Femeile se gândesc la toate culorile cu excepţia absenţei culorii. Am mai spus că negrul are tot ce-i trebuie. La fel şi albul. Frumuseţea lor este absolută. Este armonia perfectă.
Natura a înzestrat fiinţele cu o varietate de culori. Doar că se întâmplă uneori ca un exemplar să apară pe lume după ce „şi-a uitat vopselele acasă”. Pur şi simplu organismul respectiv nu are ce îi trebuie pentru a prinde culoare.
Anomalia genetică care împiedică pigmentarea se numeşte albinism. Mutaţia genetică face ca melanina (cea care contribuie fundamental la cum vor arăta pielea, părul/penele şi ochii) să lipsească complet sau major 1)”Albino Animals” de Kelly Milner Halls, carte publicată de Millbrook Press în 2004. Rezultatul este adesea spectaculos. Desigur, raritatea (uneori extremă) poate face dintr-un animal albinos o vedetă. Însă este şi ceva dincolo de asta: lipsit de culoare, trupul respectiv îţi poate dezvălui o frumuseţe neaşteptată.
O anomalie genetică similară este leucismul, care constă într-o reducere a tuturor pigmenţilor, nu doar melanina 2)”Macropod Husbandry, Healthcare and Medicinals” de Lynda Staker, carte publicată în 2014. Chiar dacă în astfel de cazuri se mai poate observa câte o urmă de culoare ori câte o suprafaţă care este doar foarte aproape de alb, rezultatul poate fi la fel de spectaculos.
Diferenţa dintre albinism şi leucism nu este întotdeauna evidentă. Uneori există indicii, cum ar fi roşeaţa din jurul ochilor care se poate remarca la unele animale cu albinism. Alteori, chiar şi specialiştii au dificultăţi în a spune ce este fără a examina îndeaproape. Dar poate nici nu contează aşa mult; cel puţin pentru noi, simpli privitori.
Pregăteşte-te pentru o incursiune cum nu ai mai văzut în două „lumi” paralele: animale cu şi fără culoare!
Pe această pagină:
- 1 Gorila
- 2 Aligatorul
- 3 Koala
- 4 Păunul
- 5 Calul
- 6 Sconcsul
- 7 Şarpele cu clopoţei
- 8 Iepurele
- 9 Ţestoasa
- 10 Veveriţa
- 11 Axolotlul
- 12 Antilopa cu coarne spiralate
- 13 Ariciul
- 14 Colibri
- 15 Porcul spinos
- 16 Ratonul
- 17 Peştele aligator
- 18 Regele-pescar
- 19 Somnul
- 20 Coati
- 21 Cobra
- 22 Langusta
- 23 Cerbul
- 24 Măgarul
- 25 Dihorul
- 26 Broasca cu gheare
- 27 Cobaiul
- 28 Vrabia
- 29 Guppy
- 30 Cangurul
- 31 Kudu
- 32 Nigro
- 33 Şopârla de lavă
- 34 Mockingbird
- 35 Şoarecele
- 36 Şobolanul cu miros de mosc
- 37 Peştele scorpion
- 38 Graurul
- 39 Tigrul
- 40 Wallaby
- 41 Pacu
- 42 Şacalul auriu
- 43 Bivolul indian
- 44 Elanul
- 45 Pitonul
- 46 Coţofana
- 47 Mierla
- 48 Kookaburra
- 49 Rândunica australiană
- 50 Leul
- 51 Bonus surpriză: Când vezi negru în faţa ochilor
Gorila
Cel mai celebru animal albinos este Floquet de Neu (Fulg de Nea), o gorilă care a trăit între 1966 şi 2003 (aproape toată viaţa) la Grădina Zoologică din Barcelona, fiind un punct de mare atracţie 3)”Snowflake (gorilla)” în Wikipedia. După unele păreri, este cel mai fotografiat animal din toate timpurile. Este chiar gorila prezentată în stânga. Nici nu ar fi putut fi altfel, dat fiind că este singura gorilă albă cunoscută!
Aligatorul
Un alt animal albinos celebru este aligatorul Claude, care poate fi admirat la California Academy of Sciences din San Francisco. Are chiar şi pagină pe Facebook! Aligatorii sunt ouaţi albinoşi extrem de rar – cam 1 la 100.000 de ouă 4)”Albino Animals” de Kelly Milner Halls, carte publicată de Millbrook Press în 2004. Pot fi găsiţi chiar mai rar de atât, deoarece nu pot supravieţui decât o zi în sălbăticie. Lipsa de protecţie împotriva razelor ultraviolete este nimicitoare pentru ei. Claude este un mare norocos: a fost găsit la timp şi are condiţii optime!
Koala
Şi un koala se numără printre animalele albinoase foarte cunoscute. Trăieşte la Grădina Zoologică din San Diego şi se numeşte Onya-Birri (Băiatul-Fantomă, după cum i-au spus aborigenii australieni). Din cele povestite de diferite persoane, se ştie că mai există astfel de exemplare în sălbăticie, dar acesta este singurul care a putut fi studiat de cercetători.
Păunul
Indiscutabil, păunul este una dintre cele mai frumoase vieţuitoare. Chiar şi alb, lipsit de strălucitoarele sale culori, rămâne la fel de spectaculos. Deşi sunt rari, există mai mulţi păuni albi, însă majoritatea sunt leucistici. Păuni albinoşi apar extrem de rar. Indiferent de anomalia genetică, păunii albi arată aproape la fel şi au aceeaşi problemă existenţială: se împerechează mai dificil. Păunii văd în ultraviolet 5)”What a peacock sees when it looks at a potential mate – and what your dog actually sees when you throw a ball” de Rob Waugh, articol publicat în Daily Mail pe 3 iulie 2012- practic nu disting culorile pe care le au, dar acei „ochi” de pe penaj sunt semnificativi în curtare. La păunii albi, oricât de impunător le-ar fi penajul, acesta nu are modelul „fermecător”.
Calul
Cai albi pot fi văzuţi adesea. Atunci te întrebi firesc: Caii pot fi albinoşi?! Da. Şi chiar poţi sesiza diferenţa. Mai ales la ochi.
Sconcsul
Chiar dacă e „puturos”, scocsul este cât se poate de simpatic şi are personalitate. Dar ce mai rămâne din asta dacă e tot alb?!
Şarpele cu clopoţei
Şerpii albinoşi n-au multe şanse de supravieţuire în sălbăticie. Pur şi simplu îi arde soarele. Îşi dau seama şi încearcă să se adăpostească, dar deja ţesuturile le sunt serios afectate. Ca atunci când stai prea mult pe plajă. Doar că şerpii nu prea ajung la Urgenţă.
Iepurele
Iepuraşii albi sunt practic un simbol al drăgălăşeniei. Oricine a văzut unul, măcar într-o poză. În mod aparte, iepurii sunt animale la care albinismul poate fi întâlnit frecvent. De exemplu, întreaga rasă neozeelandez alb are albinism 6)”Simple Beauty: In Praise of the New Zealand White” de Suzanne Rubins, dar mai sunt şi alte asemenea rase. Cum sunt înmulţiţi în crescătorii, îţi dai seama că sunt cu duiumul!
Ţestoasa
Fără camuflajul lor natural, puii albinoşi de ţestoasă sunt pradă sigură. Viteza nu-i ajută, nici carapacea nu e suficient de protectoare. Aşa că în natură extrem de rar se poate găsi o ţestoasă albinoasă.
Veveriţa
O veverită albă este o apariţie senzaţională! Dar ştii că există un alt fel de veveriţă care face o impresie la fel de puternică? Ai răbdare până la final.
Axolotlul
Axolotl, denumit şi peştele umblător mexican, este o fiinţă bizară. Dar această salamandră subacvatică este şi mai bizară când rămâne albicioasă. Când este vorba despre albinism, ochii sunt aurii; iar în cazul leucismului, ochii sunt negri.
Antilopa cu coarne spiralate
Ariciul
Colibri
Porcul spinos
Ratonul
Peştele aligator
Acest peşte doar are unele asemănări cu aligatorul, fără a fi înrudit cu acesta. (Doar dacă n-or fi avut vreun neam pierdut prin arborele genealogic.)
Regele-pescar
Somnul
Coati
Cobra
Langusta
Cerbul
Măgarul
Dihorul
Broasca cu gheare
Cobaiul
Vrabia
Guppy
Cangurul
Kudu
Nigro
Şopârla de lavă
Mockingbird
Şoarecele
Şobolanul cu miros de mosc
Peştele scorpion
Graurul
Tigrul
Impunătoarele feline îşi fac uneori apariţia în alb. Chiar dacă nu sunt frecvente, se cunosc mai multe exemplare de tigri albi. Însă de regulă aceştia nu sunt albinoşi – este doar o depigmentare, dungile negre rămânând vizibile (spre încântarea privitorilor). De fapt, este documentată o singură întâlnire cu tigri albinoşi: în 1922, când două exemplare au fost ucise în Bengal 7)”The genetics of the white tigers of Rewa” de Ian W.B. Thornton, K.K. Yeung andK. S. Sankhala, articol publicat în Journal of Zoology din mai 1967. Totuşi, există cazuri de tigri albi atât de depigmentaţi, încât abia se observă vreo urmă de culoare.
Wallaby
Pacu
Şacalul auriu
Bivolul indian
Elanul
Pitonul
Coţofana
Mierla
În limba engleză, mierla se numeşte blackbird (pasăre neagră). Uite că totuşi poate fi şi albă!
Kookaburra
Rândunica australiană
Leul
Regele animalelor nu putea rata ocazia de a-şi extinde domnia şi peste vieţuitoarele albe. Însă leii cu adevărat albinoşi sunt extrem de rari. Mai cunoscuţi sunt aşa-numiţii „lei albi” care apar în regiunea Timbavati din Africa de Sud. Aceştia sunt leucistici, având diferite nuanţe deschise, uneori foarte aproape de alb 8)”White lion” in Wikipedia.
Diferite animale pot fi uneori văzute în alb, chiar dacă nu le e caracteristic, fără a avea însă albinism sau o anomalie similară. De exemplu, câinii dingo rareori au blana complet albă, uzual având doar porţiuni albe. Sau păsările flamingo, pe care toată lumea le ştie ca fiind roz, de fapt sunt albe şi devin rozalii din cauza alimentaţiei bogate în caroten; un flamingo alb e doar un flamingo flămând 9)”Flamingo” în Wikipedia.
Bonus surpriză: Când vezi negru în faţa ochilor
Mai poţi?! Trebuie să mai rezişti puţin – chiar dacă o să vezi negru în faţa ochilor!
Extrema opusă albinismului este melanismul. Melanina este atât de prezentă, încât face totul negru.
Regele melanismului – cel mai cunoscut animal cu această caracteristică – este pantera neagră. Termenul panteră nu indică o specie de animale, ci o întreagă familie a felinelor: leopardul, jaguarul, tigrul şi leul (da, chiar şi leul este o panteră – denumirea ştiinţifică este Panthera leo). Prin urmare, în Asia şi Africa, panterele negre sunt leoparzi, iar în Americi sunt jaguari.
Un animal melanistic mai uşor de găsit este lupul negru. Acesta nu este o specie aparte, ci chiar lupul cenuşiu. Studiile arată că lupii negri au apărut ca urmare a hibridizării cu câini 10)”Molecular and Evolutionary History of Melanism in North American Gray Wolves” – studiu realizat de Tovi M. Anderson, Bridgett M. vonHoldt, Sophie I. Candille, Marco Musiani, Claudia Greco, Daniel R. Stahler, Douglas W. Smith, Badri Padhukasahasram, Ettore Randi, Jennifer A. Leonard, Carlos D. Bustamante, Elaine A. Ostrander, Hua Tang, Robert K. Wayne, Gregory S. Barsh, publicat în Science pe 6 martie 200911)”The Wolves of Mount McKinley” de Adolph Murie, carte publicată de University of Washington Press în 1944. Interesant este faptul că atunci când un lup negru se împerechează cu unul cenuşiu, puii ies mai degrabă negri. În anumite păduri, lupii negri au devenit chiar preponderenţi – anomalia devine normalitate.
Veveriţa melanistică este o apariţie şocantă. Zici că s-a foit toată noaptea prin găleata cu cărbuni. La câte sentimente amestecate îţi dă, te şi miri că încă nu a făcut nimeni din ea un simbol al tenebrelor.
Şerpii melanistici au un plus de sobrietate. Parcă şi-au pus costumul negru de gală şi spun: Sssă înceapă consssertul!
În caz că nu te-ai prins: Dacă faci clic pe o imagine, le poţi vedea pe toate mari.
O incursiune printre valorile maxime la care pot ajunge diferite păsări, ca deschidere a aripilor, lungime, greutate, viteză etc.
Prezentarea celor mai neaşteptate animale zburătoare, cu multe detalii uluitoare şi exemple pentru cum s-au inspirat oamenii de la ele
O incursiune printre cele mai mari şi puternice păsări de pradă, dar nu numai! (cu fotografii şi filmări excelente)
Referinţe
↑1, ↑4 | ”Albino Animals” de Kelly Milner Halls, carte publicată de Millbrook Press în 2004 |
---|---|
↑2 | ”Macropod Husbandry, Healthcare and Medicinals” de Lynda Staker, carte publicată în 2014 |
↑3 | ”Snowflake (gorilla)” în Wikipedia |
↑5 | ”What a peacock sees when it looks at a potential mate – and what your dog actually sees when you throw a ball” de Rob Waugh, articol publicat în Daily Mail pe 3 iulie 2012 |
↑6 | ”Simple Beauty: In Praise of the New Zealand White” de Suzanne Rubins |
↑7 | ”The genetics of the white tigers of Rewa” de Ian W.B. Thornton, K.K. Yeung andK. S. Sankhala, articol publicat în Journal of Zoology din mai 1967 |
↑8 | ”White lion” in Wikipedia |
↑9 | ”Flamingo” în Wikipedia |
↑10 | ”Molecular and Evolutionary History of Melanism in North American Gray Wolves” – studiu realizat de Tovi M. Anderson, Bridgett M. vonHoldt, Sophie I. Candille, Marco Musiani, Claudia Greco, Daniel R. Stahler, Douglas W. Smith, Badri Padhukasahasram, Ettore Randi, Jennifer A. Leonard, Carlos D. Bustamante, Elaine A. Ostrander, Hua Tang, Robert K. Wayne, Gregory S. Barsh, publicat în Science pe 6 martie 2009 |
↑11 | ”The Wolves of Mount McKinley” de Adolph Murie, carte publicată de University of Washington Press în 1944 |
Ţi-a plăcut articolul? Acum e rândul tău. Ne faci o mare bucurie dacă îl recomanzi şi prietenilor:
Şi nu uita să ne scrii părerea ta într-un comentariu – chiar ne interesează!
Articolul contine cateva informatii incorecte.
Ce ati tradus voi prin „rege pescar” in romana este de fapt pescaras.
La capitolul graur nici cel albinos nici cel normal nu sunt grauri. Nu stiu de unde ati luat voi pozele.
Acelasi lucru si la Cotofana si la Mierla. Pasarile din poze nu sunt cotofane, respectiv mierle.
Într-adevăr, regele-pescar este numit şi pescăraş. Am preferat prima variantă, pentru că aşa a fost denumit în excelentul film cu Jeff Bridges şi Robin Williams. Plus că are o anumită rezonanţă.
Referitor la celelalte păsări, informaţiile sunt de la fotografi. Iar la o verificare prin comparaţie cu alte fotografii, seamănă.