James Bond Island

Insula James Bond (şi alte poveşti exotice)

Insulele sunt metafore pentru inimă, indiferent care poet spune altfel.


Unele locuri inspiră la tot felul de poveşti. Când le afli, îţi par că au apărut înainte ca primul om să fi trecut pe acolo. Vântul le-a şuierat cumva printre stânci, până ce le-a prins din zbor urechea poznaşă a vreunui moş pus pe vorbă.

De exemplu, ai auzit de Khao Phing Kan? Dar de Ko Tapu? Sunt undeva în Thailanda, însă probabil că ai şi uitat cum le zice înainte să termini acest paragraf.

Lasă-mă să-ţi spun povestea – iar până la final îţi vei dori să ajungi acolo. Sau măcar vei avea ce povesti mai departe.

Golful din altă lume

Când auzi „Thailanda”, la ce te gândeşti? Box thailandez? Mâncare thailandeză? Masaj thailandez? Thailandeze?

Dincolo de toate, e o ţară foarte frumoasă. Nu întâmplător este în topul destinaţiilor turistice. În 2014, Bangkok s-a clasat pe locul 4 între cele mai vizitate oraşe din lume 1)Top 100 City Destinations Ranking” de Caroline Bremner, articol publicat în Euromonitor pe 28 ianuarie 2016.

În partea de sud a Thailandei, în lunga Strâmtoare Malacca (care uneşte Marea Andaman cu Marea Chinei de Sud), se află Golful Phang Nga.

1430
este numărul insulelor din Thailanda 2)Historical Dictionary of Thailand” de by Gerald W. Fry, Gayla S. Nieminen şi Harold E. Smith, carte publicată de Scarecrow Press în 2013.
PinterestTwitter

Regiunea are o frumuseţe aparte, reprezentând o mare atracţie turistică. Din ape răsar o mulţime de insuliţe şi este o încântare să te plimbi cu barca printre ele.

Dar oricât de numeroase zici că sunt aceste insule, ele reprezintă doar o mică parte dintre cele „presărate” prin Thailanda.

Golful Phang Nga

Golful Phang Nga pare din altă lume. Lui George Lucas, zona i s-a părut asemănătoare cu Kashyyyk, planeta natală a lui Chewbacca, aşa cum apare în „Războiul stelelor – Episodul III: Răzbunarea Sith”.

Kashyyyk

Unde se află Khao Phing Kan?

De prin dicţionare
Până în 1948, Thailanda s-a numit Siam 3)Siam Officially Renamed Thailand” de Richard Cavendish, articol publicat în History Today pe 5 mai 1999. Prin urmare, „siamez” este sinonim cu „thailandez”. Expresia „gemeni siamezi” vine de la fraţii Chang şi Eng Bunker, care s-au născut cu corpurile lipite între ele; aceştia au venit pe lume lângă Bangkok, în 1811, iar din 1829 s-au expus ca o curiozitate prin toată lumea, devenind renumiţi şi câştigând destul de bine 4)How the original Siamese twins had 21 children by two sisters… while sharing one (reinforced) bed” de Tom Leonard, articol publicat în Daily Mail pe 7 noiembrie 2014.
PinterestTwitter

Una dintre insulele din golful Phang Nga este Khao Phing Kan. De fapt, poţi spune că sunt două insule siameze – unite printr-un fel de punte naturală: o plajă mică, cochetă, exact la locul potrivit.

În thailandeză, „Khao Phing Kan” înseamnă „dealurile care se apleacă unul spre celălalt”. Deja ţi-ai făcut o imagine. Numai că „dealurile” sunt nişte stânci calcaroase, cu caverne şi acoperite de vegetaţie.

Acum, să nu-ţi imaginezi că e mare insulă. Câteva sute de metri, şi ăia nu tocmai accesibili. Dar este totul suficient de amenajat pentru turiştii moderni (chiar prea amenajat). Spaţiu este cât să pui un ghişeu de taxare şi câteva magazine cu suveniruri. Adică tot ce trebuie.

Khao Phing Kan

Legenda lui Ko Tapu

E frumos la Khao Phing Kan, dar cu adevărat spectaculos este Ko Tapu, pe care o poţi vedea de pe mica plajă dintre dealuri.

În limba thailandeză, „Ko” înseamnă „insulă”. Şi chiar nu ai mai văzut o insulă aşa cum este Ko Tapu. Este vedeta locului.

Ko Tapu

Bizara insuliţă are un diametru de vreo 4 metri la nivelul apei, dar creşte la 8 metri spre vârf. Are forma unui ţăruş. De fapt, „Tapu” înseamnă „cui”.

Legenda spune că demult, în vremuri uitate, pe acolo trăia un pescar foarte priceput. De fiecare dată când pleca la pescuit, se întorcea cu barca plină de peşte. Până când, într-o zi, a prins în năvod doar un… cui. L-a azvârlit înapoi în mare. Apoi şi-a întins din nou năvodul. Însă – ce să vezi! – iarăşi a prins doar acel cui. Mare i-a fost mirarea. A aruncat cuiul mai departe. Numai că păţania s-a repetat. De multe ori. Blestamatul de cui ajungea în năvod. Şi nici urmă de peşte. Ieşindu-şi din minţi, pescarul şi-a scos sabia şi a lovit cu cuiul, într-o încercare disperată de a-l distruge. A reuşit să-l taie în două. Jumătate a zburat şi s-a înfipt în fundul mării. În acel loc, ca prin farmec, a apărut Ko Tapu.

Oamenii de ştiinţă au altă variantă:

Cu sute de milioane de ani în urmă, în permian, în acea regiune se afla o barieră de corali. Când plăcile tectonice au intrat în război, bariera de corali a căzut victimă nevinovată. A fost ruptă şi împrăştiată în toate zările. Părţile ieşite din ape au devenit insule de diferite forme şi dimensiuni. Apoi vânturile şi valurile le-au sculptat cu pricepere de artist! Cel mai bine se observă acest lucru în partea de jos, în special la Ko Tapu.

Ko Tapu la nivelul mării

Pistolul de aur

Ce ar fi un film cu James Bond fără câteva locuri spectaculoase?!

În „Pistolul de aur” („The Man with the Golden Gun”), binecunoscutul film din 1974, James Bond (interpretat de Roger Moore) este în căutarea inamicului său, Francisco Scaramanga (marele actor Christopher Lee) 5)The Man with the Golden Gun” în IMDb. Spre finalul filmului, James Bond ajunge cu un hidroavion pe insula lui Scaramanga, unde acesta deţinea o puternică instalaţie cu energie solară, a cărei tehnologie ar fi putut rezolva problemele energetice ale omenirii. Iată câteva secvenţe din film:

Ai recunoscut unde s-au realizat filmările?!

Exact: Khao Phing Kan.

Atât le-a trebuit locuitorilor din regiune! O fi legenda pescarului veche şi originală, dar nu vine nimeni până acolo de dragul ei. Însă cu legendarul James Bond e altă poveste. Zeii Olimpului pălesc în faţa lui!

Îţi amintesc că, în film, Khao Phing Kan era insula lui Scaramanga. Dar cui îi pasă de Scaramanga?! Aşa că ducă-se, oricum era un ticălos! Şi uite aşa, printr-un subtil transfer de proprietate, a devenit insula lui James Bond.

Turiştii au început să curgă, mai ceva ca la Castelul lui Dracula. Locurile sunt aceleaşi, meritau vizitate oricum, dar s-a schimbat povestea. Iar „James Bond” e un nume magic: deschide portofelele (nu numai nasturii frumoaselor). Un „Sesam, deschide-te!” pentru turişti.

James Bond Island

Dar… care este Insula James Bond?!

După cum poţi vedea în film, acţiunea se petrece pe Khao Phing Kan. Aceasta este insula pe care thailandezii au supranumit-o Insula James Bond.

Dar acum pune-te în pielea turistului ameţit de toate noutăţile văzute, bătut în cap de soarele arzător, sufocat de căldura tropicală. Ajungi în locul acela minunat, cobori pe plaja fierbinte şi ce vezi?

Ko Tapu! Uau! Click-click!

Dacă te întreabă prietenii acasă: „Ai văzut Insula James Bond?” – te gândeşti la ce ai văzut în special: Ko Tapu. Le arăţi şi pozele, tot cu Ko Tapu. Pe mica plajă a Insulei James Bond, înghesuită între doi versanţi, e şi greu să faci o fotografie memorabilă fără Ko Tapu.

Turiste cu Ko Tapu în cadru

Aşa se face că foarte mulţi turişti (şi nu numai) au ajuns să creadă – greşit – că Insula James Bond este Ko Tapu. Nu că thailandezii ar avea o problemă existenţială din pricina asta.

Fantezii cu Ko Tapu

Pe cât de mică este Ko Tapu, pe atât de multă personalitate are.

Frumoasă şi inaccesibilă – o combinaţie irezistibilă pentru orice privitor, fie el şi virtual.

A stârnit imaginaţia multora. Câţiva chiar pricepuţi în Photoshop. Şi au fost destui cei care au luat astfel de imagini drept reale. Când vrei să crezi…

Trucaj cu Ko Tapu
Trucaj cu Ko Tapu
Trucaj cu Ko Tapu

După cum vezi, poveştile locului nu sunt atât de statornice pe cât ai putea crede. Se schimbă după vremuri. Iar vremurile se schimbă tot mai rapid.

În cele din urmă rezistă mai bine ce e funcţional. Şi nu mă refer aici doar la interesele mercantile ale localnicilor. (E uşor să-i critici, dar oare nu ai face la fel?) Este vorba şi de cealaltă jumătate a „jocului”: turiştii. Se duc acolo ca să se distreze şi să se relaxeze. Pentru ei, povestea cu James Bond funcţionează. Rezonează uşor cu ea, se pot transpune pentru câteva clipe. Iar locul acela exotic este perfect pentru asta.

În orice caz, Insula James Bond este un loc care merită văzut. Doar să ţii cont că e bine să eviţi perioada dintre lunile mai şi octombrie, când plouă din abundenţă.

Călătorie plăcută! Iar până atunci, poţi face un tur virtual:

Articol scris exclusiv pentru Miratico de Lucian Velea
Lucian Velea este fondatorul site-ului Miratico şi al multor alte proiecte online.

Sugestii pentru continuare:
James Bond
Totul despre James Bond (inclusiv informaţii declasificate)
O altfel de prezentare a Agentului 007, cu o mulţime de detalii puţin cunoscute, dar bine documentate
James Bond music
Muzica lui James Bond - lista completă
Istoria tuturor cântecelor de la începutul filmelor cu Agentul 007, cu multe amănunte surprinzătoare
Elveţia - o ţară mică cu ciudăţenii mari (cât muntele)
Cele mai spectaculoase informaţii despre Elveţia, prezentate distractiv, dar bine documentate, cu ilustraţii pe măsură

Referinţe

Referinţe
1 Top 100 City Destinations Ranking” de Caroline Bremner, articol publicat în Euromonitor pe 28 ianuarie 2016
2 Historical Dictionary of Thailand” de by Gerald W. Fry, Gayla S. Nieminen şi Harold E. Smith, carte publicată de Scarecrow Press în 2013
3 Siam Officially Renamed Thailand” de Richard Cavendish, articol publicat în History Today pe 5 mai 1999
4 How the original Siamese twins had 21 children by two sisters… while sharing one (reinforced) bed” de Tom Leonard, articol publicat în Daily Mail pe 7 noiembrie 2014
5 The Man with the Golden Gun” în IMDb

Ţi-a plăcut articolul? Acum e rândul tău. Ne faci o mare bucurie dacă îl recomanzi şi prietenilor:

Şi nu uita să ne scrii părerea ta într-un comentariu – chiar ne interesează!

Care este cel mai spectaculos loc în care ai fost?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *