birds

Cele mai impresionante păsări care există

Păsările au făcut o treabă grozavă pentru progresul umanităţii: au ţinut vie dragostea noastră pentru libertate şi ne-au motivat insistent să ajungem la cer, să ajungem la stele!


Aflăm uneori despre oameni care își depășesc limitele și își împlinesc visurile. Dar nu despre ei vreau să-ți vorbesc acum, ci despre alte viețuitoare de pe planetă: păsările.

Și nu orice fel de păsări! O să afli care sunt cele mai interesante păsări din lume.

Pe multe dintre ele n-o să ajungem niciodată să le vedem pe viu, nici tu, nici eu. Trăiesc în alte părți ale lumii sau sunt foarte rare. Asta nu ne împiedică să ne minunăm de existența lor. Așa o să ne amintim mai des că există în lume multă frumusețe. Trebuie doar să vrem să o vedem. Poate chiar o să-ţi iei binoclul şi o să pleci prin natură pentru a observa orice pasăre vei avea norocul să-ţi iasă în cale.

Cea mai mare pasăre nu e zburătoare, ci alergătoare

Cap de struţ

Da, amintirile din școala generală nu te înșală: struțul (Struthio camelus) e cea mai mare pasăre din lume la ora actuală.

Strutii apartin ordinului acarinatelor. Asta înseamnă că sunt păsări alergătoare cu sternul lipsit de carenă. Și nu zboară. (Poate doar în vis.)

De obicei are vreo 2 metri, însă unii masculi pot atinge o înălțime de 2,7 metri 1)Modern Livestock and Poultry Production” de James Gillespie şi Frank Flanders, carte publicată de Delmar Cengage Learning în 20092)Animal Records” de Mark Carwardine, carte publicată de Sterling în 2008. Ca să spunem cinstit, mai mult gâtul e de ei – un fel de girafe printre păsări. Dar când nu-şi bagă capul în nisip, chiar sunt înalţi.

Struţ cu puii

Struțul nu e doar înalt, e și greu. De obicei are o greutate între 50 şi 125 de kilograme, însă unele exemplare ajung la 160 de kilograme 3)Modern Livestock and Poultry Production” de James Gillespie şi Frank Flanders, carte publicată de Delmar Cengage Learning în 2009. După unii specialişti, ar fi şi struţi care au ajuns la 200 de kilograme 4)Anatomical study of the brain of the African ostrich” – studiu realizat de Kemei Peng, Yueping Feng, Gaoying Zhang, Huazhen Liu, Hui Song în 2008!

Ai zice că la greutatea asta nu poate fi prea sprinten. Da de unde! Când aleargă, bate frecvent 70 km/h, ba în sprinturi probabil se apropie de sută 5)Animal Records” de Mark Carwardine, carte publicată de Sterling în 2008 (când eşti cu ghepardul sau cu leul pe urmele tale, fugi cât te ţin picioarele). Şmecheria constă în elasticitatea articulaţiilor. Este ca şi cum ar avea nişte mingi de cauciuc în picioare. Astfel reuşeşte să parcurgă 3-5 metri dintr-un singur pas 6)How ostriches run faster than us” de Victoria Gill, articol publicat de BBB News pe 28 octombrie 2010. Iată cel mai rapid alergător pe două picioare!

Cea mai mare celulă
Ştiai că un ou este, de fapt, o celulă uriaşă 7)Molecular Biology of the Cell” de Bruce Alberts, Alexander Johnson, Julian Lewis, Martin Raff, Keith Roberts şi Peter Walter, carte publicată de Garland Science în 2002? Oul de struţ este cea mai mare celulă care există 8)Biology of Birds” de D.R. Khanna şi P.R. Yadav, carte publicată de Discovery Publishing House în 2005 (asta până începe să se formeze puiul, desigur).
PinterestTwitter

Struțul bate toate recordurile și la mărimea ouălor. Sunt cele mai mari din lume. Vrei şi tu o caserolă? Unul are un kilogram şi jumătate. Lungimea unui astfel de ou variază între 15 si 23 de centimetri, iar diametrul e undeva între 12 și 15 centimetri 9)1001 Questions Answered About Birds” de Allan D. Cruickshank & Helen G. Cruickshank, carte publicată de Dover Publications în 1976. Tot respectul pentru doamna struţ!

Ou de struţ

Ai zice că e o treabă să ai un astfel de ou pentru micul dejun – cu unul hrăneşti tot familionul. Numai că dacă vrei să-l fierbi, o să ai ceva de așteptat. Durează vreo 40 de minute ca să fiarbă bine 10)1001 Questions Answered About Birds” de Allan D. Cruickshank & Helen G. Cruickshank, carte publicată de Dover Publications în 1976. Şi apoi, să nu-ţi imaginezi că-i spargi coaja cu linguriţa! Este incredibil de tare. Poate susţine chiar şi 200 de kilograme 11)Ostrich Farms – A Must-see on the Garden Route” de Elisabeth Lyng Nielsen, articol publicat în Cape Chameleon pe 5 iunie 2013, aşa că nu ai şanse nici dacă te urci pe el. („Tată, adu barosul! Sau bormaşina!”)

Struţul este originar din Africa, dar a ajuns la grădinile zoologice din întreaga lume. Chiar mai mult, se înmulţesc crescătoriile de struţi. Se pare că e o afacere. Dar nu atât pentru calităţile sale de pasăre, cum ar putea părea, ci pentru cele de… „vită”. Cam aşa este carnea sa roşie 12)Production and Processing of Healthy Meat, Poultry and Fish Products (Advances in Meat Research)” de A.M. Pearson şi T.R. Dutson, carte publicată de Springer în 1997. Şi pielea este valorificată într-un mod similar – s-au făcut chiar şi scuturi din ea 13)Ostrich” de Edgar Williams, carte publicată de Reaktion Books în 2013.

Struţ

Următoarele păsări după criteriul greutăţii îi sunt rude, pe numele lor: cazuar şi emu. Dar acestea sunt pe jumătatea struţului.

Dacă te gândeşti că struţul este cea mai mare pasăre care a existat vreodată, te înşeli. Până nu cu foarte mult timp în urmă, a avut o rudă de vreo juma de tonă: Aepyornis maximus – pasărea elefant. Şi aceasta nu a fost singura pasăre gigantică. Dinornis giganteus ajungea la 3 metri înălţime. Iar lista păsărilor uriaşe poate continua.

Cele mai grele păsări zburătoare

Păsările zburătoare sunt de obicei uşoare. Chiar foarte uşoare. Că deh, greutatea trage în jos.

Dar unele păsări par să fi luat asta ca pe o provocare. Au găsit calea de a se ridica de la sol chiar şi cu zeci de kilograme după ele.

Cele mai grele păsări zburătoare sunt, practic la egalitate, dropia mare (Otis tarda) şi dropia kori (Ardeotis kori). Masculii sunt de 4 ori mai mari decât femelele. Şi chiar se dau macho. Greutatea lor obişnuită este de circa 16 kilograme, dar există exemplare care depăşesc 21 de kilograme 14)Animal Records” de Mark Carwardine, carte publicată de Sterling în 200815)The Lung-Air Sac System of Birds: Development, Structure, and Function” de John Maina, carte publicată de Springer în 2010. Unii vânători se laudă că au prins dropii de 24 de kilograme 16)Zoo and Wild Animal Medicine – Current Therapy: 6” de Murray E. Fowler şi R. Eric Miller, carte publicată de Saunders în 2007 (dar la vânători totul e mai mare). Oricum, dropiile pot fi grele – cam cât un copil de 6 ani. Şi totuşi zboară!

Otis tarda
Ardeotis kori

Cele mai mari păsări de apă care sunt vânate

În această categorie intră rațele, gâștele şi lebedele. Ele aparțin ordinului anseriforme.

Cea mai mare specie ca medie este lebăda cu glas de trompetă (Cygnus buccinator), care trăieşte în America de Nord. Aparent este o lebădă că toate lebedele. Numai că e de-a dreptul babană. Lebăda cu glas de trompetă are de obicei între 138 și 158 de centimetri lungime, însă poate ajunge şi la 182 de centimetri. Aripile pot depăşi 3 metri. Nu e nici prea ușoară – între 7,7 și 12,7 kilograme, unele exemplare ajungând chiar şi la 17,3 kilograme.

Cygnus buccinator

A existat în Polonia o lebădă de vară (Cygnus olor) care ajunsese la 23 de kilograme – dublu decât cele mai mari exemplare din specie. Se îngrăşase atât de mult, încât nu-şi mai putea lua zborul. (Sună a fabulă, nu-i aşa?)

Cele mai mari păsări de pradă

Sunt mari. Sunt puternice. Sunt necruţătoare. Sunt păsările de pradă.

Dar care pasăre de pradă este mai mare?! La întrebarea asta nici specialiştii nu prea pică de acord.

Problema e că exemplarele din aceeaşi specie pot varia destul de mult în mărime. Se poate estima o mărime medie, dar asta depinde de ce date (eventual, şi interese) a avut specialistul care a făcut calculul. Sau se poate face comparaţia după mărimea maximă la care pot ajunge membrii speciei. Numai că te mai trezeşti cu câte un exemplar care, în mod neaşteptat, e mai mare decât „maximul” cunoscut. Masculii şi femelele au de obicei caracteristici diferite, aşa că se poate lua în calcul media sau „jumătatea” mai mare. Şi apoi, depinde la ce măsură te referi: lungimea (cu gâtul întins sau relaxat), deschiderea aripilor, greutatea (cu burta goală sau ghiftuită), greutăţile vieţii etc. E complicat.

Vulturul pleșuv negru - Aegypius monachus

Cât mai pe scurt zis, cele mai mari păsări de pradă sunt vulturii. Privit în ansamblu, cel mai mare ar fi vulturul pleşuv negru: până la 14 kilograme (pare puţin, dar trebuie să zboare cu ele), lung de până la 1,2 de metri şi cu o deschidere a aripilor care poate depăşi 3 metri 17)Vultures: Their Evolution, Ecology and Conservation” de Michael O’Neal Campbell, carte publicată de CRC Press în 2015. Practic egal este vulturul himalayan, numai că acesta îşi poate lungi mult gâtul, ajungând astfel la 1,5 metri lungime.

Condorul andin - Vultur gryphus

Să nu uităm faimoşii condori andini, care au aripi de până la 3,2 metri – cel puţin dacă tragi de ele, după cum arată cea mai mare măsurătoare 18)Raptors of the World” de James Ferguson-Lees şi David A. Christie, carte publicată de Princeton University Press în 2006. Iar rudele nord-americane – condorii californieni – ajung până la 1,4 metri din cioc până în vârful cozii, fiind astfel cele mai lungi păsări de pradă 19)Vultures: Their Evolution, Ecology and Conservation” de Michael O’Neal Campbell, carte publicată de CRC Press în 2015.

Acvila harpie - Harpia harpyja

Însă dacă a venit vorba de păsări de pradă, adevăraţii mari vânători aerieni sunt acvilele. Ele preferă carnea proaspătă, iar pentru asta îşi folosesc forţa uimitoare şi abilităţile de zbor. Acvila harpia este probabil cea mai grea dintre acvile, putând atinge şi chiar depăşi 9 kilograme 20)Eagles” de Rebecca L. Grambo, carte publicată de Voyageur Press în 2003. Cea mai lungă ar fi acvila filipineză, care ajunge la 1,1 metri. Asta ca să-ţi dau doar două exemple, pentru că sunt mai multe acvile comparabile.

Păsările cu cele mai mari deschideri ale aripilor

Tocmai ţi-am vorbit de vulturi şi aripile lor impresionante. Condorii sunt aproape un sinonim al aripilor larg întinse. Şi totuşi, există cineva care îi depăşeşte.

Îţi aminteşti de păsările care zboară deasupra mării de zici că sunt acolo dintotdeauna? Sunt mai multe care planează cu aripile lor de vis, însă niciuna atât de impunătoare ca albatrosul călător (Diomedea exulans). Aripile celor mai mari albatroşi se întind până la 3,5 de metri 21)Animal Records” de Mark Carwardine, carte publicată de Sterling în 2008. La o asemenea deschidere nici nu are nevoie să și le fâlfâie. Poate să plutească multe ore fără să-și miște aripile.

Albatrosul călător ar fi putut fi o pasăre de pradă înspăimântătoare. Numai că e leneş. Se mulţumeşte cu plevuşcă şi resturi care plutesc, eventual cu ce le aruncă marinarii. Când găseşte mâncare destulă, se îndoapă ca spartul, de nici nu mai poate zbura. Nu-i rămâne decât să plutească în derivă până se uşurează.

Diomedea exulans

Oricât de mult ai admira zborul albatroşilor şi aripile lor impresionante, există un păsăroi care îi concurează ca deschidere a aripilor – şi nu e tocmai admirat. E vorba despre barza marabou (Leptoptilos crumenifer). Ştiu că barza e cea despre care se zice că aduce bebeluşi, dar în niciun caz asta. Barza marabou poate aduce cel mult coşmaruri. Este poreclită „pasărea cioclu”, atât din cauza aspectului, cât şi pentru că e mereu în căutare de cadavre. Pare a fi un vultur captiv într-un trup de barză.

Barza marabou are aripi foarte mari. Maximul deschiderii este însă un subiect disputat. Unele surse spun despre aripi de până la 4 sau 4,2 metri, dar corectitudiniea acestora este contestată 22)The Dirty Old Man Birds: In defense of the Marabou and Adjutant Storks” de Benjamin Joel Wilkinson, carte publicată de Abominationalist Productions în 2014. Cel mai mare exemplar plauzibil ar fi avut 3,7 metri, ceea ce ar însemna că barza asta poate primi titlul pentru cele mai mari aripi dintre toate păsările existente. Însă nu toţi specialiştii sunt dispuşi să creadă asta, fiindcă cel mai mare exemplar măsurat fără nicio îndoială are 3,19 metri 23)Vultures: Their Evolution, Ecology and Conservation” de Michael O’Neal Campbell, carte publicată de CRC Press în 2015 – aripi mari, dar considerabil mai mici decât celelalte măsurători pretinse şi decât cei mai mari albatroşi. Să zicem că lupta pentru titlu rămâne deschisă.

Leptoptilos crumenifer

Dacă ţi se pare că astfel de păsări au aripi enorme, trebuie să ştii că ar părea nişte pui pe lângă unele păsări dispărute. Pelagornis sandersi, un strămoş al vulturilor, ajungea la o deschidere a aripilor de 7,3 metri! (Şi nici măcar acestea nu sunt cele mai mari aripi din toate timpurile. Quetzalcoatlus northropi, care era un pterozaur, adică o reptilă zburătoare, îşi întindea aripile până la 12 metri!)

Cele mai înalte păsări pe picioroange

Sigur te-ai gândit imediat la berze – şi nu degeaba! Chiar cea despre care tocmai ţi-am vorbit – barza marabou (Leptoptilos crumenifer) – este printre cele mai lungane. Se poate înălţa la 1,2-1,5 metri 24)The Dirty Old Man Birds: In defense of the Marabou and Adjutant Storks” de Benjamin Joel Wilkinson, carte publicată de Abominationalist Productions în 2014. În dezavantajul înălţimii ei este faptul că obişnuieşte să stea „gârbovită”.

Jabirul african (Ephippiorhynchus senegalensis) este probabil cea mai înaltă barză. Are între 1,35 și 1,5 metri înălţime 25)Storks, Ibises and Spoonbills of the World” de James Hancock, James A. Kushlan şi M. Philip Kahl, carte publicată de Christopher Helm în 2010. Suplă, cu picioare lungi și cioc şic, e cu adevărat spectaculoasă.

Ephippiorhynchus senegalensis

O altă barză mare și frumoasă e jabirul neotropical (Jabiru mycteria), care trăiește în sudul Americii de Nord și în America de Sud, până în Argentina. Are între 1,2 și 1,5 metri înălțime 26)Storks, Ibises and Spoonbills of the World” de James Hancock, James A. Kushlan şi M. Philip Kahl, carte publicată de Christopher Helm în 2010. Are ciocul mare și negru, ușor încovoiat. Baza roșie a gâtului se umflă când pasărea face curte, se înfurie sau amenință.

Jabiru mycteria

Să nu uităm de nişte păsări foarte asemănătoare cu berzele! Un flamingo roz (Phoenicopterus roseus) le poate face concurenţă acestor berze. Poate ajunge la înălțimea de 1,5 metri. Are circa 3,5 kilograme. Deschiderea aripilor poate să ajungă până la 1,65 metri.

Phoenicopterus roseus

Însă mai înalt decât toate este cocorul sarus (Grus antigone). E cea mai înaltă pasăre care poate zbura. În medie, are 1,56 metri 27)Sarus Cranes” în Beauty of Birds.

Grus antigone

Cea mai lungă pasăre zburătoare

Care crezi că e? Încearcă să ghicești! Bine, îți spun: păunul verde (Pavo muticus) Lungimea unui mascul cu tot cu pene e de 2,44 de metri, în timp ce lungimea unei female e de doar 1,1 metri 28)Green peafowl (Pavo muticus)” în Wildscreen Arkive. (Se pare că dacă te împăunezi mult, rămâi aşa.)

Ca să spunem cinstit, două treimi din această lungime se datorează penelor extrem de lungi. Pentru că nicio pasăre nu are pene ca păunul!

Pavo muticus

Ştiai că păunii verzi nu sunt întotdeauna verzi? Datorită unor anomalii genetice, păunii pot fi albi. Dar asta nu îi face mai puţin spectaculoşi!

Cel mai mare porumbel

Îţi place să dai de mâncare la porumbei? E ceva fascinant pentru multă lume să stea în preajma lor. Dar poți să-ți imaginezi venind spre tine un porumbel înalt cât un scaun?!

Probabil ai avut o tresărire, dar n-ai de ce. Chiar ţi-ar plăcea, e o pasăre superbă.

Porumbelul cu coroană Victoria (Goura victoria), numit și porumbelul evantai, ajunge la lungimi de circa 74 de centimetri 29)Pigeons and Doves: A Guide to the Pigeons and Doves of the World” de David Gibbs, carte publicată de Christopher Helm în 2010. Cel mai mare exemplar cunoscut a ajuns chiar la 85 de centimetri!

E un porumbel terestru, cu o creastă care arată ca un evantai. I-o fi spus cineva că-i frumos ca un păun şi i s-a urcat la cap.

Goura victoria

Cel mai mare pinguin

De obicei, nu ne gândim la pinguini ca fiind păsări. Dar sunt. Iar unii dintre ei sunt ditamai păsările.

Pinguinul imperial (Aptenodytes forsteri) e cea mai mare și mai grea specie de pinguin. Are 122 de centimetri, iar greutatea lui variază între 22 și 45 de kilograme.

Aptenodytes forsteri

Pinguinii nu zboară. Sau zboară?! BBC a realizat un documentar despre incredibilul zbor al pinguinilor:

Aşadar, pinguinii zboară. Dar numai de 1 Aprilie.

În schimb, sunt nişte scufundători uluitori. Dacă vrei, pinguinii zboară pe sub apă. Multe păsări se bagă în apă după peşte, dar nici pe departe cum o fac pinguinii – mai ales cei imperiali, care pot coborî 535 de metri sub nivelul mării!

Cele mai rapide păsări

Acvila de munte - Aquila chrysaetos

Dacă discutăm despre zborul obişnuit, orizontal, acvila de munte este cea mai rapidă pasăre în zbor. Nu o să-ţi vină să crezi: poate ajunge chiar şi la 128 km/h 30)Aquila chrysaetos” în Animal Diversity Web! Combinând forţa şi viteza, este cu adevărat de temut.

Falco peregrinus

Unele păsări de pradă folosesc tehnica picajului. Se ridică la înălţime, pentru ca apoi să se avânte fulgerător către victimă. Şi acvila de munte o face excelent, însă marele maestru este şoimul călător. Este dovedit că acesta se poate arunca în picaj cu 389 km/h 31)Falling with the Falcon” de Tom Harpole, articol publicat în Air & Space Magazine din martie 2005! Când parcurge peste 100 de metri într-o singură secundă, victima nici nu apucă să-şi dea seama ce se întâmplă. Nu doar că este cea mai rapidă pasăre, ci cea mai rapidă fiinţă existentă.

Cele mai mari păsări de noapte

Păsări mai misterioase decât cele de noapte nu cred că există. Se camuflează atât de bine, încât greu poți să asociezi sunetele pe care le scot cu trupurile lor de culoarea copacilor și a frunzelor.

Când ne gândim la păsări noaptea, primele care ne vin în minte sunt bufniţele. Iar unele dintre ele chiar sunt impresionante prin dimensiuni. Practic la egalitate se află bufniţa pescar şi buha. Femelele ajung până la 4,5 kilograme şi îşi deschid aripile aproape 2 metri 32)Owls of the World” de Claus König), Friedhelm Weick şi Jan-Hendrik Becking, carte publicată de Yale University Press în 200933)Birds of East Asia: China, Taiwan, Korea, Japan, and Russia” de Mark Brazil, carte publicată de Princeton University Press în 200934)Eurasian eagle-owl (Bubo bubo)” în Wildscreen Arkive.

Bufniţa pescar - Bubo blakistoni
Bubo bubo

Marele patoo (Nyctibius grandis) atinge 60 de centimetri (două picioare) și 680 de grame. Sunetele pe care le scoate sunt grave, neobișnuite. N-ai vrea să umbli noaptea printr-o pădure în care își face veacul o asemenea pasăre! E inofensivă în relația cu oamenii, dar e… ciudată.

Nyctibius grandis

Altă pasăre de noapte care poate creşte mare e gura-de-broască maronie (Podargus strigoides). Dacă te duci in Australia, ai destul de multe șanse să dai de ea când umbli noaptea pe coclauri. E o specie comună acolo. Are între 34 și 53 de centimetri, iar cele mai voluminoase exemplare ajung la 680 de grame 35)Tawny Frogmouth (Podargus strigoides)” în Handbook of the Birds of the World – Alive.

Podargus strigoides

Altă pasăre de noapte aproape la fel de mare e gura-de-broască papuaşă (Podargus papuensis). Asta chiar arată ca o broască urcată în copac. Dar una mare, pentru că atinge lungimea de 48 de centimetri. O găsești in Papua Noua Guinee și în Australia, dacă vrei să o întâlnești (deși nu cred că ții neapărat).

Podargus papuensis

Cel mai mare cioc

Ştii şi tu că pelicanii au ciocul mare. Dar dintre toţi, pelicanul australian (Pelecanus conspicillatus) are cel mai mare cioc. Nu doar dintre pelicani, ci dintre toate păsările existente 36)Animal Records” de Mark Carwardine, carte publicată de Sterling în 2008!

Pelecanus conspicillatus

Cel mai mare cioc măsurat al unui astfel de pelican avea 50 de centimetri. Nişte ciocate îi mai trebuiau.

Cei mai mari papagali

Te-ai jucat vreodată cu un peruş? E mic şi drăguţ. Desigur, există şi papagali mai mari. Dar cât de mari?

Cel mai mare papagal zburător din lume e… foarte mare. Se numeşte papagalul zambilă (Anodorhynchus hyacinthinus) şi are până la 1 metru. Dacă-şi deschide aripile mari, începi să crezi că eşti într-un scenariu suprarealist. Îl poţi găsi în Paraguay, Brazilia sau Bolivia.

Anodorhynchus hyacinthinus

Cel mai greu papagal este şi cel mai bizar. În limba maori i se spune kakapo, adică papagal de noapte (Strigops habroptila). Aşa că e greu să-l vezi. Din păcate, în curând s-ar putea să nu-l mai vadă nimeni, pentru că e aproape dispărut. Să spunem totuşi că unele exemplare au ajuns la 4 kilograme.

Cele mai mari păsări mici

Păsările colibri sunt cele mai mici păsări din lume. Dar au şi ele „giganţii” lor.

Cea mai mare este Patagona gigas, numită și pasărea colibri uriașă. Ajunge în jur de 23 centimetri. Nu e ea vultur, dar pe langă celelalte păsări colibri, care au o lungime medie între 7 și 9 centimetri, chiar e mare. Este totuşi usoară: 18-20 de grame. Trăiește la altitudini între 2000 și 4300 de metri, în munții Anzi din America de Sud 37)Giant Hummingbirds” în Beauty of Birds.

Patagona gigas

Îi face concurenţă purtătorul de trenă neagră (Lesbia victoriae). Ajunge la 25 de centimetri, fiind astfel cel mai lung colibri. Însă nu joacă cinstit. Majoritatea lungimii sale sunt câteva pene din coadă. Adică „trena”.

Lesbia victoriae

Un alt „lungan” este colibriul cu cioc-spadă (Ensifera ensifera), care ajunge la 21 de centimetri. Însă recordul său este altul: are cel mai lung cioc relativ la corp – dintre toate păsările.

Ensifera ensifera

Cam astea sunt cele mai spectaculoase păsări din lume. Nu sunt personaje de poveste, nu sunt rodul imaginației cuiva. Sunt reale. Uneori realitatea poate să fie mai frumoasă decât fanteziile, nu-i aşa?

Ana Dăogaru
Articol scris exclusiv pentru Miratico de Ana Dăogaru
Ana Dăogaru a descoperit plăcerea scrisului în copilărie şi a transformat-o în pasiune.
Articol scris în colaborare cu Lucian Velea
Lucian Velea este fondatorul site-ului Miratico şi al multor alte proiecte online.

Sugestii pentru continuare:
eagle
Stăpânii cerului - cele mai mari zburătoare de pradă
O incursiune printre cele mai mari şi puternice păsări de pradă, dar nu numai! (cu fotografii şi filmări excelente)
prehistoric skulls
Cele mai mari păsări dispărute (peste ce ţi-ai imagina)
O prezentare spectaculoasă şi documentată a tuturor păsărilor uriaşe care au dispărut, cu ilustraţii pentru fiecare
pterosaur
Reptile zburătoare, din străfundurile istoriei până în zilele noastre
O prezentare bine ilustrată a celor mai uimitori pterozauri, dar nu numai (surprizele sunt la sfârşit!)

Referinţe

Referinţe
1, 3 Modern Livestock and Poultry Production” de James Gillespie şi Frank Flanders, carte publicată de Delmar Cengage Learning în 2009
2, 5, 14, 21, 36 Animal Records” de Mark Carwardine, carte publicată de Sterling în 2008
4 Anatomical study of the brain of the African ostrich” – studiu realizat de Kemei Peng, Yueping Feng, Gaoying Zhang, Huazhen Liu, Hui Song în 2008
6 How ostriches run faster than us” de Victoria Gill, articol publicat de BBB News pe 28 octombrie 2010
7 Molecular Biology of the Cell” de Bruce Alberts, Alexander Johnson, Julian Lewis, Martin Raff, Keith Roberts şi Peter Walter, carte publicată de Garland Science în 2002
8 Biology of Birds” de D.R. Khanna şi P.R. Yadav, carte publicată de Discovery Publishing House în 2005
9, 10 1001 Questions Answered About Birds” de Allan D. Cruickshank & Helen G. Cruickshank, carte publicată de Dover Publications în 1976
11 Ostrich Farms – A Must-see on the Garden Route” de Elisabeth Lyng Nielsen, articol publicat în Cape Chameleon pe 5 iunie 2013
12 Production and Processing of Healthy Meat, Poultry and Fish Products (Advances in Meat Research)” de A.M. Pearson şi T.R. Dutson, carte publicată de Springer în 1997
13 Ostrich” de Edgar Williams, carte publicată de Reaktion Books în 2013
15 The Lung-Air Sac System of Birds: Development, Structure, and Function” de John Maina, carte publicată de Springer în 2010
16 Zoo and Wild Animal Medicine – Current Therapy: 6” de Murray E. Fowler şi R. Eric Miller, carte publicată de Saunders în 2007
17, 19, 23 Vultures: Their Evolution, Ecology and Conservation” de Michael O’Neal Campbell, carte publicată de CRC Press în 2015
18 Raptors of the World” de James Ferguson-Lees şi David A. Christie, carte publicată de Princeton University Press în 2006
20 Eagles” de Rebecca L. Grambo, carte publicată de Voyageur Press în 2003
22, 24 The Dirty Old Man Birds: In defense of the Marabou and Adjutant Storks” de Benjamin Joel Wilkinson, carte publicată de Abominationalist Productions în 2014
25, 26 Storks, Ibises and Spoonbills of the World” de James Hancock, James A. Kushlan şi M. Philip Kahl, carte publicată de Christopher Helm în 2010
27 Sarus Cranes” în Beauty of Birds
28 Green peafowl (Pavo muticus)” în Wildscreen Arkive
29 Pigeons and Doves: A Guide to the Pigeons and Doves of the World” de David Gibbs, carte publicată de Christopher Helm în 2010
30 Aquila chrysaetos” în Animal Diversity Web
31 Falling with the Falcon” de Tom Harpole, articol publicat în Air & Space Magazine din martie 2005
32 Owls of the World” de Claus König), Friedhelm Weick şi Jan-Hendrik Becking, carte publicată de Yale University Press în 2009
33 Birds of East Asia: China, Taiwan, Korea, Japan, and Russia” de Mark Brazil, carte publicată de Princeton University Press în 2009
34 Eurasian eagle-owl (Bubo bubo)” în Wildscreen Arkive
35 Tawny Frogmouth (Podargus strigoides)” în Handbook of the Birds of the World – Alive
37 Giant Hummingbirds” în Beauty of Birds

Ţi-a plăcut articolul? Acum e rândul tău. Ne faci o mare bucurie dacă îl recomanzi şi prietenilor:

Şi nu uita să ne scrii părerea ta într-un comentariu – chiar ne interesează!

4 comentarii la „Cele mai impresionante păsări care există”

  1. Am citit cu multa placere si deosebit interes, acest ARTICOL-DOCUMENT. Apreciez foarte mult efortul de documentare, imaginile deosebit de frumoase, claritatea, frumusetea exprimarii si marimea caracterelor folosite la scriere. Marturisesc sincer, ca de era scris cu litere mai mici. Eu nu-l puteam citi, din cauza deficientei mele de vedere. Felicitari pentru realizarea si postarea lui. Ambilor autori

  2. Interesante materiale, bine documentate, frumos concepute, un deliciu a le citi; necesare,
    atractive subiecte pentru copii, pentru noi cei maturi, un fel de enciclopedie la comanda
    doritorilor, întotdeauna binevenită, având rolul de a îmbogăţi şi a reîmprospăta cunoştinţele.
    Felicitări, prieteni frumoşi, iubitori de frumos!

Care caracteristică a unei păsări te impresionează cel mai mult?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *