Lego wow

18+ recorduri uluitoare cu piese Lego (fără exagerare)

Este o mare ispravă pentru mine că mi-am depăşit propriul record mondial.


Când auzi Lego, te gândeşti în primul rând la acele cărămizi micuţe, pentru îmbinat. Poţi face din ele tot felul de jucării. Nu sună ca o sursă bună pentru recorduri.

Şi totuşi, recordurile sunt frecvente în lumea Lego. Chiar şi firma Lego este un record în sine: cel mai mare producător de jucării din lume. Nu ar fi ajuns la acest nivel fără un cult pentru performanţă şi autodepăşire.

Dar lăsând deoparte succesele de business, piesele astea micuţe au condus la nişte recorduri absolut uluitoare. Dacă zici că exagerez, stai să-ţi arăt câteva şi apoi mai vorbim!


 1. Cel mai înalt turn din cărămizi Lego

  S-au realizat multe turnuri colosale din Lego. Cel mai înalt de până acum a fost construit în Italia, la Milano: 35,05 metri 1)LEGO Italia’s colossal plastic brick structure towers over previous record” de Rachel Swatman, ştire publicată de Guinness World Records pe 1 iulie 2015.

  Turn din cărămizi Lego

  Pentru un turn până la Lună ar fi nevoie de 40 de miliarde de cărămizi 2)LEGO® Fun Facts – Brick Edition – Did you know?” – material video publicat de Lego pe 9 mai 2015. Piesele există, când începi?

 2. Cea mai lungă creaţie din piese Lego

  Cât de multe piese Lego crezi că poţi îmbina într-un şir lung? Chiar o construcţie cât Marele Zid Chinezesc nu o fi! Totuşi, gândeşte-te la o lungime.

  O cărămidă Lego de 4×2 (cea mai uzuală) are o lungime de 32 milimetri 3)Lego: Dimensions” de Robert Cailliau, articol publicat pe 8 iunie 2014. Asta înseamnă că pentru un şir de 100 metri ai nevoie de 3125 de piese plus alte 3124 de piese de legătură.

  Pare rezonabil. Dar un adevărat pasionat de Lego nu-şi pierde vremea cu şmecherii d-astea ieftine.

  Între 31 ianuarie şi 12 februarie 2005, în piaţa de la Shopville Le Gru din Grugliasco, Italia, s-au adunat copiii între 6 şi 60 de ani pentru a pune cap la cap cel mai lung şir de piese Lego. Şi pentru că merita să iasă ceva grozav, s-a ales un miriapod 4)Guinness dei primati alle Gru?” – articol publicat în Traspi pe 30 ianuarie 2015. Unul frumos colorat, care în final a ajuns la… 1578,8 metri! Niciodată un miriapod nu a avut mai multe picioare. Au fost necesare 2.901.760 de piese Lego 5)Langste LEGO Bouwwerk (Duizendpoot)” – articol publicat de Miniland, iar performanţa a fost consemnată de reprezentantul Guinness World Records.

  Millipede Record Event

 3. Cea mai mare dioramă din piese Lego

  Pe 29 noiembrie 2006, la SEE Science Center din Manchester, New Hampshire, se sărbătoarea oficial finalizarea celei mai complexe diorame realizate vreodată: LEGO Millyard Project. Au fost necesare circa 3 milioane de piese Lego, asamblate în 2 ani şi jumătate, pentru a alcătui pe 200 m2 macheta fabricii Amoskeag Millyard, cel mai mare producător mondial de textile din bumbac pe la 1900 6)Amoskeag Manufacturing Company” în Wikipedia.

  La expoziţia Brick 2014 din Londra, vizitatorii au participat la realizarea celei mai mari diorame inspirate de un joc video: Minecraft, desigur, cu care Lego are o excelentă colaborare. Uite aşa s-au acoperit destul de repede peste 17 m2 cu o singură temă Lego şi a apărut o nouă înregistrare în Guinness World Records 7)Guinness World Records 2016” – carte publicată de Guinness World Records în 2015.

 4. Cel mai mare mozaic din cărămizi Lego

  Cu ocazia unor lucrări de extindere şi reabilitare la Cowley St. Laurence Church of England Primary School and Children’s Centre, firma What_architecture a avut o idee grozavă: Ce ar fi să-i implicăm pe copii?! Doar e o construcţie pentru ei!

  Din una în alta, au decis că faţada va fi realizată din… cărămizi Lego. Obişnuite. Fiecare copil a primit un petec cam cât o foaie A4, să facă ce vrea pe el. Ca să existe o anumită coerenţă, s-au folosit doar cărămizi Lego albe şi negre. Probabil o culoare mai veselă n-ar fi stricat. Oricum, a ieşit ceva grozav!

  Faţada din 1,2 milioane de cărămizi Lego acoperă 250 m2. Este cel mai mare mozaic de acest fel realizat vreodată 8)Cowley St. Laurence Church of England Primary School and Children’s Centre” – articol publicat în Architect Magazine pe 21 septembrie 2012.

  Cowley St. Laurence Church of England Primary School and Children's Centre

 5. Cea mai mare hartă din piese Lego

  Pe 6 octombrie 2012, la un târg de jucării din Berna, a fost prezentată o hartă a Elveţiei, realizată din vreo 2 milioane de cărămizi Lego. Acoperă 153 m2.

  Harta Elveţiei din piese Lego

  O hartă inspirată din jocul video „Heroes of Newerth” a fost realizată în China. Harta reproduce fidel Pădurile din Caldavar, pe o suprafaţă de 256×256 cm. Pentru minunăţia asta 3D au fost necesare 526.372 de piese Lego 9)Heroes of Newerth – Tencent creates world’s largest LEGO game map” – articol publicat în MMO Culture pe 29 noiembrie 2014.

  Cea mai mare hartă virtuală pentru pasionaţii de Lego este Build with Chrome. Practic oricine poate realiza o construcţie din piese Lego virtuale şi o poate plasa pe harta lumii. Înainte să încerci, gândeşte-te câte ore ai de pierdut.

 6. Cel mai mare model din piese Lego

  Dacă faci parte dintre fanii Star Wars, ştii foarte bine cum arată un X-wing. Probabil ai şi visat să te urci în unul.

  Dacă te numeri şi printre pasionaţii de Lego, poate chiar ţi-ai construit un X-wing. Unul mic, de jucărie, că doar nu în mărime reală! Sau… s-o putea?!

  Ei bine, da.

  Pe 23 mai 2013, în Times Square din New York City îşi făcea apariţia cu fast un X-wing uriaş: 13 metri lungime, 3,35 metri înălţime şi 13,5 metri deschiderea aripilor. Ca şi cum nu ar fi fost suficient de impresionantă, nava spaţială a fost construită din piese Lego – 5.335.200 de bucăţi! A avut nevoie de un schelet metalic pentru a nu se dezmembra, cu totul ajungând la 20 de tone 10)This Incredible Full Scale Lego X-Wing Is the Largest Model In History” de Jesus Diaz, articol publicat în Gizmodo pe 23 mai 2013.

  Evenimentul a fost prilejuit de lansarea serialului „The Yoda Chronicles” pe Cartoon Network. Serialul inspirat de Lego Star Wars nu a fost vreun mare succes, dar acest X-wing a făcut istorie: cea mai mare creaţie din piese Lego realizată vreodată.

  După eveniment, nava spaţială a ajuns la Legoland din Carlsbad, California.

 7. Cel mai mare vapor din piese Lego

  Să faci vaporaşe din piese Lego e ceva uzual. După ce ai terminat unul, te şi gândeşti cum să faci altul mai mare şi mai şmecher.

  Unii au dus asta dincolo de orice limită. Adică înţeleg să faci o machetă realistă, dar ce poţi spune de una lungă de… 8 metri?!

  Vaporul luat drept model este unul renumit: Queen Mary – transatlanticul care a traversat oceanul de 1001 ori.

  Pe 4 iulie 2015, la bordul bătrânei nave îşi făcea „lansarea” macheta sa din circa 250.000 de piese Lego. A fost construită în 4 luni de o echipă alcătuită din 4 oameni, condusă de Ed Diment. Au făcut-o de plăcere 11)World’s Largest LEGO© Brick Model Ship Comes To The Queen Mary” – comunicat de presă publicat de PR Newswire pe 18 iunie 2015.

  Queen Mary din Lego

  Ed Diment nu este la prima creaţie de acest fel. A construit multe vapoare din piese Lego la viaţa sa. Anterior, s-a ocupat de portavionul U.S.S. Intrepid, o machetă de 7 metri lungime, pe care a „născut-o” după 9 luni.

  U.S.S. Intrepid din Lego

  Dacă s-ar vinde ca set Lego, o astfel de creaţie minuţioasă ar costa circa 25.000 de dolari 12)World’s Largest LEGO Ship is an incredible 23-feet long” de Doug Osborne, articol publicat în Geek pe 14 octombrie 2010. (Eu aş cumpăra două seturi, că poate rătăcesc vreo piesă.)

 8. Cea mai mare rulotă din piese Lego

  Există mai multe seturi Lego care includ rulote. Dar niciuna ca cea construită de Bright Bricks, firma marilor creatori Duncan Titmarsh şi Ed Diment.

  Este o rulotă în mărime naturală, realizată din 215.158 de piese Lego. Nu doar că arată foarte realist la exterior, dar interiorul este incredibil de detaliat şi aproape complet funcţional. Are chiar şi mâncare din piese Lego (Mă rog, unii mănâncă Lego pe pâine.)

  Rulota a fost prezentată în premieră pe 12 octombrie 2015, la Motorhome and Caravan Show 2015 din Birmingham, Marea Britanie. Tot atunci a primit şi certificarea de la Guinness World Records 13)Fully-functioning life-sized caravan built entirely from LEGO bricks sets new record” de Rachel Swatman, ştire publicată de Guinness World Records pe 13 octombrie 2015.

 9. Cea mai mare casă din cărămizi Lego

  Toţi copiii au făcut măcar o căsuţă din cărămizi Lego. Că doar ce poţi face mai bine din cărămizi?!

  Însă a fost nevoie de un „copil” mare pentru o nebunie de casă!

  Cunoscutul realizator de televiziune James May a creat şi prezentat în 2009 emisiunea „James May’s Toy Stories”. Ideea emisiunii este să arate cum pot fi folosite jucăriile de construcţie pentru a face ceva în mărime naturală.

  Crezi că puteau lipsi tocmai cărămizile Lego?! Şi da, oricât de incredibil ţi s-ar părea, au făcut o casă adevărată din cărămizi din alea mici! O casă cu etaj. I-au făcut chiar şi WC, duş, pat etc. Au fost necesare 3,3 milioane de cărămizi.

  Îţi dai seama ce muncă a fost! Pentru a fi posibil, realizatorii au cerut ajutorul voluntarilor 14)Lego house attempt for James May’s Toy Stories” – ştire publicată de The Surrey Advertiser pe 2 iulie 2013. Şi au veni cu miile 15)Thousands give Top Gear’s James May a helping hand with Lego brick house” – ştire publicată de Daily Mail pe 1 august 2009.

  Pe 17 septembrie 2009, după o lună şi jumătate de muncă (mult peste ce era planificat), casa a fost gata. James May chiar a locuit în ea – este drept, doar o zi şi o noapte.

  Casa din cărămizi Lego

  După doar câteva zile, casa a fost demolată. Nu avea… autorizaţie de construcţie. Toate cărămizile Lego au fost donate 16)James May’s Lego house knocked down” – ştire publicată de The Telegraph pe 22 septembrie 2009.

 10. Cel mai mare stadion din piese Lego

  Macheta binecunoscutului stadion Allianz Arena din München a fost construită în 2005 la Legoland din Günzburg, Germania. Are o lungime pe 5 metri, o lăţime de 4,5 metri şi o înălţime de 1 metru. Este cea mai mare machetă din piese Lego a unei clădiri, însumând circa 400.000 de elemente. Ar fi putut fi chiar mai multe piese, dar o latură lipseşte în mod intenţionat, pentru ca publicul să poată vedea uşor minunăţia (care ascunde câteva surprize, pe care le observă doar cei atenţi).

 11. Cel mai mare pom de Crăciun din cărămizi Lego

  Lego şi Crăciunul se potrivesc cât se poate de bine. Copiii – de toate vârstele – ştiu de ce.

  Pentru Crăciunul din 2011, Bright Bricks a construit în gara londoneză St Pancras un pom înalt de 12 metri, cu 172 de crengi şi 1200 de globuri. Totul din cărămizi Lego, desigur. Circa 600.000 17)Lego Christmas tree unveiled at London’s St Pancras station” de Simon Garner, articol publicat de Metro pe 24 noiembrie 2011!

 12. Cea mai înaltă statuie din cărămizi Lego

  O statuie de 7,6 metri înălţime poate nu-ţi pare ceva nemaivăzut. Dar dacă te gândeşti că a fost realizată din 1,5 milioane de cărămizi Lego, piesă cu piesă, se schimbă priveliştea.

  Este vorba despre statuia lui Sitting Bull, marele şef de trib. Bjørn Richter este cel care a realizat-o la Legoland din Billund, Danemarca.

  Sitting Bull

 13. Cel mai mare schelet din cărămizi Lego

  Avantajul când faci un schelet din piese Lego este că poţi scăpa de o grijă: culoarea.

  Aşa că dacă îţi propui să creezi un model mai complicat din piese Lego, un schelet ar fi o idee bună. Un dinozaur, de exemplu. Hai să zicem un Tyrannosaurus Rex.

  Nathan Sawaya a făcut unul. Are „doar” 6 metri lungime. Cam cât un pui al bestiei în mărime naturală. Au fost necesare 80.020 de piese şi o vară întreagă pentru acest T-Rex. Suficient pentru a intra în Guinness World Records.

  Prima apariţie a impresionantului schelet a fost în 2011, în expoziţia personală „The Art of the Brick”. Pentru că este vorba despre un artist renumit pentru creaţiile sale din piese Lego. Este unul dintre puţinii care deţin titlul oficial de Lego Master Builder and Certified Professional.

  Tyrannosaurus rex de jos
  Tyrannosaurus rex din faţă
  Tyrannosaurus rex din spate

 14. Cea mai mare adunare de omuleţi Lego

  Să zicem că eşti pasionat de Lego. Cam câte minifigurine crezi că ai putea colecţiona? Spune un număr. Nu te sfii.

  Aşa arată o armată din Star Wars, de la cele mai cunoscute personaje până la fiecare tip de soldat – peste 5500:

  Dacă te gândeşti că e uluitor – ai dreptate, dar nu ai văzut recordul:

  Pe 27 iunie 2008, la sediul Lego din Slough, Marea Britanie, s-a adunat o armată alcătuită din 35.210 figurine Star Wars – un record intrat în Guinness World Records 18)Guinness World Records 2014” – carte publicată de Guinness World Records în 2014. Îţi dai seama cât a durat aşezarea lor!

  Într-un fel, acest record nu e drept. Lego avea „materialul” şi le-a răpit bucuria împătimiţilor de Lego Star Wars care se străduiesc să aibă cea mare armată. Sunt mai mulţi care au ajuns la ordinul miilor. Este o pasiune teribil de costisitoare. Oricât s-ar ruga un copil de părinţi să-i cumpere Lego, nu poate ajunge la acest nivel; trebuie să fie un „copil” mai mare implicat (chiar unul însurat).

 15. Construcţia din piese Lego cu cei mai mulţi participanţi

  În 2012, Cartoon Network lansa serialul „Ben 10 Omniverse”. Pentru a-l promova, s-a lansat o campanie în care personajul Bloxx trebuia să fie construit din piese Lego. A rezultat o sculptură înaltă de 3 metri şi lată tot de atât.

  Bloxx

  Dacă nu-ţi pare impresionant de mare, pot să-ţi spun că au fost necesare 250.000 de piese şi 570 de ore pentru a o realiza.

  Însă partea cu adevărat frumoasă este alta: 18.556 de persoane au participat la construire. Pentru asta, o caravană a colindat prin Marea Britanie timp de câteva luni. Povestea a început pe 4 august 2012 la Glasgow. Fiecare participant a îmbinat câteva piese Lego 19)Scots weather girl Kirsty McCabe calls on families to help build record-breaking Ben 10 alien” – articol publicat în Daily Record pe 1 august 2012. Finalul a avut loc la Londra, pe malul Tamisei, unde cântăreaţa Stacey Solomon (finalistă la X Factor) a pus ultima piesă pe 9 octombrie 2012. Reprezentanţii de la Guinness World Records au fost la faţa locului pentru a adjudeca recordul 20)Parenting News: Stacey Solomon Rounds off new Ben 10 World Record” de Shabana Adam, articol publicat în Female First pe 12 octombrie 2012.

  Participanţii care au dorit, au putut aduce piese de acasă. Unchiul lui Stacey Solomon a adus o piesă Lego pe care o avea din copilărie, veche de două decenii 21)Parenting News: Stacey Solomon Rounds off new Ben 10 World Record” de Shabana Adam, articol publicat în Female First pe 12 octombrie 2012. Care, desigur, s-a potrivit perfect, pentru că toate piesele Lego respectă acelaşi standard încă din 1958.

 16. Cele mai multe cărămizi Lego prinse rapid cu o altă cărămidă

  Fă următorul test:

  1. împrăştie pe masă mai multe cărămizi Lego, cu ţumburuşii în sus
  2. prinde cu degetele o cărămidă
  3. îmbin-o cu altă cărămidă de pe masă, fără să foloseşti cealaltă mână
  4. reia pasul anterior

  Câte cărămizi reuşeşti să „pescuieşti” în 30 de secunde?

  Pe 28 noiembrie 2014, la Brick 2014 din Londra, Megane Scott din Marea Britanie a reuşit să prindă 37 de cărămizi. Recordul a fost egalat o zi mai târziu, la acelaşi eveniment, de Nardy Nafzger din Olanda. Ambii sunt recunoscuţi de Guinness World Records 22)Guinness World Records 2016” – carte publicată de Guinness World Records în 2015.

 17. Cel mai mare set Lego este Taj Mahal

  Din piese Lego se poate construi chiar şi faimosul Taj Mahal! Setul are nu mai puţin de 5922 de piese. E ceva de muncă, dar este o frumuseţe. Însă trebuie să fii ceva neam de împărat ca să ţi-l permiţi – costă 4250 de dolari.

  Taj Mahal din piese Lego

 18. Cea mai mare colecţie de seturi Lego

  Unii colecţionează timbre, monede, insigne sau calendare. Alţii colecţionează Lego. Şi nu mă refer la cutia în care îşi pune copilul piesele grămadă. Vorbesc de colecţii alcătuite din seturi Lego.

  Câte seturi crezi că ai putea cumpăra? Ştii, multe nu sunt tocmai ieftine. Plus că nu-s ca timbrele, să le pui într-un clasor; ocupă ceva loc.

  Pe 23 iulie 2011, Kyle Ugone din Yuma, Arizona, a fost omologat de Guinness World Records ca fiind deţinătorul celei mai mari colecţii de acest fel: 1091 de seturi Lego! De fapt, erau chiar 1251 de seturi, dar unele nu au fost luate în considerare din diferite motive. De exemplu, pentru că nu mai aveau instrucţiunile (iată un motiv ca să ai grijă de ele) 23)What about toy soldiers? Marine Corps captain sets Lego collection world record with 1,091 completed sets (and will now take them apart to put back in storage)” de Beth Stebner, articol publicat în Daily Mail pe 27 ianuarie 2012.

  Desigur, nu a strâns atâtea seturi Lego peste noapte – a început în 1986. Puştiul de atunci a crescut ditamai vlăjganul, s-a făcut ofiţer în Marina Militară şi – în timpul liber – se joacă cu Lego.

  O mică parte din colecţia lui Kyle Ugone

Aşa cum picăturile alcătuiesc un ocean, tot aşa cărămizile Lego pot forma astfel de minunăţii. Au nevoie doar de cineva care să le organizeze.

Ce record vrei să faci?

Să nu-mi spui că la ce performanţe s-a ajuns, e aproape imposibil să depăşeşti astfel de recorduri. Aşa o fi, dar recordurile nu sunt bătute în cuie. Poţi veni oricând cu altă idee. Ce ai zice de cel mai mare curcubeu din cărămizi Lego?

Şi apoi, e grozav să vezi ce recorduri uimitoare au făcut unii, dar şi mai grozave sunt recordurile tale personale. E drept, doar pentru tine au semnificaţie. Dar ce semnificaţie! Iar dacă te tot depăşeşti, cândva vor avea semnificaţie şi pentru alţii.

Articol scris exclusiv pentru Miratico de Lucian Velea
Lucian Velea este un pasionat de Lego încă din copilărie. Şi tatăl unei fetiţe care îl uimeşte cu ce face din Lego.

Sugestii pentru continuare:
Lego
Lego - 25 de paşi surprinzători către succes
O serie de lucruri puţin cunoscute despre Lego şi despre uluitoarea sa ascensiune pe piaţa jucăriilor
Lego shopping
Ghidul cumpărătorului de Lego
Tot ce este important să ştii atunci când vrei să cumperi seturi Lego, cu numeroase sfaturi utile

Referinţe

Referinţe
1 LEGO Italia’s colossal plastic brick structure towers over previous record” de Rachel Swatman, ştire publicată de Guinness World Records pe 1 iulie 2015
2 LEGO® Fun Facts – Brick Edition – Did you know?” – material video publicat de Lego pe 9 mai 2015
3 Lego: Dimensions” de Robert Cailliau, articol publicat pe 8 iunie 2014
4 Guinness dei primati alle Gru?” – articol publicat în Traspi pe 30 ianuarie 2015
5 Langste LEGO Bouwwerk (Duizendpoot)” – articol publicat de Miniland
6 Amoskeag Manufacturing Company” în Wikipedia
7, 22 Guinness World Records 2016” – carte publicată de Guinness World Records în 2015
8 Cowley St. Laurence Church of England Primary School and Children’s Centre” – articol publicat în Architect Magazine pe 21 septembrie 2012
9 Heroes of Newerth – Tencent creates world’s largest LEGO game map” – articol publicat în MMO Culture pe 29 noiembrie 2014
10 This Incredible Full Scale Lego X-Wing Is the Largest Model In History” de Jesus Diaz, articol publicat în Gizmodo pe 23 mai 2013
11 World’s Largest LEGO© Brick Model Ship Comes To The Queen Mary” – comunicat de presă publicat de PR Newswire pe 18 iunie 2015
12 World’s Largest LEGO Ship is an incredible 23-feet long” de Doug Osborne, articol publicat în Geek pe 14 octombrie 2010
13 Fully-functioning life-sized caravan built entirely from LEGO bricks sets new record” de Rachel Swatman, ştire publicată de Guinness World Records pe 13 octombrie 2015
14 Lego house attempt for James May’s Toy Stories” – ştire publicată de The Surrey Advertiser pe 2 iulie 2013
15 Thousands give Top Gear’s James May a helping hand with Lego brick house” – ştire publicată de Daily Mail pe 1 august 2009
16 James May’s Lego house knocked down” – ştire publicată de The Telegraph pe 22 septembrie 2009
17 Lego Christmas tree unveiled at London’s St Pancras station” de Simon Garner, articol publicat de Metro pe 24 noiembrie 2011
18 Guinness World Records 2014” – carte publicată de Guinness World Records în 2014
19 Scots weather girl Kirsty McCabe calls on families to help build record-breaking Ben 10 alien” – articol publicat în Daily Record pe 1 august 2012
20, 21 Parenting News: Stacey Solomon Rounds off new Ben 10 World Record” de Shabana Adam, articol publicat în Female First pe 12 octombrie 2012
23 What about toy soldiers? Marine Corps captain sets Lego collection world record with 1,091 completed sets (and will now take them apart to put back in storage)” de Beth Stebner, articol publicat în Daily Mail pe 27 ianuarie 2012

Ţi-a plăcut articolul? Acum e rândul tău. Ne faci o mare bucurie dacă îl recomanzi şi prietenilor:

Şi nu uita să ne scrii părerea ta într-un comentariu – chiar ne interesează!

Ce record cu piese Lego ţi-ar plăcea?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *