Pentru Fleming şi pentru cititorii săi, James Bond a fost o persoană reală din lumea modernă.
Dacă nu ai trăit pe altă planetă, măcar ai auzit de James Bond. Este cel mai cunoscut agent secret. (Ce paradox!)
Este spaima ticăloşilor. Arată întotdeauna impecabil. Femeile îi cad în braţe cât ai zice „007”. Dar în rest, ce mai ştii despre el? Pun pariu că nu mare lucru.
Este un personaj misterios, dar nu te-ai mira prea mult să-l vezi în carne şi oase. Trăieşte la limita dintre real şi imaginar.
Îţi fac cunoştinţă cu un James Bond mai uman. O să-ţi dau o mulţime de detalii puţin cunoscute, dar surprinzător de interesante. (Dar nu le ştii de la mine. Ţin la viaţa mea.)
Pe această pagină:
- 1 Bond. James Bond
- 2 Data naşterii lui James Bond
- 3 Familia lui James Bond
- 4 James Bond e băiat şcolit
- 5 James Bond este poliglot
- 6 Ochii albaştri ai lui James Bond
- 7 Culoarea preferată a lui James Bond este albastru de Prusia
- 8 James Bond nu poartă maieu
- 9 James Bond a apărut în Playboy
- 10 James Bond s-a căsătorit
- 11 James Bond are un copil
- 12 Omleta cu costiţă este mâncarea preferată a lui James Bond
- 13 Aston Martin DB5 este maşina favorită a Agentului 007
- 14 Arma preferată a lui James Bond este Walther PPK
- 15 Leafa lui James Bond
- 16 Chelia lui James Bond
- 17 Indiana Jones e rudă cu James Bond
- 18 Un asteroid poartă numele 9007 James Bond
- 19 Global James Bond Day
Bond. James Bond
Este suficient să spui asta – deja simţi cum se înfiripează o poveste.
Ba chiar îţi poţi spune numele în acest fel, oricare ar fi el, şi devii parte din aventură.
E ca o formulă magică. Un fel de „Sesam, deschide-te!”. Numai că nu se deschide o peşteră cu comori; mai degrabă, nişte nasturi.
Ştiind că e vorba de un agent secret, te gândeşti că James Bond e doar un nume de faţadă. De fapt, e chiar numele lui.
E un nume destul de obişnuit. Mulţi oameni cunoscuţi îl poartă: sportivi, militari, politicieni, oameni de ştiinţă… Cel mai faimos nume obişnuit.
A existat chiar şi o biserică cu acest nume: St. James-Bond Church din Toronto, Canada. Denumirea pare să facă referire la un sfânt numit James-Bond – ceea ce ar fi hilar. De fapt, această biserică a apărut în 1928, prin unirea dintre St. James Square Presbyterian Church şi Bond Street Congregational Church. S-a desfiinţat în 2005, din lipsă de activitate 1)”St. James-Bond Church” în Wikipedia. Parcă aud: „Mă duc la Sfântul James-Bond, ca să mă rog pentru iertarea păcatelor.”
Trebuie să fie haios să te cheme James Bond. Dacă ai simţul umorului. Unii nu sunt tocmai încântaţi de o astfel de coincidenţă. De exemplu, jazzistul american James Bond a devenit cunoscut ca Jimmy Bond. Un jucător neozeelandez de rugby a preferat să fie numit Jim Bond.
Pe marile ecrane, numele James Bond a devenit sinonim cu Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan, Daniel Craig etc.
După cum ştii, James Bond a apărut prima dată pe marile ecrane în anul 1962, în filmul „Dr. No” (cu aspectul împrumutat de la Sean Connery). Însă nu aceasta a fost prima dată când a putut fi văzut.
În 1954, a apărut pe micile ecrane în filmul „Casino Royale” – ecranizare a primului roman (publicat în 1953 cu aceleaşi titlu). A fost parte din „Climax!” – un serial de tip antologie (episoade fără legătură între ele) produs de CBS. James Bond a fost întrupat de actorul american Barry Nelson.
Roger Moore a devenit oficial James Bond în 1973. Nici nu ar fi putut mai devreme, pentru că în perioada 1962-1969 a fost Simon Templar, personajul principal din serialul de mare succes „Sfântul” („The Saint„). Puţini ştiu însă că Roger Moore a fost James Bond înainte să fie… James Bond. S-a întâmplat în 1964, într-un sketch din emisiunea „Mainly Millicent”. Au fost 7 minute de comedie pură cu agenţi secreţi.
Data naşterii lui James Bond
Ştiu că James Bond îţi pare atât de impecabil, încât zici că-i scos direct din fabrica de agenţi secreţi.
Totuşi, e om. S-a jucat cu lopăţica în nisip când era mic. Făcea pac-pac pe la colţuri. Trăgea fetiţele de codiţe. Cam ce fac toţi băieţeii care visează să devină spioni.
Data sa de naştere nu este clar cunoscută. După un studiu romanţat, realizat de John Pearson, ar fi 11 noiembrie 1920 2)”James Bond: The Authorized Biography of 007” de John Pearson, carte publicată de Sidgwick & Jackson în 1973. John Griswold, care a făcut un studiu mai serios, este de părere că e mai probabil să fie 11 noiembrie 1921 3)”Ian Fleming’s James Bond: Annotations and Chronologies for Ian Fleming’s Bond Stories” de John Griswold, carte publicată de AuthorHouse în 2005.
Familia lui James Bond
De când a apărut pe marile ecrane, cu alura de Sean Connery, ţi-ai dat seama că are ceva de scoţian în el. Şi într-adevăr, Andrew Bond – tatăl lui James – e scoţian.
Pe de altă parte, eleganţa Agentului 007 nu pare tipic scoţiană. O să-ţi spun un secret: nici nu e. Asta pentru că mama lui (de care îl înjură toţi ticăloşii) este… elveţiancă. Din partea franceză – Cantonul Vaud. Monique Delacroix 4)”You Only Live Twice” de Ian Fleming, carte publicată de Jonathan Cape în 1964 – căci aşa o chema – trebuie să fi fost o femeie foarte frumoasă şi elegantă. Cum tatăl era un om foarte ocupat, sigur ea i-a insuflat micului James multe calităţi.
James s-a născut la Wattenscheid, în Germania, unde tatăl său a fost detaşat o perioadă ca militar 5)”James Bond: The Authorized Biography of 007” de John Pearson, carte publicată de Sidgwick & Jackson în 1973. Ulterior, Andrew Bond a lucrat pentru o fabrică de armament 6)”You Only Live Twice” de Ian Fleming, carte publicată de Jonathan Cape în 1964. Îl şi văd pe micuţul James încercând să-l facă mândru de fiecare dată când trăgea cu praştia după o vrabie.
Familia călătorea mult, atât în interesul de serviciu al tatălui, cât şi de plăcere. Aşa că James Bond s-a obişnuit de mic să colinde lumea. Mottoul familiei probabil că îţi sună cunoscut: „The world is not enough” („Orbis non sufficit”).
Pe când avea 11 ani, au fost într-o vacanţă în Alpii francezi. Părinţii au plecat să facă alpinism pe Aiguilles Rouges şi, din păcate, nu s-au mai întors. Se spune că a fost un accident.
James Bond e băiat şcolit
După tragedia părinţilor, James a intrat în grija mătuşii sale din Anglia, Miss Charmian Bond. Dacă l-a văzut băiat isteţ, a zis să-l dea la o şcoală mai acătării.
La doar 12-13 ani, James devenea unul dintre elevii de la Eton College. Şcoală de băieţi, cu internat. (Ca să vezi coincidenţă, acolo a studiat şi Ian Fleming 7)”Why James Bond ran away to Fettes” de William Boyd, articol publicat în The Spectator în 2015, „părintele spiritual” al lui James Bond.)
După doar două semestre, a fost exmatriculat. Vai, vai! Motivul: a fost prins că se giugiulea cu o cameristă. Precoce băiat.
A fost mutat la Fettes College, unde învăţase şi tatăl său. Aici a învăţat să lupte corp la corp. La modul sportiv, vreau să zic. Şcoala asta are un regim mai sever şi pune mare preţ pe calităţile fizice. (Interesant: la această şcoală a mai absolvit un James Bond. Chiar aşa îl chema în acte. A devenit un reputat scafandru.)
De aici a fost recrutat de Royal Navy pe când avea doar 17 ani. Şi-a făcut studiile superioare la Cambridge University. Avea să devină comandor, apoi ofiţer în Secret Service (exact ca Ian Fleming – deja coincidenţele astea devin suspecte).
James Bond este poliglot
Evident, James Bond ştie engleză.
Cum mama sa vorbea nativ franceză, o ştie şi pe asta.
Primii ani din viaţă i-a trăit în Germania, aşa că a prins şi germana.
A mai învăţat italiană şi rusă. În plus, a demonstrat că se descurcă în greacă, spaniolă, chineză şi japoneză.
Ochii albaştri ai lui James Bond
Farmecul lui James Bond este dat şi de ochii săi albaştri. (Doar pe vremea lui Sean Connery s-au închis la culoare.)
De la cine i-o avea? Nu putem şti cu certitudine, fiindcă mecanismul genetic e foarte complex. Însă este mai probabil să-i fi căpătat pe linie paternă. Asta pentru că jumătate dintre scoţieni au ochi albaştri 8)”Map of blue-eyed Britain: As scientists suggest colour is more attractive, study shows it is most common in Ireland and Scotland, but least likely in the south” – articol publicat în Daily Mail pe 30 august 2014. Pe la franco-elveţieni, procentul e de doar 20%, deci e mai puţin probabil pe linie maternă.
Culoarea preferată a lui James Bond este albastru de Prusia
Ce te-ai aştepta de la un fost ofiţer de marină?!
Albastru de Prusia este acea nuanţă închisă de albastru, perfectă pentru un smoking elegant. În lumină slabă poate părea negru, dar tot emană ceva aparte.
James Bond nu poartă maieu
E prea cool ca să poarte aşa ceva. Ar fi şi păcat. Pentru doamne şi domnişoare, zic.
Un agent secret are nevoie de maximă libertate de mişcare. Orice cârpă mai mult îl încurcă. Mai ales când ajunge în pat.
Şi apoi, se pare că are mereu „flanela” pe el. Naturală.
James Bond a apărut în Playboy
Îmi pare rău să dezamăgesc partea feminină, dar nu este vorba de un pictorial revelator. Mai degrabă poţi vedea vreo Bond girl.
Dar de-a lungul timpului, revista Playboy a publicat numeroase povestiri despre Agentul 007. Chiar şi romanul „You Only Live Twice” a fost publicat în revistă ca foileton. Ian Fleming a fost în relaţii bune cu Hugh Hefner, patronul publicaţiei, cei doi considerând că au concepte similare 9)”James Bond and Popular Culture: Essays on the Influence of the Fictional Superspy” de Michele Brittany, carte publicată de McFarland în 2014.
James Bond s-a căsătorit
Nu e un secret că lui James Bond îi plac femeile frumoase. I-au trecut zeci prin braţe.
Totuşi, una i-a căzut la inimioară (în ciuda aparenţelor, şi agenţii secreţi au). O cheamă Teresa di Vicenzo.
Povestea de dragoste s-a lăsat cu nuntă în toată regula. Pe inel este inscripţionat „We have all the time in the world” şi este visul oricărui colecţionar înnebunit după James Bond. Iată imagini cu mirii, care nu au fost văzute pe marile ecrane (deşi au legătură cu un film):
Dar căsnicia nu a durat nici măcar o zi. Chiar în ziua nunţii, mireasa a căzut victimă unei încercări de a-l asasina pe James Bond 10)”On Her Majesty’s Secret Service” de Ian Fleming, carte publicată de Jonathan Cape în 1963. Se vede treaba că e imposibil să fii soţia Agentului 007.
A mai existat o nuntă legată de James Bond:
Cassandra Harris a fost Lisl von Schlaf – una dintre frumoasele cu care James Bond (Roger Moore) îşi petrece o noapte în „Doar pentru ochii tăi” („For Your Eyes Only„), filmul din 1981.
În timpul filmărilor, Cassandra Harris era într-o relaţie amoroasă cu Pierce Brosnan. În timp ce îşi vizita iubita pe platourile de filmare, acesta a făcut cunoştinţă cu producătorul Albert R. Broccoli.
Cu doar câteva luni înainte de apariţia filmului, Cassandra Harris şi Pierce Brosnan s-au căsătorit.
În 1986, Pierce Brosnan a primit propunerea să devină James Bond. Însă pe atunci actorul irlandez avea obligaţii contractuale pentru rolul principal din serialul american „Remington Steele”. Din acest motiv, dar şi din altele, toată chestiunea a rămas în aşteptare până la filmul „Agentul 007 contra GoldenEye” („GoldenEye„), apărut abia în 1995.
Din păcate, Cassandra Harris a murit în 1991, ca urmare a unui cancer ovarian. Înainte să-şi vadă soţul James Bond.
James Bond are un copil
După cum apare în romanul „You Only Live Twice”, James Bond a avut o relaţie cu japoneza Kissy Suzuki. Se pare că de bine ce s-au înţeles pe limba dragostei, Agentului 007 a tras un urmaş drept la ţintă. Deşi agentul nostru poate afla orice informaţie, iată însă că asta a rămas un secret pentru el 11)”You Only Live Twice” de Ian Fleming, carte publicată de Jonathan Cape în 1964.
Când s-a făcut ecranizarea în 1967, autorităţile nu au permis filmările în Japonia decât dacă anumite roluri sunt atribuite actorilor japonezi. Aşa a ajuns Mie Hama să fie Kissy Suzuki. Arăta bine japoneza, dar abia rupea două vorbe pe engleză. Când producătorii au anunţat-o că o vor înlocui, le-a spus că se aruncă pe fereastră. Se pare că unele femei şi-ar da şi viaţa ca să fie cu James Bond. Mai ales dacă e vorba să le facă un copil. Producătorii nu au riscat şi i-au lăsat rolul. Însă partea cu copilul nu a făcut parte din film.
Omleta cu costiţă este mâncarea preferată a lui James Bond
James Bond mănâncă frecvent omletă cu costiţă, plus o cafea neagră 12)”Licence to Cook: Recipes Inspired by Ian Fleming’s James Bond” de Edward Biddulph, carte publicată de Lulu în 201013)”James Bond: Does 007 eat all the wrong things?” de Michelle Warwicker, articol publicat de BBC pe 5 octombrie 2012. Ceea ce nu e tocmai rău dimineaţa. Mai ales dacă are cui să i-o ducă la pat. (Încearcă şi tu. O să vezi că ziua începe mult mai bine. Apoi puteţi mânca omleta.)
La prânz, James Bond preferă o friptană de vită sau de miel. Că doar e mascul. Are nevoie de proteine pentru musculatură. Doar că ar avea nevoie de mai mulţi carbohidraţi, pentru energie. Un bărbat puternic şi foarte activ poate să ardă şi 6.000 de calorii pe zi 14)”James Bond: Does 007 eat all the wrong things?” de Michelle Warwicker, articol publicat de BBC pe 5 octombrie 2012. Se dă el rafinat, mâncând caviar şi scoici, dar pun pariu că, atunci când nu-l vede nimeni, se sparge în gogoşi. Calde. Cu glazură de ciocolată. Şi puţină frişcă. (Dacă o mai ţin aşa, James Bond o să fie mai puţin periculos decât tine.)
Altă problemă e că le cam bea: vodca-martini pentru început, apoi un vinişor şi musai termină cu şampanie 15)”James Bond: Does 007 eat all the wrong things?” de Michelle Warwicker, articol publicat de BBC pe 5 octombrie 2012. După moartea soţiei sale, chiar devenise un beţivan 16)”You Only Live Twice” de Ian Fleming, carte publicată de Jonathan Cape în 1964. Dar de obicei nu se matoleşte. Rezistă la fel de bine ca la gloanţe. Aşa-i când eşti agent secret.
Aston Martin DB5 este maşina favorită a Agentului 007
Agentul 007 a condus multe maşini excelente, dar niciuna nu a fost asociată atât de puternic cu el precum Aston Martin DB5. Bijuteria mecanică a fost fabricată în perioada 1963-1965 (1023 de exemplare). Poate atinge 230 km/h.
O maşină Aston Martin DB5 care a apărut în filmul „Thunderball” s-a vândut la o licitaţie din 2010 pentru 2,9 milioane de dolari. Este blindată, e dotată cu mitraliere, numerele de înmatriculare se schimbă la o simplă comandă şi are scaun ejector 17)”James Bond’s DB5 Sells for 2.9 Million Pounds” de Scott Reyburn, articol publicat în Bloomberg Business pe 27 octombrie 2010. Totuşi, la banii ăştia nu cred că ai curaj să ieşi cu ea pe stradă.
Multe alte maşini Aston Martin au apărut în filmele cu James Bond. De fapt, brandul de lux face tot ce poate pentru a întări asocierea.
Daniel Craig s-a îndrăgostit de maşinile Aston Martin la filmări. Cu ocazia aniversării a 45 de ani, şi-a cumpărat un Aston Martin V12 Vantage Roadster. A plătit 150.000 de lire sterline şi nici măcar nu a primit „opţionale” demne de James Bond 18)”Daniel Craig Bought Himself an Aston Martin V12 Vantage Roadster Birthday Present” – articol publicat în Topspeed pe 14 martie 2013.
Arma preferată a lui James Bond este Walther PPK
Prima armă pe care o foloseşte James Bond în filmul „Dr. No” este un „pistol de buzunar” Beretta 418, calibru 6,35 mm 19)”Beretta 418” în Wikipedia. Este o armă discretă, dar nu tocmai periculoasă.
Apoi a trecut la Walther PPK, un pistol de producţie germană, calibru 7,65 mm, produs încă din 1931. PPK este abreviere de la Polizeipistole Kriminalmodell, adică pistol de poliţe, model pentru criminalişti 20)”Walther PP” în Wikipedia.
James Bond a folosit această armă până în „Imperiul zilei de mâine” („Tomorrow Never Dies„).
Între timp, firma germană a fost cumpărată de Smith & Wesson. La aniversarea a 75 de ani de la apariţia cunoscutului pistol, producătorul a scos în ediţie limitată o variantă placată cu aur de 24 de carate, declarându-l „pistolul care l-a ajutat pe James Bond să devină faimos” 21)”Smith & Wesson Introduces Walther PPK 75th Anniversary Edition” – comunicat de presă emis de Smith & Wesson pe 19 decembrie 2005.
Chiar dacă mai recent James Bond a schimbat armele, în „Skyfall” a folosit din nou un Walther PPK.
Leafa lui James Bond
Să nu uităm că James Bond este angajat la stat. Aşteaptă şi el să-i indexeze guvernul salariul.
În 1955, câştiga net 2.000 de lire sterline pe an (47.000 la valoarea din 2015). Nu e foarte mult, dacă ţii cont cât de mult îşi riscă viaţa. Un avantaj e că în misiuni poate cheltui oricât doreşte 22)”The James Bond Bedside Companion” de Raymond Benson, carte publicată în 1984, actualizată în 1988 şi republicată în 2012 de Crossroad Press. Fără număr. Oricum, noroc că apare în filme. De acolo ies incomparabil mai mulţi bani.
Chelia lui James Bond
Ţi-l poţi imagina pe James Bond cu chelie? Poate la pensie (dacă o apucă), dar şi atunci e greu.
Şi totuşi, dacă te gândeşti puţin, Sean Connery e chelios. Asta chiar face parte din personalitatea sa.
Nimeni nu cheleşte deodată (doar dacă foloseşte aparatul de ras). Sean Connery a început să-şi piardă părul de când avea 21 de ani. Mai întâi spre frunte.
Când a jucat în „Dr. No„, nu devenise evident, dar tot i s-au aplicat câteva smocuri.
La filmele următoare, James Bond chiar a purtat perucă. Ca să zic aşa, a fost sub acoperire.
Indiana Jones e rudă cu James Bond
După cum a declarat George Lucas, Sean Connery în rolul lui James Bond a fost sursa principală de inspiraţie pentru Indiana Jones, faimosul personaj pe care l-a creat. Tocmai din acest motiv, rolul tatălui lui Indy din filmul „Indiana Jones şi Ultima cruciadă” („Indiana Jones and the Last Crusade„) i-a fost atribuit lui Sean Connery.
În 2003, American Film Institute a realizat AFI’s 100 Years…100 Heroes & Villains, un clasament al celor mai apreciate personaje de film. James Bond a fost plasat pe locul 3, iar Indiana Jones – pe 2. Ăştia mici întotdeauna le iau faţa seniorilor.
Un asteroid poartă numele 9007 James Bond
Da, James Bond a ajuns galactic!
De „vină” este astronomul ceh Antonín Mrkos, care pe 5 octombrie 1983 a descoperit un asteroid din centura principală a Sistemului Solar şi i-a pus denumirea 9007 James Bond 23)”9007 James Bond” în Wikipedia24)”9007 James Bond (1983 TE1)” – fişa publicată de NASA. Un admirator îndrăzneţ!
Global James Bond Day
James Bond are o sărbătoare internaţională în numele său.
Începând din 2012, data de 5 octombrie este Global James Bond Day. În această zi, fanii din toată lumea au ocazia de a participa la diferite evenimente referitoare la eroul preferat.
Istoria tuturor cântecelor de la începutul filmelor cu Agentul 007, cu multe amănunte surprinzătoare
Data nu a fost aleasă întâmplător: filmul „Dr. No” – prima apariţie a lui James Bond pe marile ecrane – a avut premiera pe 5 octombrie 1962. Interesant este că exact în aceeaşi dată, The Beatles lansa primul single: „Love Me Do”.
Videoclipul cântecului „Skyfall„, interpretat de Adele, ca temă a filmului cu acelaşi titlu, a fost lansat pe 5 octombrie 2012.
Ideea a fost repetată în 2015, videoclipul cântecului „Writing’s on the Wall„, tema lui Sam Smith pentru filmul „Spectre”, fiind lansat tot pe 5 octombrie.
Sărbătoarea fanilor lui James Bond coincide cu Ziua Mondială a Profesorilor 25)”World Teachers’ Day” în Wikipedia. Dacă apare vreun profesor în calitate de Agent 007, sigur va avea toată atenţia clasei.
Vezi cum îţi schimbă câteva detalii imaginea despre un personaj? Îl vezi, zici că ştii cu cine ai de-a face, dar aflând mai multe, îţi dai seama cât de superficial ai privit totul.
Desigur, asta se întâmplă când e vorba de personaje, nu şi de oamenii cu care intrăm în contact. Sau nu?
Istoria tuturor cântecelor de la începutul filmelor cu Agentul 007, cu multe amănunte surprinzătoare
O călătorie virtuală într-un loc deosebit, în care vechile legende se împletesc cu povestiri mai noi, spre satisfacţia turiştilor
O analiză temeinică a umorului din seria "Star Wars" şi din jurul acesteia, cu multe materiale foto/video comice
Referinţe
↑1 | ”St. James-Bond Church” în Wikipedia |
---|---|
↑2, ↑5 | ”James Bond: The Authorized Biography of 007” de John Pearson, carte publicată de Sidgwick & Jackson în 1973 |
↑3 | ”Ian Fleming’s James Bond: Annotations and Chronologies for Ian Fleming’s Bond Stories” de John Griswold, carte publicată de AuthorHouse în 2005 |
↑4, ↑6, ↑11, ↑16 | ”You Only Live Twice” de Ian Fleming, carte publicată de Jonathan Cape în 1964 |
↑7 | ”Why James Bond ran away to Fettes” de William Boyd, articol publicat în The Spectator în 2015 |
↑8 | ”Map of blue-eyed Britain: As scientists suggest colour is more attractive, study shows it is most common in Ireland and Scotland, but least likely in the south” – articol publicat în Daily Mail pe 30 august 2014 |
↑9 | ”James Bond and Popular Culture: Essays on the Influence of the Fictional Superspy” de Michele Brittany, carte publicată de McFarland în 2014 |
↑10 | ”On Her Majesty’s Secret Service” de Ian Fleming, carte publicată de Jonathan Cape în 1963 |
↑12 | ”Licence to Cook: Recipes Inspired by Ian Fleming’s James Bond” de Edward Biddulph, carte publicată de Lulu în 2010 |
↑13, ↑14, ↑15 | ”James Bond: Does 007 eat all the wrong things?” de Michelle Warwicker, articol publicat de BBC pe 5 octombrie 2012 |
↑17 | ”James Bond’s DB5 Sells for 2.9 Million Pounds” de Scott Reyburn, articol publicat în Bloomberg Business pe 27 octombrie 2010 |
↑18 | ”Daniel Craig Bought Himself an Aston Martin V12 Vantage Roadster Birthday Present” – articol publicat în Topspeed pe 14 martie 2013 |
↑19 | ”Beretta 418” în Wikipedia |
↑20 | ”Walther PP” în Wikipedia |
↑21 | ”Smith & Wesson Introduces Walther PPK 75th Anniversary Edition” – comunicat de presă emis de Smith & Wesson pe 19 decembrie 2005 |
↑22 | ”The James Bond Bedside Companion” de Raymond Benson, carte publicată în 1984, actualizată în 1988 şi republicată în 2012 de Crossroad Press |
↑23 | ”9007 James Bond” în Wikipedia |
↑24 | ”9007 James Bond (1983 TE1)” – fişa publicată de NASA |
↑25 | ”World Teachers’ Day” în Wikipedia |
Ţi-a plăcut articolul? Acum e rândul tău. Ne faci o mare bucurie dacă îl recomanzi şi prietenilor:
Şi nu uita să ne scrii părerea ta într-un comentariu – chiar ne interesează!
La statutul său de cel mai CUNOSCUT agent SECRET (excelentă remarcă!), e clar că nu câștiga prea grozav, în ciuda faptului că își risca viața la tot pasul. Dar făcea acest lucru… din pasiune!