beauty

Top 20 femei frumoase, faimoase şi incredibil de inteligente

Frumuseţea, pentru mine, înseamnă să te simţi confortabil în propria piele. Asta, ori un ruj roşu care îi dă pe spate.


În mod cert, este un mare avantaj să fii o femeie frumoasă. Uşile ţi se deschid mai uşor. Ai parte de atenţie, ceea ce e tot mai dificil de obţinut în ziua de azi.

Frumuseţea este atât de dorită, încât s-a creat o uriaşă industrie în jurul ei: îmbrăcăminte, pantofi, cosmetice, fitness. Altfel spus, o mare parte din frumuseţe se poate cumpăra. Şi tot într-o mare măsură, frumuseţea este superficială.

Frumuseţea, ca aspect, fură privirea. Ba chiar şi minţile. Când vezi o tipă superbă, nu prea stai să te întrebi: „Da’ o fi deşteaptă?”

Dacă o femeie se foloseşte de frumuseţea ei, celelalte calităţi devin secundare. Poate doar talentul artistic să răzbească. Fiindcă talentul se asortează bine cu frumuseţea fizică. Fac parte din acelaşi joc al atenţiei.

Există multe prejudecăţi legate de femeile frumoase. În unele cazuri, poate că sunt şi îndreptăţite. Dar se întâmplă uneori să afli mai multe despre o vedetă şi să-ţi dai seama că ceva îţi scapă. „Piţipoanca” e mai inteligentă decât tine. Cu mult. Iată câteva exemple…


  1. Judy Holliday

    Judith Tuvim s-a născut pe 21 iulie 1921. Cum nu e tocmai un nume atractiv, şi-a ales unul mai pe firea ei: Judy Holliday. Cu acest nume a devenit o celebră actriţă şi cântăreaţă americană. Dar probabil ai văzut-o doar dacă îţi plac filmele foarte vechi.

    Obişnuia să joace blonde prostănace. Asta în ciuda faptului că avea IQ 172 1)Judy Holliday” în Encyclopædia Britannica (o inteligenţă este considerată genială peste 145). Se vede treaba că trebuie să fii foarte deştept ca să faci pe prostu’.

    A jucat mai mult pe scenă. Unul dintre spectacolele de succes a fost, în 1946, „Born Yesterday”. În 1950, a fost ecranizat – tot cu Judy Holliday în rolul principal. A fost atât de apreciată, încât a primit un Oscar şi un Glob de Aur pentru cea mai bună actriţă.

  2. Marilyn Monroe

    O „blondă prostănacă” şi mai faimoasă: Marilyn Monroe. Cea mai faimoasă dintre toate. De fapt, nici nu era blondă în mod natural. Şi deloc prostănacă.

    Norma Jeane Mortenson, cum o chema iniţial, s-a născut pe 1 iunie 1926. A avut o copilărie zbuciumată, mai mult prin orfelinate. La 16 ani era deja măritată. S-a angajat într-o fabrică. Nici vorbă de mari studii.

    Ce crezi că face o tânără foarte frumoasă când o duce greu cu banii? Ea a prins o ocazie pentru modeling şi s-a ţinut de ea. În doar doi ani, apăruse în zeci de reviste şi devenea actriţă de cinema. A învăţat foarte repede să joace în filme, să cânte şi să danseze. Crezi că este la îndemâna oricui?

    Interpretările ei pline de senzualitate au transformat-o destul de repede într-o vedetă. Sex-simbolul anilor ’50.

    Ce m-a intrigat întotdeauna este cum a ajuns să se mărite în 1956 cu marele scriitor Arthur Miller. Oricât de atrăgătoare ar fi fost ea, el era deja o mare personalitate şi se învârtea prin cercuri intelectuale, nu s-ar fi însurat cu o femeie care nu ar fi făcut faţă. De fapt, presa remarcase că Marilyn era foarte inteligentă, atât din interviuri, cât şi din succesul pe care îl avea în conflictele cu producătorii. Însă intelectuala Marilyn nu prezenta interes pentru presă. Chiar şi cu un IQ estimat la 160-168!

    Marilyn Monroe era o avidă cititoare. Şi nu doar de scenarii. În biblioteca sa personală se găseau doar titluri de cea mai bună calitate, după cum s-a putut observa când cele 430 de cărţi au fost scoase la licitaţie 2)The 430 Books in Marilyn Monroe’s Library: How Many Have You Read?” – articol publicat în Open Culture pe 6 octombrie 2014.

    Marilyn Monroe (1953)
    Marilyn Monroe - James Joyce's Ulysses (1954)
    Marilyn Monroe - 1953
    Marilyn Monroe - Kenneth S. Keyes - How to Develop Your Thinking Ability (1951)
    Marilyn Monroe - Walt Whitman - Leaves of Grass (1952)
    Marilyn Monroe citind

  3. Jayne Mansfield

    Cred că ai început să te prinzi cam cum mergeau lucrurile în America primei jumătăţi a secolului XX: dacă erai o fată foarte deşteaptă, nu te gândeai în primul rând la o carieră ştiinţifică, ci la una artistică. Fetele mergeau rareori la facultate – şi chiar dacă o făceau, preferau domenii umaniste.

    Cam aşa a fost şi cu Vera Jayne Palmer. S-a născut pe 19 aprilie 1933. Încă din copilărie, a urmat cursuri de balet, vioară şi pian. Avea note excelente la şcoală, inclusiv la matematică 3)”Star’s Legend” de Ernst Havemann, articol publicat în revista Life pe 23 aprilie 1956.

    A devenit Jayne Mansfield în 1950, prin căsătorie. Dar nu visa decât să devină star la Hollywood. A luat la rând concursurile de frumuseţe, a urmat cursuri de actorie la Southern Methodist University, University of Texas at Austin şi UCLA. În cele din urmă, a reuşit să se impună ca actriţă de film, devenind o alternativă pentru Marilyn Monroe.

    Jayne Mansfield ştia că arată năucitor şi nu se sfia să o arate. În anii de studii, a pozat nud pentru cursanţii de la arte plastice. În februarie 1955 a devenit Playboy Playmate (printre primele de la lansarea revistei). În 1963 a avut rolul principal în „Promises! Promises!” – prima apariţie nud a unei vedete de primă mână. (Marilyn Monroe ar fi putut fi prima, dar filmul „Something’s Got to Give” nu s-a mai finalizat.)

    În ciuda aparenţelor, ca şi Marilyn Monroe, Jayne Mansfield era o femeie foarte inteligentă. Vorbea 5 limbi şi avea IQ 163 4)Here They Are Jayne Mansfield” de Raymond Strait, carte publicată de S.P.I. Books în 1992.

    Jayne Mansfield

  4. Jill St. John

    De Jill St. John probabil nu-ţi aminteşti, aşa că îţi dau un indiciu: a fost Tiffany Case, partenera lui James Bond în „Diamonds Are Forever” – filmul din 1971.

    S-a născut pe 19 august 1940. Încă din copilărie, a luat cursuri de balet şi a făcut parte din tot felul de producţii actoriceşti. A terminat liceul la 14 ani, iar la 15 ani îşi începea studiile superioare la UCLA’s Extension School.

    Pe când avea 16 ani, Jill St. John a dat un test IQ, iar rezultatul a fost uluitor: 162 5)Starlet: Biographies, Filmographies, TV Credits and Photos of 54 Famous and Not So Famous Leading Ladies of the Sixties” de Kim R. Holston, carte publicată de McFarland & Company în 1988! Aşa că nu există niciun dubiu, era superinteligentă. Iar asta a ajutat-o să obţină succese în tot ce şi-a propus. De exemplu, când s-a apucat de gătit, a devenit o autoritate în domeniu.

    Jill St. John - Diamonds Are Forever

  5. Ellen Muth

    Nu este chiar atât de celebră, dar are fanii ei. Ellen Muth s-a născut pe 6 martie 1981. La 12 ani apărea deja într-un spot publicitar. A cochetat cu modelingul, dar apoi a studiat serios actoria la Lee Strasberg Theatre and Film Institute. Şi s-ar putea să o fi văzut în diferite filme artistice şi seriale TV.

    Chiar dacă nu a devenit supervedetă, este superinteligentă. Are IQ 156. A fost primită atât în Mensa, cât şi în Intertel (cele mai cunoscute organizaţii ale oamenilor foarte inteligenţi).

    Ellen Muth - Dead Like Me

  6. Asia Carrera

    Sigur că nici eu, nici tu, nu ne-am uitat vreodată la un film pentru adulţi. Mai nimeni nu se uită la aşa ceva în ziua de azi. Vorbim doar aşa, „teoretic”. Mă gândesc că atunci când te uiţi, îţi poate veni să zici: „Tipa e genială!” Dar dacă chiar este?!

    În New York City, într-o inedită familie japonezo-germană, se năştea pe 6 august 1973 o bebeluşă: Jessica Steinhauser. A fost genul de fată cu care orice părinte s-ar mândri. A câştigat numeroase concursuri şcolare. Cânta la pian muzică clasică, iar la 13 ani deja apărea într-un spectacol la Carnegie Hall. Un copil sclipitor, cu IQ 156, care ulterior i-a permis să devină unul dintre membrii Mensa 6)Asia Carrera” în Wikipedia.

    Cum era de aşteptat, şi-a început studiile superioare – la Rutgers University. Însă s-a rupt filmul. Se pare că nu a mai făcut faţă presiunilor de a învăţa excelent. Într-un moment de rebeliune extremă, a lăsat totul baltă şi a devenit escortă de lux. Apoi şi-a ales numele Asia Carrera şi a devenit vedetă de filme pentru adulţi. N-a apărut „decât” în vreo 400. După 10 ani, a fost destul de deşteaptă ca să renunţe la asta.

    Asia Carrera

  7. Doda

    În Polonia o cunoaşte toată lumea. S-a născut cu numele Dorota Rabczewska, pe 15 februarie 1984.

    La început a făcut 4 ani atletism de performanţă (în caz că te întrebai cum de e atât de bine făcută). Însă a luat lecţii de canto şi la 16 ani devenea solista trupei hard rock Virgin. Au avut succes până în 2007, când s-au destrămat. Iar ea a continuat solo, ca Doda.

    Este cât se poate de provocatoare şi n-ar rata o controversă. Probabil şi pentru că se simte foarte stăpână pe sine. Având IQ 156, a devenit membră Mensa 7)Doda ponadprzeciętnie inteligentna” – articol publicat de Onet pe 8 martie 2008.

  8. Cindy Crawford

    Cindy Crawford a demonstrat cum se face meseria de model la superlativ. Cu inteligenţă.

    A venit pe lume în ziua de 20 februarie 1966 – în DeKalb, o mică localitate din Illinois. Pe când avea 16 ani, s-a dus să castreze porumbul. (Nu e vreo glumă, aşă că nu râde – dacă poţi.) Întâmplător, un fotograf a văzut-o pe câmp şi s-a gândit că locul ei nu-i acolo. Nu după mult timp obţinea primul contract ca model.

    A terminat liceul în 1984 ca şefă de promoţie. A obţinut o bursă pentru a studia inginerie chimică la Northwestern University. Ar fi putut produce îngrăşăminte chimice toată viaţa, ca să crească porumbul mare. Unii oameni sunt suficient de deştepţi ca să facă o astfel de meserie. Alţii sunt suficient de deştepţi ca să-şi dea seama că au altceva mai bun de făcut. Aşa că după câteva luni pleca să devină supermodel.

    Din câte se ştie, Cindy Crawford este cel mai inteligent model din toate timpurile: IQ 154.

    Cindy Crawford

  9. Danica McKellar

    Dacă ai prins excelentul serial „Cei mai frumoşi ani„, sigur ţi-o aminteşti pe Winnie Cooper, interpretată de Danica McKellar. Părea să fie un start foarte bun într-o carieră actoricească pentru carismatica adolescentă (născută pe 3 ianuarie 1975).

    Chiar dacă nu s-a detaşat complet de showbiz, Danica McKellar a preferat… matematica. A absolvit UCLA summa cum laude, în 1998. Încă din facultate a participat la un studiu ştiinţific, din care a rezultat Teorema Chayes–McKellar–Winn 8)Between Series, an Actress Became a Superstar (in Math)” de Kenneth Chang, articol publicat în The New York Times pe 19 iulie 2005. Nici nu-i de mirare – are IQ 154.

    Ulterior, Danica McKellar a publicat mai multe cărţi non-conformiste de popularizare a matematicii printre eleve. Una dintre cele mai inspirate modalităţi de a combina celebritatea cu inteligenţa. Spune că n-ai vrea să faci mate cu ea!

  10. Alicia Keys

    Alicia Augello Cook, cunoscută de toată lumea după pseudonimul Alicia Keys, s-a născut pe 25 ianuarie 1981. Cântăreaţă de la primul ţipăt.

    La 4 ani deja apărea la TV, în „The Cosby Show”. Încă de mică a luat lecţii de muzică şi dans. Mulţi ani a cântat la pian muzică clasică.

    La doar 12 ani, începea un liceu de specialitate: Professional Performing Arts School din New York City. Iar la 16 ani îl absolvea ca şefă de promoţie. Cred că deja te-ai prins, e o tipă foarte deşteaptă: IQ 154!

    A primit o bursă la Columbia University. După o lună, a renunţat, pentru că avea prea multe de făcut 9)To Be Alicia Keys: Young, Gifted and in Control” de Jon Pareles, articol publicat în The New York Times pe 27 ianuarie 2002. Şi multe a făcut de atunci: a înregistrat albume, a fost în turnee, a jucat în filme, a scris cărţi…

    De fapt, Alicia Keys e înnebunită după cărţi 10)The secret life of Alicia Keys” de Christine Sams, articol publicat în The Age pe 23 februarie 2009. Într-o perioadă făcuse un club online de lectură pentru fani. Cultura ei este de notorietate.

  11. Kate Beckinsale

    Născută într-o familie de actori pe 26 iulie 1973, la Londra, nu este de mirare că frumoasa Kate Beckinsale le-a călcat pe urme.

    În şcoală a avut rezultate excelente. La 6 ani citea deja ca un copil de 11 ani. A câştigat doi ani la rând prestigiosul concurs WH Smith’s Young Writers – atât pentru proză de ficţiune, cât şi pentru poezie.

    Deşi era hotărâtă de mică să devină actriţă, a preferat să-şi facă studiile universitare în domeniul literaturii franceze şi ruse la New College, Oxford. Actorie a făcut colateral. Până când i-a acaparat toate preocupările. Iar în 2001, rolul din filmul „Pearl Harbour” a făcut din ea o mare vedetă de cinema.

    Vorbeşte fluent 4 limbi şi are IQ 152.

    Kate Beckinsale - Pearl Harbor

  12. Sharon Stone

    În 1992, când a apărut thrillerul erotic „Instinct primar„, Sharon Stone a devenit instant sex-simbolul anilor ’90. Ia să văd dacă îţi aminteşti ce ocupaţie avea Catherine Tramell, personajul interpretat de ea în film? O să-mi spui: „Cui îi pasă?!” Mda, e cam ultimul lucru pe care să-l ţii minte din filmul ăsta. O să-ţi spun totuşi: era absolventă de psihologie şi literatură, scria romane. Adică era o tipă inteligentă.

    Cum este şi Sharon Stone. S-a născut într-o familie de oameni simpli, pe 10 martie 1958. La 4 ani, purta deja discuţii cu mama ei – suficient de mature cât să o bage la idei. După investigaţii, părinţii au aflat ce are: prea multă inteligenţă pentru vârsta ei. Aşa că la 5 ani a început şcoala. Direct în clasa a II-a.

    La 15 ani deja se îndrepta spre studiile superioare 11)This Intellectually Gifted Child Grew Up To Be Model-Turned-Major-Movie-Star Sharon Stone” – articol publicat în The Huffington Post pe 25 februarie 2015. A urmat o facultate locală: Edinboro University of Pennsylvania. În timpul facultăţii, a câştigat un concurs de Miss, contractele de modeling au început să curgă, apoi cele de actorie – restul a rămas în urmă.

    Sharon Stone a declarat că are IQ 148. Chiar dacă exagerează (după cum unii şi-au exprimat îndoielile), este cert că e foarte inteligentă. Mulţi dintre cei care au cunoscut-o confirmă asta.

    Sharon Stone - Basic Instinct

  13. Geena Davis

    În mica localitate Wareham din Massachusetts se năştea pe 21 ianuarie 1956 o fetiţă care avea să facă de toate.

    În copilărie, Geena Davis şi-a arătat atracţia pentru muzică. A învăţat să cânte la pian şi la flaut. În adolescenţă chiar a devenit organist al bisericii locale 12)Trends in Photography” – articol publicat în Los Angeles Times pe 14 iulie 1989. Asta până când a participat la un schimb de liceeni, ea ajungând în Suedia. Ocazie cu care a învăţat suedeza.

    Şi-a făcut studiile superioare la New England College şi le-a continuat la Boston University, absolvind dramaturgia în 1979. Îţi dai seama că e bătaie pe piaţa muncii pentru dramaturgi. Cum nu avea posibilităţi financiare, a profitat de frumuseţea ei pentru a se angaja ca manechin la un magazin de lux. Uneori stătea în vitrină atât de nemişcată, încât se aduna lumea buluc, întrebându-se dacă e vie sau din plastic 13)From Mannequin To Actor: Geena Davis’ ‘Ridiculous, Ridiculous’ Break” – articol publicat de WAMC/Northeast Public Radio pe 19 octombrie 2014. Este cel mai inteligent om care a făcut vreodată jobul ăsta stupid. Femeia are IQ 142 şi este membră în Mensa. Îţi stă mintea în loc!

    Oricum, a urmat un contract de modeling. Tocmai când treaba începea să meargă, a prins un rol în celebrul film „Tootsie” (regizat de Sydney Pollack). De acolo cariera ei actoricească a început să ia avânt.

    A început să scrie şi scenarii. Chiar a reuşit să scrie un sitcom, în care a jucat rolul principal.

    Cariera ei a luat amploare, culminând în 1988 cu un Oscar pentru rolul din „Turist întâmplător„. A jucat în multe filme de succes. A făcut şi producţie de film.

    În 2007 a înfiinţat The Geena Davis Institute on Gender, care se ocupă cu studierea stereotipiilor în funcţie de sex şi încearcă să le combată, discutând cu oameni influenţi din media. Ştia ea ce ştie!

    Ca şi cum nu făcuse destule, a devenit… arcaş. De performanţă, cum le face ea pe toate. A fost în două rânduri la un pas de a ajunge la Olimpiadă.

    Geena Davis

  14. Madonna

    Îmi începeam adolescenţa când am primit o casetă audio cu Madonna. Era albumul cu care a devenit instant un star internaţional: „Like a Virgin”. Am devenit fan şi i-am urmărit toată cariera. Care (spre exasperarea unora) nu se mai termină!

    Madonna Louise Ciccone a venit pe lume în 16 august 1958. (Printr-o coincidenţă bizară, în ziua în care aniversa 19 ani, Elvis Presley părăsea această lume.)

    Era într-o familie modestă şi numeroasă, dar a avut note excelente, atât la şcoală, cât şi la liceu. Şi nu e de mirare – are IQ 140 14)The Assault on Equality” de Peter Knapp, Jane Kronick, William Marks şi Miriam Vosburgh, carte publicată de Praeger în 199615)Madonna: A Biography” de Mary Cross, carte publicată de Greenwood în 2007!

    După moartea timpurie a mamei, a devenit o rebelă. A simţit că scena este pentru ea. După terminarea liceului, a primit o bursă pentru a studia dans contemporan la University of Michigan School of Music, Theatre & Dance. Deşi era o foarte bună dansatoare, şi-a dat seama că nicio trupă de dans cunoscută nu o va angaja, pentru că nu crescuse suficient în înălţime.

    Aşa că la 20 ani a plecat de nebună la New York, aproape lefteră. A dansat pentru diferite trupe prin cluburi. Din una în alta, a învăţat să cânte la baterie. Apoi a devenit solista unei trupe. A învăţat totul rapid. Iar când şi-a început cariera solo, părea că făcuse asta toată viaţa. Impactul pe care l-a avut a fost dincolo de muzică şi poate fi comparat doar cu cel al lui Michael Jackson.

    A fost criticată în fel şi chip. Dar după trei decenii de activitate neîntreruptă, încă umple stadioane. Puţine cântăreţe se pot mândri cu asta. Ea a ştiut să se reinventeze. Iar pentru asta trebuie să te ducă mintea.

  15. Natalie Portman

    Pe 9 iunie 1981 se năştea la Ierusalim micuţa Neta-Lee Hershlag. Când avea 3 ani, familia s-a mutat în Statele Unite. De mică, a urmat cursuri de balet, dans modern, modeling şi actorie. A preferat-o pe cea din urmă, debutând în 1994 cu un rol principal: Mathilda în filmul „Léon” (scris şi regizat de Luc Besson). Pentru că nu dorea să se ştie prea multe despre ea la acea vârstă, a apărut pe generic ca Natalie Portman, după numele unei bunici. Şi aşa a rămas.

    Deşi a avut succese actoriceşti, nu a neglijat şcoala. Chiar din contră. Nu a participat la premiera filmului „Star Wars Episode I: The Phantom Menace”, în care a interpretat-o pe Padmé Amidala, fiindcă a preferat să înveţe pentru examene – tocmai termina liceul. În 2003, absolvea psihologia la Harvard University. Apoi şi-a continuat studiile la Universitatea Ebraică din Ierusalim. În timpul studiilor, a publicat două lucrări ştiinţifice apreciate 16)A Simple Method to Demonstrate the Enzymatic Production of Hydrogen from Sugar” – studiu realizat de Ian Hurley, Natalie Hershlag şi Jonathan Woodward, publicat în Journal of Chemical Education în 199817)Frontal Lobe Activation during Object Permanence: Data from Near-Infrared Spectroscopy” – studiu realizat de Abigail A. Baird, Jerome Kagan, Thomas Gaudette, Kathryn A. Walz, Natalie Hershlag şi David A. Boas, publicat în NeuroImage din august 2002.

    Natalie Portman şi-a găsit timp să le facă pe toate la superlativ. Ba chiar s-a implicat şi în numeroase acţiuni sociale şi politice. Când ai IQ 140, o fi mai uşor.

    Natalie Portman - V for Vendetta

  16. Shakira

    Cea care avea să devină cea mai celebră columbiancă a scos capul pe 2 februarie 1977. La 4 ani, într-un restaurant, a auzit muzică arăbească şi i-a plăcut atât de mult, încât a dansat pe masă, spre deliciul celor prezenţi. Atunci a decis că va fi o artistă renumită.

    Numai că „specialiştii” o considerau anti-talent. Nu a fost acceptată în corul şcolii. Profesorii de muzică ziceau că are voce de capră. Nici producătorii muzicali nu-i dădeau şanse.

    Dar ea nu s-a lăsat. A cântat pe unde a putut, în stilul ei. Până când a auzit-o un producător cu viziune. Aşa a realizat primul contract – cu Sony Colombia. La doar 13 ani îi apărea primul album.

    Shakira a scris prima poezie, „La Rosa De Cristal”, la 4 ani. De atunci a tot scris versuri, până au început să devină cântece. Compune şi muzică, cântă la 4 instrumente… Muzica e viaţa ei.

    Vorbeşte fluent trei limbi şi se descurcă cu alte patru. Îşi conduce întreaga carieră, implicându-se în toate aspectele. A înfiinţat Pies Descalzos Foundation, o organizaţie caritabilă pentru copiii nevoiaşi, pentru a cărei activitate a fost premiată de ONU. Este ambasador UNICEF şi s-a implicat în numeroase acţiuni social-politice.

    Fanii spun despre ea că-i genială. O fi din cauza faptului că are IQ 140?

  17. Emma Watson

    Ţi s-a părut vreodată că Hermione Granger este prea deşteaptă pentru toată povestea cu Harry Potter? De vină este Emma Watson, care i-a dat viaţă pe ecrane. Are IQ 138.

    S-a născut la Paris, pe 15 aprilie 1990. La 5 ani s-a mutat în Anglia, iar la 6 ani spunea tuturor că vrea să se facă actriţă. Aşa că a urmat cursuri la Stagecoach Theatre Arts.

    Filmările pentru seria Harry Potter au început septembrie 2000 şi s-au încheiat după un deceniu. Aşa se face că Emma Watson a învăţat mai mult pe platourile de filmare. Cu toate acestea, a luat numai note foarte bune. Plus aprecieri excelente din partea fanilor şi criticii.

    Studiile superioare şi le-a făcut la Brown University şi Worcester College, Oxford. Şi face film după film.

    Emma Watson - Hermione Granger

  18. Jodie Foster

    Într-o familie înstărită din Los Angeles, pe 16 noiembrie 1962 apărea pe lume Alicia Christian Foster. Dar toată lumea i-a spus Jodie.

    Micuţa a învăţat singură să citească la 3 ani 18)Child of the Movies” de Jonathan Van Meter, articol publicat în The New York Times pe 6 ianuarie 1991. De la 7 ani a apărut în mai multe seriale TV. La 10 ani îşi începea cariera pe marele ecran.

    Şi cu şcoala a mers la fel de bine. A fost şefă de promoţie la Lycée Français din Los Angeles 19)Child of the Movies” de Jonathan Van Meter, articol publicat în The New York Times pe 6 ianuarie 1991. (Ar fi fost prea uşor să înveţe în engleză. În timp, s-a dovedit un avantaj: şi-a putut dubla personal rolurile în franceză.)

    În 1980, când şi-a început cursurile la Yale University, spera să aibă parte de mai multă normalitate. Dar era deja o celebritate.

    Poate cel mai cunoscut rol al ei este Clarice Starling, agentul FBI care în „Tăcerea mieilor” se confruntă cu Hannibal Lecter, un geniu al răului. Nici Jodie Foster nu stă rău – are IQ 132. Dar îşi foloseşte inteligenţa tare bine.

    Jodie Foster - The Silence of the Lambs

  19. Jennifer Connelly

    Ai văzut filmul „O minte sclipitoare„? Povestea adevărată a genialului matematician John Nash. Soţia acestuia, Alicia, a fost interpretată de Jennifer Connelly – care s-ar putea să fi avut cel mai mare IQ de pe platoul de filmare, deşi era plin de oameni deştepţi pe acolo.

    Jennifer Connelly s-a născut pe 12 decembrie 1970 într-o familie înstărită. Tatăl ei se ocupa de afaceri în industria textilă. Un bun prieten era director într-o agenţie de publicitate. Văzând-o pe Jennifer cum înfloreşte, le-a spus că ar fi foarte potrivită pentru reclame. Avea doar 10 ani. Au zis să încerce. Dar după primul pas, ofertele au tot curs. Un vârtej greu de oprit. După câţiva ani, Jennifer era pe copertele unor reviste renumite. Şi au apărut oferte pentru a juca în filme. Deşi nu şi-a propus asta vreodată. A acceptat să joace în unul. Apoi în altul. Şi tot aşa, până când, nevinovată, a câştigat un Oscar.

    Într-o astfel de situaţie, cui îi mai stă gândul la şcoală? Tinerei Jennifer – da. După ce şi-a terminat liceul, a intrat Yale University. Apoi a trecut la Stanford University. Oare câţi pot trece dintr-o universitate de elită în alta?! Între timp, ca să nu se plictisească, a învăţat fluent franceza şi italiana.

    Jennifer Connelly a fost inclusă de mai multe ori în clasamentele celor mai frumoase femei din lume. Iar pe cât este de frumoasă, pe atât este de inteligentă.

    Jennifer Connelly - A Beautiful Mind

  20. Hedy Lamarr

    În Viena, într-o familie burgheză, se năştea pe 9 noiembrie 1914 micuţa Hedwig Eva Maria Kiesler. În adolescenţă a devenit actriţă de teatru, apoi de film.

    În 1933, a avut rolul principal în „Extase”, un film ceh. Pentru acea vreme, filmul a avut câteva scene considerate „erotice” – deşi acum ar stârni mai degrabă zâmbete. Este primul film în care se sugerează, prin mimică, extazul unei femei.

    Pe atunci, actriţa tocmai se căsătorise cu unul dintre cei mai bogaţi austrieci, Friedrich Mandl. Acesta era producător de armament, aşa că se întâlnea frecvent cu oameni de ştiinţă, care i-au trezit tinerei interesul pentru invenţii. Pe de altă parte, soţul a turbat când a văzut filmul proaspetei soţii. În cele din urmă, ea a fugit la Paris. Ca-n filme.

    Şi-a schimbat numele în Hedy Lamarr şi a luat-o de la capăt. În 1938 ajungea la Hollywood, fiind numită „cea mai frumoasă femeie din lume”. A devenit rapid prototipul seducătoarei venite de pe alte tărâmuri. După un deceniu în care a fost distribuită în multe producţii mari şi a fost în visele multor bărbaţi, s-a lăsat de actorie. Se plictisese să joace acelaşi tip de personaj.

    Crezi că povestea se termină aici? Nici vorbă! Femeia avea lucruri mai bune de făcut. S-a apucat serios de… invenţii. A început cu un semafor îmbunătăţit şi cu o băutură răcoritoare făcută dintr-o pastilă.

    Marea sa invenţie a făcut-o împreună cu George Antheil, un compozitor de avangardă. Ideea lor era să creeze un sistem de dirijare a torpilelor care nu poate fi bruiat. Şi au reuşit 20)Secret Communication System” – brevet de invenţie acordat pentru Antheil George şi Markey Hedy Kiesler pe 11 august 1942. Numai că birocraţia de la Forţele Navale a îngropat dosarul. Abia în 1962 ideea a fost pusă în aplicare, dar brevetul expirase.

    Însă marea valoare a invenţiei nu este aceasta. Din ea au derivat cam toate tehnologiile wireless actuale: GPS, CDMA, Wi-Fi şi Bluetooth. Meritele celor doi au fost recunoscute public abia în 1997 21)The unlikely life of inventor and Hollywood star Hedy Lamarr” de Alex McClintock şi Sharon Carleton, articol publicat de ABC pe 14 iulie 2014. Se vede treaba că durează ceva mai mult ca să devii cunoscut pentru mintea ta.

    Hedy Lamarr

Toate aceste fragmente de viaţă nu fac decât să arate că există şi alte lucruri dincolo de frumuseţe şi inteligenţă. Desigur, sunt atuuri importante, dar depinde cum le foloseşti.

În lumea divertismentului, aparenţele contează. Multe vedete joacă un personaj chiar şi când ies pe stradă. Să identifici acest personaj cu omul care îl „îmbracă” înseamnă să nu înţelegi cum merg lucrurile. Sau să vrei să te amăgeşti.

Articol scris exclusiv pentru Miratico de Lucian Velea
Lucian Velea este fondatorul site-ului Miratico şi al multor alte proiecte online.

Sugestii pentru continuare:
moto shoes
8 femei care chiar ştiu să ia motorul de coarne
O trecere în revistă a câtorva femei uluitoare, a căror viaţă este marcată profund de pasiunea nebună pentru motociclete
Heidi Klum Halloween
Heidi Klum - Regina petrecerilor de Halloween
Istoria completă a petrecerilor organizate de Heidi Klum pentru Halloween, mereu surprinzătoare de la o ediţie la alta

Referinţe

Referinţe
1 Judy Holliday” în Encyclopædia Britannica
2 The 430 Books in Marilyn Monroe’s Library: How Many Have You Read?” – articol publicat în Open Culture pe 6 octombrie 2014
3 ”Star’s Legend” de Ernst Havemann, articol publicat în revista Life pe 23 aprilie 1956
4 Here They Are Jayne Mansfield” de Raymond Strait, carte publicată de S.P.I. Books în 1992
5 Starlet: Biographies, Filmographies, TV Credits and Photos of 54 Famous and Not So Famous Leading Ladies of the Sixties” de Kim R. Holston, carte publicată de McFarland & Company în 1988
6 Asia Carrera” în Wikipedia
7 Doda ponadprzeciętnie inteligentna” – articol publicat de Onet pe 8 martie 2008
8 Between Series, an Actress Became a Superstar (in Math)” de Kenneth Chang, articol publicat în The New York Times pe 19 iulie 2005
9 To Be Alicia Keys: Young, Gifted and in Control” de Jon Pareles, articol publicat în The New York Times pe 27 ianuarie 2002
10 The secret life of Alicia Keys” de Christine Sams, articol publicat în The Age pe 23 februarie 2009
11 This Intellectually Gifted Child Grew Up To Be Model-Turned-Major-Movie-Star Sharon Stone” – articol publicat în The Huffington Post pe 25 februarie 2015
12 Trends in Photography” – articol publicat în Los Angeles Times pe 14 iulie 1989
13 From Mannequin To Actor: Geena Davis’ ‘Ridiculous, Ridiculous’ Break” – articol publicat de WAMC/Northeast Public Radio pe 19 octombrie 2014
14 The Assault on Equality” de Peter Knapp, Jane Kronick, William Marks şi Miriam Vosburgh, carte publicată de Praeger în 1996
15 Madonna: A Biography” de Mary Cross, carte publicată de Greenwood în 2007
16 A Simple Method to Demonstrate the Enzymatic Production of Hydrogen from Sugar” – studiu realizat de Ian Hurley, Natalie Hershlag şi Jonathan Woodward, publicat în Journal of Chemical Education în 1998
17 Frontal Lobe Activation during Object Permanence: Data from Near-Infrared Spectroscopy” – studiu realizat de Abigail A. Baird, Jerome Kagan, Thomas Gaudette, Kathryn A. Walz, Natalie Hershlag şi David A. Boas, publicat în NeuroImage din august 2002
18, 19 Child of the Movies” de Jonathan Van Meter, articol publicat în The New York Times pe 6 ianuarie 1991
20 Secret Communication System” – brevet de invenţie acordat pentru Antheil George şi Markey Hedy Kiesler pe 11 august 1942
21 The unlikely life of inventor and Hollywood star Hedy Lamarr” de Alex McClintock şi Sharon Carleton, articol publicat de ABC pe 14 iulie 2014

Ţi-a plăcut articolul? Acum e rândul tău. Ne faci o mare bucurie dacă îl recomanzi şi prietenilor:

Şi nu uita să ne scrii părerea ta într-un comentariu – chiar ne interesează!

3 comentarii la „Top 20 femei frumoase, faimoase şi incredibil de inteligente”

    1. Ehei, femei frumoase sunt multe. Chiar şi celebre sunt multe. Dar unele chiar ies în evidenţă. Şi le luăm în evidenţă. 🙂

  1. Documentata si scrisa atractiv
    I-mi place in special umorul: nu grosolan,
    nu cu nasul pe sus, usor ca o discutie intre prieteni civilizati :o)
    Sunt curios sa stiu cati Romani prefera acest tip de umor
    ca eu cam de mult n-am mai fost pe acolo.

Ce alte vedete foarte inteligente cunoşti?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *