Lego

Lego – 25 de paşi surprinzători către succes

Un aspect distinct şi un set simplu de caracteristici conduc la un brand extrem de flexibil.


Cu toţii am fost fascinaţi, măcar la un moment dat, de Lego. Piesele alea mici au ceva paradoxal: poţi să faci din ele orice, deşi nu seamănă foarte bine cu nimic. Dar tocmai aici e magia! Practic, din piesele Lego poţi face un „schelet” pentru imaginaţie. Iar copiii se pricep de minune la asta!

Dar ce ştii despre Lego? Nişte piese care se îmbină, se vând în seturi, toţi copiii le vor şi… cam atât.

Indiferent dacă îţi place să te joci cu Lego sau nu, ceea ce urmează te va interesa. Pentru că Lego nu înseamnă doar joacă. Înseamnă şi familie, afaceri, invenţii, calculatoare, matematică, cinema, creativitate, nebunii…


  1. Totul a început cu un atelier de tâmplărie, în 1916

    Ole Kirk Christiansen s-a născut pe 7 aprilie 1891. Era al zecelea fiu într-o familie daneză săracă. Nici vorbă să fi avut camera plină de jucării, precum copiii din ziua de azi. Dar sigur a visat la ele.

    Şi-a făcut ucenicia la un tâmplar. Om muncitor şi cu iniţiativă, a strâns nişte bani şi în 1916 a cumpărat un atelier de tâmplărie (care exista încă din 1895). Făceau mobilier şi participau la construcţia de case. Cât se poate de banal.

    În 1924, atelierul a luat foc 1)World of Lego Toys” de Henry Wiencek, carte publicată de Harry N. Abrams în 1987. Incendiul ar fi putut pune capăt poveştii. Dar deşi încă nu ştia, Ole Kirk Christiansen avea de construit un imperiu al jucăriilor. Aşa că a luat-o de la capăt.

    Ole Kirk Christiansen

  2. Prima jucărie a fost o răţuşcă

    Ole Kirk Christiansen avea 4 copii. Soţia lui s-a stins din viaţă mult prea devreme. Ce crezi că face un tâmplar pentru a-şi mai alina copiii, după ce şi-au pierdut mama? Le meştereşte o jucărie.

    Era o răţuşcă din lemn. Iar copiii au adorat-o.

    Văzând ce succes a avut la copiii săi mica jucărie, Ole Kirk Christiansen s-a gândit că ar fi bine să facă şi pentru vânzare. Oricum îi rămâneau resturi de materiale. Iar criza economică redusese comenzile de amploare, aveau destui timpi morţi.

    Dintr-o joacă, se năştea o nouă afacere.

    Ole Kirk Christiansen

  3. Cum devine un yo-yo maşinuţă

    În 1932, realizau tot felul de puşculiţe şi căsuţe din lemn. La vremea aceea, plasticul nu-şi începuse încă revoluţia.

    O vreme au avut mare succes cu producţia de yo-yo. Până când moda s-a stins brusc şi au rămas cu o grămadă pe stoc. Ca să nu iasă în pierdere, le-au transformat în roţi pentru maşinuţe.

    Nu ştiu dacă sesizezi, dar ideea de a folosi aceleaşi piese pentru lucruri complet diferite prindea rădăcini.

    Yo-yo din lemn

  4. Lego înseamnă joacă-te bine

    Când ai o firmă care face jucării, îţi trebuie un brand care sună bine. Aşa că în 1934, Ole Kirk Christiansen a organizat un concurs în firmă, pe o sticlă de vin făcut de el 2)World of Lego Toys” de Henry Wiencek, carte publicată de Harry N. Abrams în 1987, cine găseşte o denumire ca lumea. Nu-i aşa uşor cum pare. Tu ce ai propune?

    S-au desprins două idei:

    • LEGIO – adică „legiune” (de jucării)
    • LEGO – contracţie de la „leg godt”, care în daneză înseamnă „joacă-te bine”

    Ştii care a fost alegerea.

    Interesant este că abia ulterior şi-au dat seama că „Lego” sună asemănător cu „ligō”, care în latină înseamnă „a lega”, „a uni”. De fapt, nici nu se gândeau atunci la jocuri de construcţie.

    Lego logo

  5. Lego e o firmă de la ţară

    Lego îşi are sediul încă de la început în Billund, un sat danez care în anii ’30 avea circa 300 de locuitori. Localitatea a crescut o dată cu Lego, dar nici în prezent nu e mare: în 2012 erau 6146 de locuitori 3)Billund, Denmark” în Wikipedia.

    Hanul din Billund

  6. Lego este o afacere de familie

    La începutul anilor ’30, Godtfred Kirk Christiansen – fiul fondatorului – a început să lucreze în cadrul firmei. Era încă adolescent. Însă ştii, Facultatea de Jucării se face în copilărie. Era deja expert.

    Pe 8 iulie 1950, la împlinirea a 30 de ani, a primit o scrisoare scrisă de mână şi semnată de toţi membrii familiei. Prin aceasta era numit vice-preşedinte.

    După moartea tatălui său în 1958, a preluat conducerea ca preşedinte. Mai mult, în 1960 a cumpărat de la fraţii săi toate părţile sociale, ajungând astfel unic proprietar al companiei.

    Godtfred a devenit tatăl a 3 copii. Unul dintre ei – Kjeld Kirk Kristiansen – i-a călcat pe urme.

    Încă din copilărie, Kjeld a participat la conceperea şi testarea noilor jucării. Îţi dai seama cum e să fii copil şi să ai Lego pe săturate?!

    A apărut chiar şi în materialele publicitare. Practic toată viaţa sa a fost Lego. În mod firesc, în 1979 a devenit preşedintele companiei. Avea doar 31 de ani.

    În martie 2015, averea lui Kjeld Kirk Kristiansen a fost evaluată de Forbes la 9,7 milioane de dolari. Cel mai bogat danez 4)Meet The Richest Billionaire In Every Country” de Liyan Chen, articol publicat în Forbes pe 2 martie 2015. Dintr-o afacere cu jucării.

    Dinastia Lego

  7. Prima jucărie Lego de asamblat a fost o maşinuţă

    După ce a trecut Al Doilea Război Mondial, plasticul a devenit noua găselniţă şi în Danemarca. Deschidea noi posibilităţi, iar un producător de jucării nu putea rata această oportunitate. Lego a cumpărat prima instalaţie de injectat plastic în 1946.

    Îţi aminteşti de maşinuţa cu roţi din piesele de la yo-yo? Întâmplător sau nu, prima jucărie făcută de Lego din plastic a fost o maşinuţă care se putea monta şi demonta. Şi au făcut multe modele, cu tot felul de accesorii.

    Maşinuţă Lego

  8. Cărămizile de îmbinat nu au fost inventate de Lego

    Când spui „Lego”, spui „cărămizi de îmbinat”. Este una dintre cele mai minunate idei. Copiilor le place la nebunie. Iar ca părinte, doar costul te poate împiedica să-i cumperi copilului tău ceva atât de creativ.

    Dar să spunem drept: cărămizi de îmbinat au fost inventate de britanicul Hilary (Harry) Fisher Page. Am spus „inventate”, pentru că omul a obţinut mai multe brevete de invenţie pentru „self-locking building bricks”, cum numea conceptul 5)Improvements in toy building blocks” – brevet acordat în Marea Britanie lui Harry Fisher Page pe 25 noiembrie 19406)Bloc pour jeux de construction” – brevet acordat în Franţa lui Harry Fisher Page pe 26 noiembrie 19467)Bloc pour jeux de construction” – brevet acordat în Franţa lui Harry Fisher Page pe 31 ianuarie 19478)Improvements in toy building blocks” – brevet acordat în Marea Britanie lui Harry Fisher Page pe 17 aprilie 19479)Improvements in toy building blocks” – brevet acordat în Marea Britanie lui Harry Fisher Page pe 12 decembrie 194910)Improvements relating to constructional toys” – brevet acordat în Marea Britanie lui Harry Hilary Fisher Page pe 11 iunie 1952.

    Cărămizi de îmbinat au fost doar una dintre creaţiile geniale ale lui Harry Fisher Page, considerat omul care a revoluţionat domeniul jucăriilor în Marea Britanie la mijlocul secolului XX 11)Hilary Fisher Page” în Brickipedia. Foarte asemănător cu Lego, a înfiinţat o firmă de produs jucării în 1932. Se numea Kiddicraft. La început jucăriile erau din lemn, dar apoi au trecut pe plastic, avantajele fiind numeroase.

    Kiddicraft

  9. Lego produce cărămizi de îmbinat încă din 1949

    Cei de la Lego au aflat de cuburile de îmbinat produse de Kiddicraft când au cumpărat instalaţia de injectat plastic. Le-a plăcut ideea atât de mult, încât în 1949 produceau şi ei. Fără să fi contactat vreodată inventatorul.

    La acea vreme, Lego era o firmă mică. Vindea numai în Danemarca şi nici acolo nu rupea piaţa. Multe dintre seturile de cărămizi le-au fost returnate ca nevandabile. Probabil că nici nu au încălcat vreo lege, pentru că un brevet obţinut într-o ţară nu e valabil în orice ţară. Oricum, foarte discutabil.

    Harry Fisher Page a murit în 1957, fără să afle vreodată ce au făcut danezii cu invenţia lui. Ca un făcut, în 1958 Lego intra pe piaţa britanică (cu o altă gamă de produse).

    În 1981, Lego a achiziţionat dreptul de a produce cărămizile Kiddicraft 12)LEGO Studies: Examining the Building Blocks of a Transmedial Phenomenon” de Mark J.P. Wolf, carte publicată de Routledge în 2014. Deşi nu mai prezentau interes de mult timp. Să fi fost un fel de scuze?!

    Automatic Binding Bricks

  10. Primele cărămizi Lego originale au apărut în 1958

    În 1957, cei de la Lego au conceput un sistem mai inteligent de conectare a cărămizilor, iar în 1958 l-au brevetat 13)LEGO Studies: Examining the Building Blocks of a Transmedial Phenomenon” de Mark J.P. Wolf, carte publicată de Routledge în 2014. Este sistemul pe care îl au cărămizile şi în prezent, după mai mult de jumătate de secol.

    Este vorba despre acele tubuleţe care se află pe partea de interior a cărămizii. Acestea permit o cuplare mult mai bună. Practic, sunt cheia succesului fenomenal al cărămizilor Lego. Pentru acest detaliu aparent simplu, Lego merită toată admiraţia.

    Toate cărămizile Lego din 1958 până în prezent se pot conecta între ele. Se pot transmite din generaţie în generaţie şi rămân valabile.

    Cărămizi Lego

  11. Lego se luptă cu clonele

    Îţi aminteşti că iniţial Lego îi copiase pe Kiddicraft? A venit şi rândul lor să fie copiaţi de alţii. Ironic, nu?

    După ce brevetul de invenţie pentru sistemul de conectare a cărămizilor a expirat, mai multe firme au început să producă „piese compatibile” 14)Lego clone” în Wikipedia. O vreme, Lego i-a dat în judecată pe mai mulţi pentru diferite motive. A câştigat mai multe procese importante – până când concurenţa a învăţat să evite obiecţiile, iar Lego să piardă procesele.

    Cel mai cunoscut caz este cel contra companiei canadiene Mega Bloks. După ani de procese, în care iniţial Lego părea să aibă câştig de cauză, Mega Bloks a câştigat. Practic, instanţa a decis că oricine poate produce cărămizi Lego, atâta timp cât nu pomeneşte de Lego. După asta, Mega Bloks a devenit principalul concurent al lui Lego pe acest segment de piaţă, cu destul de mult succes.

    Aşa că poţi începe şi tu o afacere profitabilă cu cărămizi de îmbinat. Îţi trebuie doar un designer bun. Plus un avocat şi mai bun.

    Mega Bloks şi Lego

  12. Cărămizile Lego se pot combina în incredibil de multe feluri

    6 cărămizi de 2×4 (cele mai uzuale) se pot combina în 915.103.765 de feluri 15)The Making of…a LEGO” de Joseph Pisani, articol publicat de Bloomberg pe 29 noiembrie 2006. Asta da versatilitate!

    6 cărămizi Lego

  13. Cărămizile Lego Duplo sunt duble pe fiecare axă

    Pentru a face cărămizile Lego potrivite pentru copiii mai mici, în 1969 a apărut formatul Duplo. Practic cărămizile sunt duble pe lăţime, lungime şi înălţime. Partea genială este că după ce copilul mai creşte, poate folosi cărămizile Duplo împreună cu cele obişnuite, deoarece se pot îmbina între ele!

    Cărămizi Lego şi Lego Duplo

  14. Lego este cel mai mare producător de anvelope din lume

    Mă rog, anvelope de jucărie. Dar Lego deţine acest record din 2012, confirmat de Guinness World Records 16)LEGO Group officially the world’s largest tyre manufacturer” – anunţ publicat de Lego 20 iunie 2012. Numai în 2014 a produs 650.000.000 de anvelope pentru maşinuţe şi alte asemenea 17)LEGO® Fun Facts – Did you know?” – material video publicat de Lego pe 16 mai 2015.

    Maşinuţă Lego

  15. Primul omuleţ Lego a fost un poliţist

    În ciuda experienţei îndelungate pe care o avea Lego în realizarea de seturi cu tot felul de copăcei, maşinuţe, accesorii etc, abia în 1978 s-au hotărât să creeze şi omuleţi. Primul a fost un poliţist – că doar trebuia cineva să facă ordine printre cărămizi!

    Poliţist Lego

  16. Toţi omuleţii Lego au avut acelaşi chip

    Deşi au fost realizate variate variante de omuleţi, absolut toţi aveau exact acelaşi chip. Sigur, o faţă plăcută, zâmbitoare. Dar ia gândeşte-te că toţi oamenii pe care îi întâlneşti te-ar privi cu aceeaşi expresie – zâmbitoare! N-ai începe să te simţi ca la nebuni?!

    Au trecut 11 ani până când cuiva de la Lego i-a picat fisa că ceva nu e în regulă. De atunci, au apărut capete cu zeci de expresii faciale.

    Chipul omuleţilor Lego

  17. Naţiunea Lego este mai mare decât China

    Lego a dat naştere la peste 5 miliarde de omuleţi. 550 de milioane doar în 2014 18)LEGO® – Fun Facts – Minifigure Edition” – material video publicat de Lego pe 1 mai 2015. S-or mai fi pierdut dintre ei, dar tot sunt mai mulţi decât chinezii.

    Îţi spun eu: omuleţii Lego vor stăpâni Pământul!

    Omuleţi Lego

  18. Lego a produs sute de miliarde de piese

    Lego a produs deja peste 760 de miliarde de piese 19)LEGO® Fun Facts – Brick Edition – Did you know?” – material video publicat de Lego pe 9 mai 2015. De fapt, statistica e depăşită în fiecare minut, producţia fiind imensă.

    La o distribuire egală, fiecărui om al planetei i-ar reveni suficiente piese cât să construiască ceva interesant – peste 100 20)LEGO® Fun Facts – Brick Edition – Did you know?” – material video publicat de Lego pe 9 mai 2015.

    Piese Lego

  19. Te poţi juca şi virtual cu piese Lego

    Pentru a veni în sprijinul celor care doresc să proiecteze modele inedite, Lego a realizat un program de proiectare specializat, denumit Lego Digital Designer. E grozav că astfel poţi folosi toate piesele Lego – şi sunt incredibil de multe. Partea neplăcută e tot asta; e destul de dificil să găseşti piesa dorită. Dar pasionaţii de Lego sunt obişnuiţi cu asta. Oricum, te poţi juca cât vrei în acest program, este gratuit. (Dar… atenţie! Te vei abţine tot mai greu să cumperi seturi Lego.)

    Lego Digital Designer

  20. Lego e şi un mare producător de trenuleţe electrice

    Pasionaţii de trenuleţe electrice de obicei caută modele cât mai realiste. Aşa că Lego nu e prima variantă care îţi vine în minte.

    Totuşi, Lego face trenuleţe în stilul propriu, cu un succes surprinzător. Există cluburi ale pasionaţilor în toată lumea, reunite în International Lego Train Club Organization (ILTCO). Au conferinţe, publicaţii etc. Există chiar şi programe de proiectare pe calculator, precum BlueBrick (e gratuit, te poţi juca cu el).

    Trenuleţ Lego

  21. Cărămizile Lego au fost declarate jucăria secolului

    În 2000, atât British Association of Toy Retailers, cât şi revista Fortune au ales cărămizile Lego ca fiind cea mai de succes jucărie a secolului XX 21)LEGO Studies: Examining the Building Blocks of a Transmedial Phenomenon” de Mark J.P. Wolf, carte publicată de Routledge în 201422)The Making of…a LEGO” de Joseph Pisani, articol publicat de Bloomberg pe 29 noiembrie 2006. Barbie, Action Man şi Teddy Bear au rămas în urmă.

    Fetiţele Lego l-au prins pe ursuleţ

  22. The Lego Movie este unul dintre cele mai de succes filme

    Filmuleţe de animaţie cu piese Lego s-au tot făcut. Aşa că ideea unui lungmetraj a apărut cumva firesc. Numai că din ce se presupunea a fi un film interesant, a ieşit unul fenomenal!

    În ciuda aparenţelor, „The Lego Movie” este un film de animaţie digitală. Însă realizatorii au avut grijă ca tot ce se vede în film să poată fi făcut din piese Lego. Pentru tot filmul ai avea nevoie de exact 15.080.330 de piese. (Nu te debusola: îţi poţi face propriul filmuleţ cu puţine piese.)

    „The Lego Movie” a reuşit performanţa de a-i aduna în aceeaşi aventură pe Batman, Superman, Wonder Woman, Gandalf, William Shakespeare, Abraham Lincoln, Green Lantern, Han Solo şi C-3P0.

    Încă din weekendul de lansare, „The Lego Movie” a realizat încasări de 69,1 milioane de dolari. Este cel mai bun debut al unui film de animaţie sub marca Warner Bros, depăşind „Happy Feet” 23)Weekend Box Office: ‘LEGO Movie’ Opens To $69 Million” de Scott Mendelson, articol publicat în Forbes pe 9 februarie 2014.

    Însă dincolo de succesul financiar, „The Lego Movie” este unul dintre cele mai bune filme de animaţie din toate timpurile. Are nota 7,8 pe IMDB, ceea ce îl plasează în Highest Rated Animation Feature Films!

  23. În 2004, Lego a fost la un pas de faliment

    Să ai cel mai de succes produs pentru copiii de toate vârstele, dar totuşi să nu fii profitabil – ce paradox!

    Kjeld Kirk Kristiansen şi-a dat seama că o afacere de asemenea proporţii, oricât de dragă ţi-ar fi, nu poate fi strunită de oricine. Ultimii ani merseseră din rău în mai rău. Aşa că l-a numit pe Jørgen Vig Knudstorp (doctor în ştiinţe economice) în fruntea afacerii – primul conducător din afara familiei, după 88 de ani de existenţă a companiei 24)Lego: play it again” – articol publicat în The Telegraph pe 17 decembrie 2009. Iar omul ăsta a făcut adevărate magii cu profitul 25)Brick by Brick: How LEGO Rewrote the Rules of Innovation and Conquered the Global Toy Industry” de David Robertson şi Bill Breen, carte publicată de Crown Business în 2014!

    Jørgen Vig Knudstorp

  24. În 2014, Lego a devenit cea mai mare firmă de jucării din lume

    După incredibilul succes pe care l-a avut „The Lego Movie”, firma LEGO A/S a devenit cel mai mare producător de jucării (ca valoare de piaţă), depăşindu-i pe Mattel şi Hasbro 26)LEGO Studies: Examining the Building Blocks of a Transmedial Phenomenon” de Mark J.P. Wolf, carte publicată de Routledge în 201427)Here’s why Mattel ousted its CEO Bryan Stockton” John Kell, articol publicat în Fortune pe 26 ianuarie 2015. Toată lumea vrea Lego!

    Glob pământesc din piese Lego

  25. În 2015, Lego a devenit cel mai bun brand din lume

    Conform clasificării efectuate de Brand Finance, o apreciată instituţie de consultanţă, Lego a devenit în februarie 2015 cel mai puternic brand din toată lumea. Nu doar pentru jucării, ci din orice domeniu. I-a luat locul lui Ferrari 28)Lego Overtakes Ferrari as the World’s Most Powerful Brand” – anunţul publicat de Brand Finance. Nu rămâne decât să o ţină tot aşa: inovaţie, coerenţă, creativitate!

    Ferrari F150

Când vine vorba despre Lego, rămâne o întrebare: este jucărie sau joc? De fapt, este mai mult decât ambele.

Lego este visul care se materializează. Pixelii gândirii. Imaginaţie palpabilă.

Articol scris exclusiv pentru Miratico de Lucian Velea
Lucian Velea este un pasionat de Lego încă din copilărie. Şi tatăl unei fetiţe care îl uimeşte cu ce face din Lego.

Sugestii pentru continuare:
Lego shopping
Ghidul cumpărătorului de Lego
Tot ce este important să ştii atunci când vrei să cumperi seturi Lego, cu numeroase sfaturi utile
Lego wow
18+ recorduri uluitoare cu piese Lego (fără exagerare)
Lista celor mai spectaculoase recorduri realizate vreodată cu piese Lego, multe la limita imposibilului

Referinţe

Referinţe
1, 2 World of Lego Toys” de Henry Wiencek, carte publicată de Harry N. Abrams în 1987
3 Billund, Denmark” în Wikipedia
4 Meet The Richest Billionaire In Every Country” de Liyan Chen, articol publicat în Forbes pe 2 martie 2015
5 Improvements in toy building blocks” – brevet acordat în Marea Britanie lui Harry Fisher Page pe 25 noiembrie 1940
6 Bloc pour jeux de construction” – brevet acordat în Franţa lui Harry Fisher Page pe 26 noiembrie 1946
7 Bloc pour jeux de construction” – brevet acordat în Franţa lui Harry Fisher Page pe 31 ianuarie 1947
8 Improvements in toy building blocks” – brevet acordat în Marea Britanie lui Harry Fisher Page pe 17 aprilie 1947
9 Improvements in toy building blocks” – brevet acordat în Marea Britanie lui Harry Fisher Page pe 12 decembrie 1949
10 Improvements relating to constructional toys” – brevet acordat în Marea Britanie lui Harry Hilary Fisher Page pe 11 iunie 1952
11 Hilary Fisher Page” în Brickipedia
12, 13, 21, 26 LEGO Studies: Examining the Building Blocks of a Transmedial Phenomenon” de Mark J.P. Wolf, carte publicată de Routledge în 2014
14 Lego clone” în Wikipedia
15, 22 The Making of…a LEGO” de Joseph Pisani, articol publicat de Bloomberg pe 29 noiembrie 2006
16 LEGO Group officially the world’s largest tyre manufacturer” – anunţ publicat de Lego 20 iunie 2012
17 LEGO® Fun Facts – Did you know?” – material video publicat de Lego pe 16 mai 2015
18 LEGO® – Fun Facts – Minifigure Edition” – material video publicat de Lego pe 1 mai 2015
19, 20 LEGO® Fun Facts – Brick Edition – Did you know?” – material video publicat de Lego pe 9 mai 2015
23 Weekend Box Office: ‘LEGO Movie’ Opens To $69 Million” de Scott Mendelson, articol publicat în Forbes pe 9 februarie 2014
24 Lego: play it again” – articol publicat în The Telegraph pe 17 decembrie 2009
25 Brick by Brick: How LEGO Rewrote the Rules of Innovation and Conquered the Global Toy Industry” de David Robertson şi Bill Breen, carte publicată de Crown Business în 2014
27 Here’s why Mattel ousted its CEO Bryan Stockton” John Kell, articol publicat în Fortune pe 26 ianuarie 2015
28 Lego Overtakes Ferrari as the World’s Most Powerful Brand” – anunţul publicat de Brand Finance

Ţi-a plăcut articolul? Acum e rândul tău. Ne faci o mare bucurie dacă îl recomanzi şi prietenilor:

Şi nu uita să ne scrii părerea ta într-un comentariu – chiar ne interesează!

Cum crezi că va fi viitorul pentru Lego?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *