Lego shopping

Ghidul cumpărătorului de Lego

Creativitatea înseamnă pur şi simplu conectarea unor lucruri.


Dacă eşti părinte, îţi doreşti tot ce e mai bun pentru copilul tău. Vrei să fie sănătos, vesel, inteligent, creativ, cuminte, răbdător, ordonat, ascultător, politicos… (Se pare că poţi alege numai cinci.)

Sunt multe lucruri care îl pot ajuta să crească frumos. Joaca este principala sa activitate. Aşa că e grozav când poţi îngloba „drojdia” în joacă.

Jocurile creative sunt printre cele mai importante. Iar Lego este regele lor. Copiilor le place foarte mult, părinţii sunt încântaţi că le stimulează mintea şi creativitatea. Nu e de mirare că vrei să cumperi jocuri Lego copiilor: ai tăi, ai altora, ba chiar şi celui din tine.

Doar că atunci când te trezeşti în faţa ofertei de Lego din magazin, eşti cam în ceaţă. Sunt atât de multe seturi!

Chiar e păcat să alegi cum s-o nimeri. Mai ales că multe seturi nu-s tocmai ieftine. Plus că, pe termen lung, unele le poţi combina între ele. Dar există o speranţă: după ce citeşti cele ce urmează, o să ţi se pară mult mai simplu!

Lego Duplo

Lego Duplo
pentru fete
pentru băieţi

Vârsta: 1½ – 5 ani
PinterestTwitter

Începem cu o gamă de produse Lego care nu este cea mai reprezentativă, dar este orientată către cei mai mici.

Chiar aşa! De la ce vârstă poate un copil să înceapă meşteritul cu piese Lego?

Pentru copiii foarte mici, piesele Lego uzuale pot fi chiar periculoase. Se bagă uşor în gură. Unele chiar seamănă cu nişte bombonele frumos colorate. Aşa că n-ar trebui să laşi aşa ceva pe mâna unui copil sub 3 ani (chiar sub 4-5 ani, pentru siguranţă).

Duplo

Dar cei de la Lego nu puteau rata un segment de vârstă atât de important. Pentru ei există Lego Duplo.

Cărămizile din seturile Lego Duplo sunt duble (te-ai prins?) pe fiecare latură faţă de cele uzuale. Asta înseamnă că sunt de 8 ori mai voluminoase. Sunt mai uşor de prins în mână şi nu pot fi înghiţite. Sunt recomandate după vârsta de un an şi jumătate.

Dezavantajul este că şi preţul creşte considerabil. Seturile ori au puţine piese, ori te fac să te gândeşti dacă n-ai putea să faci altceva cu banii. Dar drept e că un copil mic nici nu are nevoie de multe piese.

Varietatea pentru seturile Lego Duplo este foarte mare. Orice preferinţe ar avea copilul, găseşti ceva. Chiar s-ar putea să te ia valul şi să te gândeşti că ar fi fain să cumperi multe seturi.

Pe de altă parte, s-ar putea să-ţi spui că seturile astea nu sunt tocmai Lego – aşa cum a devenit faimos – şi să crezi că e mai bine să aştepţi până mai creşte copilul. Ori să cumperi un echivalent mai ieftin de la alt producător. E bine să ştii că piesele Lego Duplo sunt compatibile cu seturile pentru copii mai mari, aşa că nu ai niciun motiv să aştepţi. Copilul le poate combina cu alte seturi când va fi mai mare.

Sfatul meu
Cumpără Lego Duplo de la doi ani. Dar dacă nu te dau banii afară din casă, nu investi mult în asta. 1-2 seturi ar trebui să fie suficiente până la 4-5 ani. Şi rămân utile ulterior (mai ales dacă nu mizează pe personaje, care sunt tare simpatice, dar nu sunt versatile pe termen lung).
PinterestTwitter

Lego Juniors

Lego Juniors
pentru fete
pentru băieţi

Vârsta: 4 – 7 ani
PinterestTwitter

Trecem la nivelul următor.

Când copilul a trecut de 4 ani, dar e încă preşcolar, cele mai potrivite seturi sunt cele din gama Lego Juniors. Acestea au un obiectiv clar, calibrat ca dificultate pentru acea vârstă.

Conţin multe piese „speciale”, ceva mai mari, ca să nu dea bătăi de cap: componente evidente pentru vehicule, porţi, tobogane etc. Însă toate pot fi folosite ulterior, împreună cu seturile pentru copii mai mari.

Nu ai prea multe variante din care să alegi un set Lego Juniors. E uşor şi pentru cei care sunt începători la cumpărat.

Sfatul meu
Pentru copiii de 4-7 ani, seturile Lego Juniors sunt chiar faine. Copilul le înţelege relativ uşor, iar pe termen lung rămân utile. Aşa că îţi recomand să alegi un set. Doar să fii atent la tematică: unele merg mai bine pentru băieţei, altele – pentru fetiţe.
PinterestTwitter

Lego Classic

Lego Classic
pentru fete
pentru băieţi

Vârsta: 5+ ani
PinterestTwitter

Dacă începătorul a trecut (oricât de mult) de 4-5 ani, un set Lego Classic este cel mai potrivit. Denumirea arată că aceste seturi sunt continuatoarele celor originale din 1958. Sunt pentru cei care vor „adevăratul Lego”.

Girafă din piese Lego

Aceste seturi conţin multe piese versatile. Nu au un obiectiv clar. Poţi face din ele ce te taie capu’. Şi tocmai d-asta sunt grozave: stârnesc cel mai mult creativitatea. Chiar ar fi bine ca un copil care a primit un astfel de set, să nu primească altul o perioadă lungă de timp, până nu „stoarce” totul din aceste piese. După ce au prins câteva tehnici simple de îmbinare, copiii sunt uimitori când fac din piese Lego ce le vine lor.

Orice set Lego Classic constituie o bază bună. Un set din altă gamă va face doar să aducă ceva proaspăt, dar baza rămâne aceeaşi.

Primeşti şi o pană pentru desfăcut piese (care te scoate din încurcătură mai des decât crezi). Se poate cumpăra şi separat, dar se găseşte ceva mai greu, la un preţ umflat.

Sfatul meu
Cumpără cel mai mare set pe care ţi-l permiţi! Nu te amăgi că o să mai cumperi Lego Classic cu altă ocazie – la cât de variate sunt seturile concepute de Lego, întotdeauna vei alege altceva.
PinterestTwitter

Lego Minifigures

pentru băieţi

Vârsta: 5+ ani
PinterestTwitter

E grozav să construieşti. Dar când lucrarea este gata, ca să fie bună la ceva, îţi trebuie o poveste.

Poveştile au nevoie de eroi. Aşa că omuleţii Lego sunt la fel de necesari ca şi cărămizile.

Din acest punct de vedere, gama Lego Minifigures pare foarte interesantă. Mai ales când ai doar Lego Classic.

În primul rând, trebuie să înţelegi ideea. Dacă îţi place să comanzi prin internet, imaginile s-ar putea să te deruteze. Lego Minifigures sunt organizate în serii cu mai multe personaje (de obicei 16). Fiecare personaj este ambalat astfel încât să nu ştii ce se află în interior. Dar primeşti un singur personaj, nu toată seria! Şi nu îl poţi alege, e surpriză.

Lego Minifigures Series 7

Seriile Lego Minifigures sunt mai degrabă pentru colecţionari. Te poţi alege cu dubluri, dar pentru cei împătimiţi de Lego nu este o mare problemă, pentru că fac schimburi.

Preţul nu pare cine ştie ce. Dar dacă pui în balanţă ce primeşti, e chiar scump. Pentru costul unei serii cu 16 minifigurine, poţi cumpăra un set Lego cu peste 1000 de piese!

Sfatul meu
Dacă îţi plac surprizele, Lego Minifigures sunt o alegere interesantă. Doar să ţii cont că surprizele nu sunt întotdeauna plăcute. Unele personaje nu sunt tocmai potrivite pentru un copil mic – şi nu poţi alege. Indiferent de indicaţia producătorului, eu zic că merg după 7-8 ani. Oricum, nu e o idee bună să cumperi aşa ceva doar pentru că nu ai personaje; mai bine iei un set tematic.
PinterestTwitter

Lego Mixels

Lego Mixels
pentru fete
pentru băieţi

Vârsta: 6+ ani
PinterestTwitter

Dacă nu ai aflat încă, Mixels sunt nişte monstruleţi zăpăciţi care se pot combina unii cu alţii în modalităţi surprinzătoare. Apar în serialul cu aceeaşi denumire de pe Cartoon Network.

Niksput

Lego Mixels reprezintă transpunerea monstruleţilor în jucării de îmbinat. Ideea este neaşteptat de bună. Monstruleţii sunt interesant de construit, au părţi mobile şi sunt distractivi.

Un set conţine un singur mostruleţ, cu circa 50-60 de piese, la un preţ mic. Dacă ai mai mulţi monstruleţi, poţi să le schimbi diferite părţi între ei, pentru a obţine alţii. Poţi folosi şi alte piese Lego, sunt compatibile.

Sfatul meu
Poţi cumpăra din când în când câte un set Lego Mixels, fără să simţi la buzunar. Unele piese speciale, cum sunt articulaţiile, dau noi perspective creativităţii. Chiar dacă conceptul e orientat mai degrabă către băieţi, sunt şanse destul de mari ca şi fetelor să le placă – mai ales celor cu umor.
PinterestTwitter

Lego City

Lego City
pentru băieţi

Vârsta: 5-12 ani
PinterestTwitter

Din piese Lego poţi construi tot felul de clădiri, vehicule etc. Nu îţi trebuie mult ca să ajungi cu visul la propriul tău orăşel.

Pentru astfel de visători a apărut Lego City. Poţi construi macheta de vis combinând seturi din această gamă. Inclusiv străzile. Ba chiar şi un trenuleţ electric.

Dar îţi spun: e o capcană! Dacă începi să cumperi aşa ceva şi nu te poţi stăpâni („Sigur că pot!”), intri în belea. Sunt grozave! Numai că un orăşel îţi ocupă o cameră şi îţi goleşte contul. Plus că îţi mănâncă tot timpul.

Cred că am uitat să-ţi spun: cică sunt pentru copii până la 12 ani. Dar să nu ne legăm de amănunte.

A venit Crăciunul în Lego City
Sfatul meu
Multe seturi Lego City (nu toate!) pot fi folosite independent. Însă marea frumuseţe a acestui concept este în ansambluri. Dacă te ţin curelele (sau dacă ai un tătic pe care îl ţin curelele), poţi face o pasiune frumoasă. Plus că e şansa ta să devii Dom’ Primar.
PinterestTwitter

Lego Speed Champions

Lego Speed Champions
pentru băieţi

Vârsta: 7-14 ani
PinterestTwitter

Multe seturi Lego conţin tot ce trebuie pentru a construi maşinuţe. De fapt, Lego este cel mai mare producător de anvelope!

Ferrari

Însă pentru cei cărora chiar le plac maşinile – în special maşinile de curse – a fost creată gama Lego Speed Champions.

Majoritatea acestor seturi sunt formate din piesele necesare pentru o replică a unei maşini renumite şi un pilot, la preţuri accesibile. Dar există şi seturi mai complexe, de vis pentru cei pasionaţi de viteză.

Sfatul meu
Ştii acele maşinuţe de colecţie, tocmai bune de ţinut pe raft sau pe birou? La cele din piese Lego poţi să şi meştereşti! Acum rămâne doar să stabileşti cui i-ar plăcea aşa ceva. (Cui nu?!)
PinterestTwitter

Lego Star Wars

Lego Star Wars
pentru băieţi

Vârsta: 6 – 14 ani
PinterestTwitter

Lego are licenţă pentru mai multe francize. Prima şi cea mai de succes – fără niciun dubiu – este Star Wars. Colaborarea a început în 1999, iar în 2013 Lego vânduse deja 200 de milioane de seturi 1)Why Lego Star Wars grows more popular every holiday” de Tom Webb, articol publicat în Daily Times pe 6 noiembrie 2013. E distracţie mare cu Star Wars.

Lego a conceput seturi inspirate din fiecare film Star Wars. Deja sunt sute de seturi diferite. Dacă eşti fan, ai de făcut alegeri grele.

Dezavantajul acestor seturi, în care este foarte strict ce ai de construit, este că nu dezvoltă creativitatea. Deloc. Asta nu e o părere de-a mea, ci rezultatul unui studiu din 2015 2)Are Lego Star Wars kits stifling your child’s creativity? Using instructions to build toys harms youngsters’ problem solving skills” de Richard Gray, articol publicat în Daily Mail pe 14 august 2015. Dacă te consolează cu ceva, în studiu e vorba despre creativitate, nu şi despre dezvoltarea inteligenţei. Asamblarea unui model complex sigur îţi pune „rotiţele” în mişcare.

Millennium Falcon

Seturile Lego Star Wars sunt orientate în principal către copii, dar o mare parte dintre cei care se bucură de ele sunt mai mult sau mai puţin adulţi. Unii devin colecţionari – şi este un hobby destul de costisitor. Mai ales dacă aduni armate cu mii de soldaţi, plus diferite nave spaţiale, roboţi etc.

Plecând de la aceste seturi, au apărut filme de animaţie şi jocuri video. Cele din urmă totalizează zeci de milioane de exemplare vândute.

Dacă mai ai vreun dubiu ce nebunie e cu Lego Star Wars, să-ţi mai spun ceva: cel mai mare model realizat vreodată din Lego este un X-wing – peste 5,3 milioane de piese!

Sfatul meu
Dacă nu eşti fan Star Wars, treci peste astfel de seturi – există altele mai creative. Dar dacă eşti, n-au cum să nu-ţi placă. S-ar putea chiar să-ţi placă prea mult. Dacă ai un copil care a prins „microbul”, o să-l bagi la „înaintare”, cum că pentru el cumperi set după set. Doar să nu te vadă cine-nu-trebuie cum îţi sclipesc ochii.
PinterestTwitter

Lego Minecraft

Lego Minecraft
pentru băieţi

Vârsta: 8+ ani
PinterestTwitter

Minecraft este unul dintre cele mai de succes jocuri video din toate timpurile, cu zeci de milioane de cumpărători. Dacă l-ai jucat vreodată, ştii că formele pătrăţoase din joc te duc cu gândul la cărămizile Lego. Unii chiar zic că este „Lego virtual”.

Minecraft

Asemănarea dintre două concepte de succes nu putea fi ratată. Aşa a apărut Lego Minecraft în 2012.

Practic, cu aceste seturi Lego, aduci Minecraft din spaţiul virtual în cel fizic. Sunt faine chiar şi dacă nu ai habar de Minecraft. Doar că sunt cam scumpe.

Interesant este că aceste seturi, deşi pot părea pentru copii, nu au limită superioară la indicaţia de vârstă.

Sfatul meu
Dacă ai un copil înnebunit după Minecraft, aceste seturi Lego sunt salvarea. Îi poţi da un motiv bun să mai lase calculatorul şi să-şi folosească mâinile pentru altceva decât butoane. Poate chiar vă jucaţi împreună.
PinterestTwitter

Lego Ninjago

Lego Ninjago
pentru băieţi

Vârsta: 6-14 ani
PinterestTwitter

Lego are ceva chiar şi pentru cei cărora le plac artele marţiale, într-o atmosferă fantasy!

Lego Ninjago este un concept care trece dincolo de construirea din piese. Este destinat băieţilor doritori de mai multă acţiune în universul Lego.

Inedite sunt confruntările Spinjitzu (personaje plasate în titireze) şi Airjitzu (personaje plasate în elice zburătoare). Restul seturilor sunt mai mult pentru povestea de fond.

Povestea este susţinută şi printr-un serial de animaţie, jocuri video, benzi desenate, cărţi cu povestiri etc.

Sfatul meu
Pentru băieţi care nu se dau în vânt după construit, fiind mai degrabă doritori de acţiune, Lego Ninjago e potrivit. O să fie distracţie, dar nu te aştepta la multă creativitate.
PinterestTwitter

Lego Friends

Lego Friends
pentru fete

Vârsta: 5 – 12 ani
PinterestTwitter

Realitatea este că jocurile Lego au mai mult succes la băieţi. Ei sunt mai puşi pe construit. În 2011, băieţii reprezentau 90% dintre muşterii 3)Girls’ Legos Are A Hit, But Why Do Girls Need Special Legos?” de Neda Ulaby, articol publicat de NPR pe 29 iunie 2013.

După un studiu aprofundat, timp de 4 ani, Lego a lansat o campanie care să le cucerească şi pe fete. Aşa a apărut gama Lego Friends. Cu un succes uriaş. După doar un an, numărul fetelor care se jucau cu Lego se triplase 4)How Lego earned the wrath of the ‘gender-neutral toys’ crowd” de Charlotte Allen, articol publicat în Los Angeles Times pe 28 februarie 2014.

Seturile Lego sunt numeroase şi variate, atât ca tematică, cât şi ca preţ. Unele sunt foarte accesibile, altele – te sperie. (Trebuie să fie multe „prinţese” în lumea asta…)

Fetelor le plac mai mult poveştile decât meşteritul, aşa că fiecare set Lego Friends pleacă de la un scenariu. Pe lângă asta, Lego a produs mai multe filme de animaţie pe această temă, care implicit dau şi alte idei pentru joacă.

Olivia

Desigur, poveştile au nevoie de personaje. Cele din Lego Friends sunt de obicei fete. Spre deosebire de minifigurinele clasice Lego, cele din seturile Lego Friends sunt mult mai realiste: nişte păpuşele foarte mici, drăguţe şi frumos colorate. Dezavantajul este că au o mobilitate mai redusă.

Seturile conţin şi alte elemente pe placul fetelor: animăluţe, floricele, obiecte de îngrijire personală etc.

Ca şi în cazul păpuşilor gen Barbie, seturile Lego Friends au primit şi critici din partea unor grupuri, pe motiv că ar încuraja stereotipiile referitoare la sexe şi că ar fi mai puţin creative. Argumentele sunt complexe şi fiecare tabără are partea sa de dreptate. Până la urmă, depinde şi ce valori personale ai.

Sfatul meu
În mod cert, e mai probabil ca unei fetiţe să îi placă mai mult un set Lego Friends decât unul din altă gamă. Este adevărat că aceste seturi încurajează mai puţin creativitatea, fiind cumva limitate de propria poveste. Dar dacă vin ca un supliment pentru Lego Classic, combinaţia poate fi chiar mai creativă, deschizând noi posibilităţi. Copiii nu prea se agaţă de scopul iniţial al unei jucării, mai degrabă îi caută noi utilizări – dacă se poate.
PinterestTwitter

Lego Disney Princess

Lego Disney Princess
pentru fete

Vârsta: 6 – 12 ani
PinterestTwitter

Disney nu putea lipsi din universul Lego. Mai ales de dragul fetiţelor, desigur.

Lego Disney Princess urmează acelaşi concept ca Lego Friends. Surprinzător, cu mai puţin succes. Poate din cauza faptului că piaţa abundă de jucării inspirate de „prinţesele Disney”.

Personajele principale sunt cele binecunoscute din filmele Disney: Elsa, Ariel, Cenuşăreasa, Rapunzel, Jasmine etc. (Apropo, care sunt, de fapt, prinţese?)

Desigur, construcţiile sunt castele de poveste, caleşti şi alte minunăţii tematice. Mai trebuie doar să pui muzica din filmul respectiv.

Sfatul meu
Pentru o fată înnebunită după personajele Disney, aceste seturi sunt o alternativă mai bună la Lego Friends. Tehnic, cele două game pot fi combinate; practic ar fi cam bizar. Aşa că ar fi bine să te hotărăşti de la început pe o linie: clasic sau modern?
PinterestTwitter

Lego Architecture

Lego Architecture
pentru fete
pentru băieţi

Vârsta: 12+ ani
PinterestTwitter

Încă de la începuturi, seturile Lego au avut în obiectiv construirea de căsuţe. În timp, construcţiile au devenit mai sofisticate, dar tot ca jucării. Lego Architecture reprezintă o evoluţie firească, un nivel superior, mai matur.

Big Ben

Pentru copii mai mari, chiar şi pentru adulţi încântaţi de diferite clădiri faimoase (poate chiar mai mult pentru ei), gama Lego Architecture este o bucurie.

Aceste seturi au fost concepute de artistul Adam Reed Tucker. Fiecare set conţine piesele şi instrucţiunile necesare pentru a realiza o anumită construcţie binecunoscută. Într-un fel, e mai mult un puzzle. Poţi folosi piesele şi în combinaţie cu alte seturi, dar probabil n-o să-ţi vină.

Sfatul meu
Dacă eşti pasionat de arhitectură, e pentru tine. Dacă ştii pe cineva pasionat de arhitectură, e un dar grozav. Indiferent de vârstă. Dar gândeşte-te la aceste seturi ca la produse unitare, nu ca la încă un set pentru lada cu piese Lego.
PinterestTwitter

Lego produce şi alte game de produse. Unele apar şi dispar la scurt timp. Altele rezistă mulţi ani pe piaţă. Dar cele prezentate mai sus ar trebui să fie suficiente ca să nu te pierzi prin hăţişul ofertei Lego.

Ar mai trebuie să mai fac doar o precizare: Dacă pe un produs scrie „Lego”, nu înseamnă automat că în cutie vei găsi cărămizi şi alte piese care se combină cu ele. Unele seturi au o cu totul altă abordare. De exemplu, Lego Technic te duce cu gândul mai degrabă la mecanică (unele seturi chiar includ motoare). Lego Bionicle este inspirat din Lego Technic, dar pentru a realiza războinici science-fiction. Lego Mindstorms aduce robotica în joacă, cu unităţi programabile, braţe robotice şi tot felul de senzori. Nu uita că Lego este cel mai mare producător de jucării din lume!

Lego are reputaţia de a produce jucării relativ scumpe. Danezii ţin la calitate, iar unele licenţieri cresc costurile. Există seturi Lego la care preţul îţi ridică întrebări existenţiale. Însă Lego are ceva pentru toată lumea. Cele mai ieftine seturi costă cât o carte – şi pariez că vor fi folosite mai mult timp.

Rămâne doar să alegi ce ţi se pare mai potrivit din această diversitate. Încearcă să fii creativ în alegerea pe care o faci. Iar dacă nu-ţi mai e familiară creativitatea, ştii deja un leac: joacă-te cu Lego!

Articol scris exclusiv pentru Miratico de Lucian Velea
Lucian Velea este un pasionat de Lego încă din copilărie. Şi tatăl unei fetiţe care îl uimeşte cu ce face din Lego - de exemplu, girafa din articol.

Sugestii pentru continuare:
Lego
Lego - 25 de paşi surprinzători către succes
O serie de lucruri puţin cunoscute despre Lego şi despre uluitoarea sa ascensiune pe piaţa jucăriilor
Lego wow
18+ recorduri uluitoare cu piese Lego (fără exagerare)
Lista celor mai spectaculoase recorduri realizate vreodată cu piese Lego, multe la limita imposibilului
Daruri
Arta de a face daruri
Sfaturi utile pentru cei care sunt în căutarea unor cadouri ce vor fi apreciate, cu exemple concrete şi argumente susţinute de psihologi

Referinţe

Referinţe
1 Why Lego Star Wars grows more popular every holiday” de Tom Webb, articol publicat în Daily Times pe 6 noiembrie 2013
2 Are Lego Star Wars kits stifling your child’s creativity? Using instructions to build toys harms youngsters’ problem solving skills” de Richard Gray, articol publicat în Daily Mail pe 14 august 2015
3 Girls’ Legos Are A Hit, But Why Do Girls Need Special Legos?” de Neda Ulaby, articol publicat de NPR pe 29 iunie 2013
4 How Lego earned the wrath of the ‘gender-neutral toys’ crowd” de Charlotte Allen, articol publicat în Los Angeles Times pe 28 februarie 2014

Ţi-a plăcut articolul? Acum e rândul tău. Ne faci o mare bucurie dacă îl recomanzi şi prietenilor:

Şi nu uita să ne scrii părerea ta într-un comentariu – chiar ne interesează!

Care tematică te atrage cel mai mult la Lego?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *