Valle de los Caidos

Top 19 cele mai înalte cruci din lume (până la ceruri?)

Oamenii au spus că crucea lui Hristos nu a fost un lucru eroic, dar vreau să vă spun că crucea lui Iisus Hristos a pus mai mult eroism în sufletele oamenilor decât orice alt eveniment din istoria omenirii.


Nu afli nimic nou dacă îţi spun despre creştinism că e una dintre cele trei religii monoteiste din lume, alături de islamism şi iudaism. Că are două milenii, ştie toată lumea. Ai auzit probabil şi că are cei mai mulţi adepţi din lume. Majoritatea locuitorilor globului pământesc sunt creştini, adică ortodocşi, catolici şi protestanţi. S-ar putea să ştii câte ceva şi despre unele dintre cele mai spectaculoase biserici şi catedrale din lume. Dar ce ştii despre cele mai înalte cruci din lume?

O să-mi facă plăcere să ţi le prezint, aşa că atunci când o să vezi una de la depărtare n-o să ridici din sprâncene a mirare. O să ştii despre ce e vorba.


  1. Crucea din Valea celor Căzuţi, Spania

    Hai să facem un mic test: câţi metri crezi că are cea mai înaltă cruce? Spune un număr, nu te sfii. Mai pune câţiva metri, pentru siguranţă. Îţi imaginezi cam cât de mare e? Poţi găsi un element de comparaţie?

    Iată şi răspunsul corect: Crucea din Valea celor Căzuţi (Valle de los Caídos, în spaniolă). Este cea mai înaltă cruce din lume: 150 metri. Şi asta fără a socoti stânca de granit pe care e construită, care mai are încă pe atât în înălţime 1)”Santa Cruz del Valle de los Caidos” – ghid publicat de Editorial Patrimonio Nacional2)Spain During World War II” de Wayne H. Bowen, carte publicată de University of Missouri în 20063)The Immigrant’s Universe” de Humphrey Humberto Pachecker, carte publicată de Xlibris în 2010.

    Opreşte-te o clipă ca să realizezi despre ce vorbim: o cruce cât un zgârâie-nori, în spaţiu deschis! Este atât de mare, încât e vizibilă de la peste 30 de kilometri 4)The Immigrant’s Universe” de Humphrey Humberto Pachecker, carte publicată de Xlibris în 2010.

    Valle de los Caidos

    În stânca pe care se ridică crucea este săpată o imensă bazilică subterană. Întregul ansamblu a fost construit la ordinele generalului Francisco Franco, cel care a condus Spania din 1939 până în 1975. A ajuns la putere în urma unui război civil împotriva republicanilor. La 1 aprilie 1940 a emis un decret prin care să fie construit un monument în memoria celor căzuţi în sângerosul conflict. Tot el a ales locul în care să fie amplasată uriaşa construcţie: Valea Cuelgamuros de la poalele munţilor Guadarrama. Nu întâmplător, Valle de los Caídos se află la mai puţin de 10 kilometri de El Escorial, o altă construcţie semnificativă pentru istoria Spaniei. Această mânăstire a fost construită de Felipe al II-lea pentru a aminti de victoria spaniolilor împotriva trupelor lui Henric al II-lea, regele Franţei, în august 1557. Aşa cum El Escorial simbolizează epoca de aur a dinastiei Habsburgilor, Franco voia ca Valea celor Căzuţi să fie însemnul noului regim 5)Royal Tourism: Excursions around Monarchy” de Phil Long şi Nicola J. Palmer, carte publicată de Channel View Publications în 2008.

    Iniţial, ansamblul era considerat un monument în memoria naţionaliştilor care şi-au pierdut viaţa în războiul civil spaniol. Însă după 1950 s-a spus despre ea că e dedicată în egală măsură republicanilor pieriţi în aceleaşi condiţii 6)Royal Tourism: Excursions around Monarchy” de Phil Long şi Nicola J. Palmer, carte publicată de Channel View Publications în 2008.

    Aşa cum îţi imaginezi, o construcţie atât de mare nu putea fi gata de pe o zi pe alta. A fost nevoie de 18 ani ca să ajungă la forma pe care o vedem astăzi. A fost inaugurată la data de 1 aprilie 1959, iar costul s-a ridicat la 1159 de miliarde de pesetas. Te întrebi probabil cum au reuşit să strângă banii. Loteria natională a contribuit destul de mult, dar au avut şi donatori. La construcţia propriu-zisă au participat şi deţinuţii politici 7)Royal Tourism: Excursions around Monarchy” de Phil Long şi Nicola J. Palmer, carte publicată de Channel View Publications în 2008. Şi uite astfel s-au ales spaniolii cu o minune de cruce!

  2. Crucea Memorială de la Dambana ng Kagitingan, Filipine

    Dambana ng Kagitingan (Mausoleul Vitejiei) este o construcţie monumentală, ridicată în memoria soldaţilor filipinezi şi americani care au luptat pe aceste locuri în Al Doilea Război Mondial. Dar nu este un monument al victoriei, cum te-ai aştepta. Cei 78.000 de soldaţi glorificaţi s-au predat japonezilor pe 9 aprilie 1942, la finalul Bătăliei de la Bataan. Este cea mai mare captură din istorie, atât de soldaţi filipinezi, cât şi americani. Atunci cum de au ridicat filipinezii o construcţie atât de impresionantă pentru asta?! Este o expresie a recunoştinţei faţă de cei care au luptat timp de trei luni, zi de zi, cedând doar pentru că au rămas fără provizii şi au fost depăşiţi logistic. Însă sacrificiul lor nu a fost zadarnic: au încurcat major invazia japoneză în regiunea Pacificului.

    Mausoleul este ridicat pe Muntele Samat, la 555 de metri altitudine. Chiar în vârf tronează o cruce uriaşă, a doua cea mai mare din lume şi cea mai mare din Asia. Are înălţimea de 95 de metri şi o deschidere de 30 de metri 8)The Bataan Death March: World War II Prisoners in the Pacific” de Robert Greenberger, carte publicată de Compass Point Books în 2009.

    Crucea Memorială de pe Muntele Samat

  3. Crucea Mileniului Trei din Coquimbo, Chile

    Cruz del Tercer Milenio este a treia cruce din lume ca înălţime: 87 de metri. După deschiderea braţelor, este chiar cea mai lată din lume: 40 de metri!

    Cruz del Tercer Milenio

    Colosul se află în vârful dealului El Vigía din Coquimbo, Chile. Dealul se ridică la 197 de metri peste nivelul mării, crucea înălţându-l cu încă jumătate!

    Construcţia a început în 1999 şi s-a finalizat în 2001, marcând trecerea în mileniul III (de unde şi denumirea). Rezultatul este cel mai înalt monument din America de Sud.

  4. Crucea Tuturor Naţiunilor din Liban

    Cross of All Nations este o construcţie monumentală de 73,8 metri înălţime. Dat fiind că este o structură din 170 de tone de oţel, bine iluminată cu 1800 de spoturi, noaptea se vede ca o imensă cruce luminoasă – cea mai mare de acest fel din lume!

    Cross of All Nations

    Înălţimea nu a fost aleasă întâmplător. Este a zecea parte din muntele Golgota, unde a fost crucificat Iisus.

    Crucea Tuturor Naţiunilor a fost inaugurată în 2010. Se află în localitatea libaneză Qanat Bakish, în apropierea unei biserici maronite care datează din 1898, în colaborare cu organizaţia catolică Association Terre de Dieu. A costat 1,5 milioane de dolari, strânşi din donaţii.

  5. Crucea Mileniului din Macedonia

    La 66 de metri 9)Europe on a Shoestring” – ghid publicat de Lonely Planet în 2013, Crucea Mileniului (Mileniumski krst) e pe locul cinci în lume ca înălţime. După unele măsurători, care iau în calcul şi construcţia de la bază, ar avea chiar mai mult: 75-77 de metri 10)Macedonia” de Thammy Evans, carte publicată de Bradt Travel Guides în 201211)Religion and Politics in Post-Socialist Central and Southeastern Europe: Challenges since 1989” de Sabrina P. Ramet, carte publicată de Palgrave Macmillan în 2014.

    Oricum, la cât e de mare, sigur o s-o vezi dacă te afli în trecere la sud de Scopje, capitala Macedoniei. Nici măcar noaptea n-ai cum s-o ratezi, pentru că e iluminată.

    Mileniumski krst

    Crucea Mileniului e amplasată pe Muntele Vodno, care are înălţimea de 1066 de metri 12)Vodno” în Wikipedia. Se poate vizita, aşa că dacă vrei, poţi să faci nişte poze frumoase în care să surprinzi imaginea orasului Scopje de sus. Poţi să ajungi la Crucea Mileniului pe jos sau cu telecabina 13)Macedonia” de Thammy Evans, carte publicată de Bradt Travel Guides în 201214)”Republic of Macedonia Travel Guide” – ghid publicat de Tiki Travel. Şi poţi urca cu liftul în vârful crucii. Liftul a fost instalat în 2008, pe 8 septembrie, Ziua Independenţei Macedoniei.

    Dacă eşti unul dintre turiştii cărora le place să hoinărească noaptea printr-un oraş străin, în Scopje sigur n-o să te rătăceşti. Trebuie doar să te uiţi după cruce. Se vede din orice parte a oraşului şi ştii sigur că e la sud 15)Macedonia” de Thammy Evans, carte publicată de Bradt Travel Guides în 2012.

    Interesant e faptul că una dintre cele mai mari cruci din lume a fost construită într-o ţară în care o bună parte dintre locuitori nu sunt creştini. Doar două treimi dintre locuitorii Macedoniei sunt ortodocşi, în timp ce cealaltă treime sunt musulmani.

    Construită în 2002, imediat după conflictul din 2001 dintre etnicii macedoneni (creştini) şi cei albanezi (musulmani), Crucea Mileniului n-a fost văzută de minoritari cu ochi buni. Li s-a părut că macedonenii vor să le scoată ochii cu crucea lor uriaşă. Ca şi cum le-ar fi spus: „Tot noi suntem mai tari!” Construcţia a fost finanţată de guvern, de biserica ortodoxă din Macedonia şi de macedoneni din toată lumea care au făcut donaţii.

  6. Marea Cruce a Sfântului Augustin din Florida

    Pe locul şase avem un monument de pe continentul american. Marea Cruce (The Great Cross) are 63,4 de metri înălţime 16)Spiritual Florida: A Guide to Retreat Centers and Religious Sites in Florida and Nearby” de Mauricio Herreros, carte publicată de Pineapple Press în 2005.

    Ce o diferenţiază de alte cruci mari e supleţea. Astfel pare chiar mai înaltă.

    Are 70 de tone şi e făcută din 200 de panouri din oţel inoxidabil de diferite mărimi. Până la înălţimea de 20 de metri profilele de oţel au fost umplute cu beton, ca să reziste la vânturile puternice din zonă. La bază are plăci de granit.

    The Great Cross

    The Great Cross a fost ridicată în 1966 de Episcopul Diecezei Sfântului Augustin şi de arhiepiscopul Madridului pentru a marca locul în care a fost oficiată prima slujbă catolică de pe continentul american. Interesant, nu? În 1565, a ajuns aici amiralul spaniol Pedro Menendez de Aviles. Este chiar cel care a denumit regiunea: Florida, adică Tărâmul Florilor. A pus bazele oraşului numit şi astăzi St. Augustine 17)St. Augustine, Florida” în Wikipedia, cea mai veche localitate populată continuu din partea continentală a Statelor Unite. Şi pentru că era pornit să facă aceste locuri catolice, a înfipt în pământ o cruce din lemn, pentru a le reaminti tuturor acest lucru. Marea Crucea a Sfântului Augustin de acum simbolizează începuturile creştinismului în America 18)St. Augustine” de Shane Mountjoy, carte publicată de Chelsea House Pub în 2007.

  7. Crucea de la Răscruce din Effingham, Illinois

    A şaptea cruce ca înălţime din lume se găseşte tot în Statele Unite. Numită Cross at the Crossroads, are 60,35 de metri. Mulţi spun că e cea mai mare cruce de pe continentul nord-american, considerând că şi lăţimea are importanţă. Şi într-adevăr, braţele au o deschidere impresionantă: 34 de metri 19)Oddball Illinois: A Guide to 450 Really Strange Places” de Jerome Pohlen, carte publicată de Chicago Review Press în 2012.

    Cross at the Crossroads

    Crucea e situată la intersecţia dintre autostrăzile interstatale 57 şi 70. Pe aici trec zilnic în jur de 50.000 de maşini, care o pot vedea şi noaptea, pentru că e luminată. A fost construită de un ONG numit The Cross Foundation, costul fiind estimat la 1 milion de dolari. Imensa construcţie a fost finalizată în 2001, după 5 ani de muncă. Este alcătuită din peste 180 de tone de bucăţi de oţel prinse între ele cu ciment, totul pe o bază de 33 de tone, aşa că rezistă vânturilor foarte puternice din regiune 20)Illinois Curiosities: Quirky Characters, Roadside Oddities & Other Offbeat Stuff” de Richard Moreno, carte publicată de Globe Pequot Press în 2011.

  8. Crucea din Groom, Texas

    Similară celei din Effingham, dar construită mai devreme, Crucea Domnului Nostru Isus Cristos (Cross of Our Lord Jesus Christ) din Groom este doar cu puţin mai mică. Are o înălţime de aproape 58 de metri şi o întindere a braţelor de 33 de metri 21)Weird U.S. The ODDyssey Continues: Your Travel Guide to America’s Local Legends and Best Kept Secrets” de Mark Sceurman, Mark Moran şi Matt Lake, carte publicată de Sterling în 2008.

    Cross of Our Lord Jesus Christ

    Povestea ei este însă cea mai surprinzătoare. Cei care trec pe autostrada interstatală 40 (şi nu numai) văd pe marginea drumului tot felul de panouri publicitare. Unele sunt atât de deocheate, încât îţi vine să-ţi faci cruce. Aşa i-a venit şi lui Steve Thomas, un om foarte credincios dintr-o localitate apropiată. Doar că exasperarea sa a fost atât de mare, încât crucea sa a devenit concretă: un colos de 75 de tone. O cruce proprietate personală, cum doar în America poţi vedea!

    Crucea a fost construită în 1995, din aluminiu acoperit cu oţel ondulat. 250 de oameni au lucrat la ea timp de 8 luni. În apropierea crucii au fost amplasate statui din bronz în mărime naturală care înfăţişează cele 13 opriri de pe drumul crucii, dar şi patimile, cu Iisus răstignit între cei doi hoţi. Imensa cruce se vede de la distanţă de 10 mile. Noaptea este iluminată, pentru ca nimeni să nu o rateze 22)Weird U.S. The ODDyssey Continues: Your Travel Guide to America’s Local Legends and Best Kept Secrets” de Mark Sceurman, Mark Moran şi Matt Lake, carte publicată de Sterling în 2008.

  9. Crucea Sagemont din Houston, Texas

    Crucea construită în 2009 de Biserica Sagemont din Houston are o înălţime de 51 de metri. E văzută ca un simbol al spiritualităţii locului şi un mod în care necredincioşii sau cei nehotărâţi pot fi atraşi către Dumnezeu.

    Sagemont Cross

  10. Crucea Pelerinilor de la Muntele Măslinilor din Veitsch, Austria

    O să zici: Muntele Măslinilor în Austria?! Este o trimitere biblică. Când oamenii au multă credinţă, pot face realitate din idei năstruşnice. Cum este şi această cruce, denumită Pilgerkreuz am Veitscher Ölberg. Are o înălţime de 40.6 metri şi o deschidere a braţelor de 32.2 de metri. Este construită din lemn, fiind cea mai mare cruce de acest gen din lume. De asemenea, este considerată cea mai mare cruce de pelerinaj din lume 23)Good Night and God Bless: A Guide to Convent & Monastery Accommodation in Europe: Austria, Czech Republic, Italy” de Trish Clark, carte publicată de Hidden Spring în 2009.

    Pilgerkreuz am Veitscher Ölberg

  11. Crucea Trinitas de pe Dealul Păun, România

    Crucea Trinitas este de fapt o antenă a unui post de radio. Însă forma de cruce nu este întâmplătoare, pentru că postul Radio Trinitas aparţine Patriarhiei Române. Antena de 40 de metri înălţime este amplasată în comuna Bârnova, în apropiere de Iași. Crucea devine lumioasă noaptea, ceea ce o face vizibilă de la foarte mare distanţă.

    Crucea Trinitas

  12. Crucea Eroilor Neamului de pe Muntele Caraiman, România

    Această cruce monumentală a intrat în Cartea Recordurilor drept cea mai înaltă cruce amplasată pe un vârf de munte. Are 39,5 metri cu tot cu piedestalul de piatră de 8 metri pe care stă 24)Tallest summit cross” în Guinness World Records.

    Crucea Eroilor Neamului de pe Muntele Caraiman

    Numită şi Crucea Caraiman, construcţia a fost realizată între 1926 şi 1928, în memoria eroilor români din Primul Război Mondial.

    Vârful Caraiman, care are 2291 de metri, aparţine Munţilor Bucegi din Carpaţii Meridionali.

  13. Crucea Mântuirii Neamului Românesc din Nisporeni, Republica Moldova

    Crucea Mântuirii Neamului Românesc este o cruce metalică, având un caracter monumental. Este dedicată unităţii tuturor românilor şi a fost construită din donaţii. Are o înălţime de 35 de metri.

    Crucea Mântuirii Neamului Românesc

  14. Crucea Bald Knob din Alto Pass, Illinois

    Se pare că oamenii din statul american Illinois au o atracţie aparte pentru cruci imense. Crucea Păcii (Cross of Peace) de pe culmea Bald Knob are 33 de metri înălţime, iar braţele însumează 19 metri. În 1963, când a fost construită, s-a dorit a fi cel mai înalt monument creştin din America de Nord.

    Bald Knob Cross

    E făcută din beton, iar la suprafaţă are panouri metalice acoperite cu porţelan alb. De Paşte, se ţine aici o slujbă în aer liber şi se reconstituie patimile lui Hristos 25)Oddball Illinois: A Guide to 450 Really Strange Places” de Jerome Pohlen, carte publicată de Chicago Review Press în 2012.

  15. Crucea Mount Davidson din San Francisco, California

    Tehnic vorbind, Muntele Davidson este un deal. Dar cum este cel mai înalt din regiune, încă de la începutul secolului XX a apărut ideea ca pe el să troneze o mare cruce. Începând din 1923, au fost realizate mai multe cruci mari din lemn, care s-au dovedit insuficient de rezistente. Crucea actuală a fost construită în 1934. Conform planului, ar fi trebuit să aibă exact 100 de picioare (30 de metri). Când era aproape gata, constructorii au văzut că le-a mai rămas beton şi s-au gândit s-o mai lungească puţin 26)Don’t Call It Frisco” de Herb Caen, carte publicată de Doubleday în 1953. Aşa se face că a rezultat o cruce de 103 picioare (31 de metri) 27)Historic Spots in California” de Mildred B. Hoover, Hero & Ethel Rensch, carte publicată de Stanford University Press în 1967.

    Mount Davidson Cross

    Cu o săptămână înainte de Paşte, preşedintele Franklin Roosevelt a oficiat prin telegraf aprindea luminilor crucii. În prezent, crucea de pe Muntele Davidson e luminată de Crăciun şi de Paşte. În duminica Paştelui, se ţin slujbe la răsărit în aer liber, chiar lângă cruce.

    Crucea a fost cumpărată de Consiliul Organizaţiei Armenilor din California de Nord pentru 26.000 de dolari. În acel moment a fost instalată o placă din bronz în memoria victimelor armene din 1915.

    Crucea apare şi în filmul „Dirty Harry”, regizat de Don Siegel în 1971, dacă l-ai văzut.

  16. Crucea de Strajă din Ponce, Puerto Rico

    Cruceta del Vigía este un bloc în toată regula, doar că în formă de cruce. Inedita clădire are o înălţime de 100 de picioare (30 de metri), iar braţele menite să ofere o vedere spectaculoasă asupra zonei au în total 70 de picioare (21 de metri).

    Cruceta del Vigia

  17. Crucea din Ballinger, Texas

    Unii creştini, mânaţi de credinţă, ridică troiţe spre slava lui Dumnezeu. Aşa s-au gândit să facă Jim şi Doris Studer, deţinătorii unei fabrici de fertilizatori. Numai că aflându-se în Texas, au zis s-o facă în stilul locului: mare. Cam de 40 de picioare, şi-au zis. Dar după ce a fost la un pas de moarte şi a scăpat cu viaţă, Jim s-a gândit că Dumnezeu merită încă 60 de picioare. Iată cum a apărut în 1993 această cruce uriaşă, înaltă de 100 de picioare (30 de metri) 28)Day trips: Texas tours, maps & photos” de Gerald E. McLeod, carte publicată de Austin Chronicle Corp în 1995.

    The Cross of Ballinger

  18. Crucea Memorială Fort Jefferson din Wickliffe, Kentucky

    Fort Jefferson Memorial Cross are o înălţime de 29 de metri 29)Mississippi River: Historic Sites and Interesting Places” de Jerry M. Hay, carte publicată de Inland Waterways în 2014. E situată aproape de confluenţa râurilor Ohio şi Mississippi.

    Fort Jefferson Memorial Cross

    În 1992 s-a început strângerea de fonduri pentru ridicarea acestei cruci, care să fie vizibilă din statele Kentucky, Missouri şi Illinois, şi să fie iluminată noaptea. Construcţia a fost terminată în 1999.

    De Paşte, se face aici o slujbă la răsărit, iar pe parcursul anului se oficiază nunţi şi slujbe de comemorare.

  19. Crucea de la Mănăstirea Piatra Fântânele, România

    În Transilvania, în satul de munte Piatra Fântânele, se află o mănăstire de maici. Aici s-a sfinţit în anul 2010 o imensă cruce ortodoxă. Dacă luăm în considerare doar crucea, înălţimea este de 25 de metri. Însă ea este amplasată pe o construcţie cu două niveluri, ceea ce – după unele păreri – ar mai adăuga 6 metri 30)Crucea de la Mănăstirea Piatra Fântânele, loc de pelerinaj în prima zi din noul an” de Cristiana Sabău, articol publicat în TimpOnline pe 1 ianuarie 2014.

    Crucea este dotată cu un modern sistem de iluminare. Şi cum se află la 1.200 de metri altitudine, în Pasul Tihuţa, noaptea poate fi observată de la mare distanţă. Este o atracţie pentru turişti, mulţi dintre ei poposind la Hotelul Dracula din localitate.

    Crucea de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Cruci care nu sunt tocmai cruci

Cristo Redentor

Celebra statuie a lui Isus din Rio de Janeiro, Brazilia, numită Cristos Mântuitorul, nu e o cruce, dar arată ca şi cum ar fi. Înălţimea este de 30 de metri. Braţele întinse ating 28 de metri. Poate fi văzută pe vârful muntelui Corcovado din Rio de Janeiro, în sud-estul Braziliei 31)Christ the Redeemer” de Lorraine Murray, articol în Encyclopædia Britannica. Statuia e simbolul Braziliei aşa cum Turnul Eiffel e simbolul Franţei.

Burj Al Arab

Luxosul hotel Burj Al Arab, de care sigur ai auzit, are forma unei ambarcaţiuni cu vele, lucru vizibil cu ochiul liber. Unii spun însă că e mai mult decât atât şi văd pe el o cruce prin care arhitectul Tom Wright ar fi vrut să transmită un mesaj creştin într-o ţară musulmană. Localnicii care îl acuză pe britanic de intenţii ascunse au observat că în 2004 a fost eliminată fără explicaţii imaginea clădirii de pe plăcuţele de înmatriculare ale maşinilor din Dubai. Oficialităţile nu spun nimic despre asta, nici arhitectul n-a dat vreo explicaţie, aşa că toată povestea e învăluită în mister. Rămâne să decizi dacă teoria conspiraţiei se susţine sau dacă e o asemănare întâmplătoare.

Cam acestea sunt crucile care îi lasă pe trecători cu gurile căscate. Fie că sunt construite dintr-o nemăsurată credinţă ori dintr-un mare orgoliu, fie că sunt motivate de idealuri măreţe ori de politica momentului, fie că sunt adevărate opere de artă ori nu prea arătoase, cert este că nu poţi rămâne indiferent la vederea unei cruci – mai ales când are zeci de metri.

Cruce este cel mai puternic simbol din istoria omenirii. Şi nu întâmplător.

Ana Dăogaru
Articol scris exclusiv pentru Miratico de Ana Dăogaru
Ana Dăogaru a descoperit plăcerea scrisului în copilărie şi a transformat-o în pasiune.
Articol scris în colaborare cu Lucian Velea
Lucian Velea este fondatorul site-ului Miratico şi al multor alte proiecte online.

Sugestii pentru continuare:
Maica Tereza
Maica Tereza: Iubirea începe acasă
Transcrierea discursului pe care Maica Tereza l-a adresat în ziua următoare primirii Premiului Nobel pentru Pace, cu multe adnotări interesante
Suor Cristina
Sora Cristina - Vocea bucuriei de a fi
Povestea adevărată a celei mai uluitoare participări la un concurs muzical de mare anvergură - Vocea Italiei

Referinţe

Referinţe
1 ”Santa Cruz del Valle de los Caidos” – ghid publicat de Editorial Patrimonio Nacional
2 Spain During World War II” de Wayne H. Bowen, carte publicată de University of Missouri în 2006
3, 4 The Immigrant’s Universe” de Humphrey Humberto Pachecker, carte publicată de Xlibris în 2010
5, 6, 7 Royal Tourism: Excursions around Monarchy” de Phil Long şi Nicola J. Palmer, carte publicată de Channel View Publications în 2008
8 The Bataan Death March: World War II Prisoners in the Pacific” de Robert Greenberger, carte publicată de Compass Point Books în 2009
9 Europe on a Shoestring” – ghid publicat de Lonely Planet în 2013
10, 13, 15 Macedonia” de Thammy Evans, carte publicată de Bradt Travel Guides în 2012
11 Religion and Politics in Post-Socialist Central and Southeastern Europe: Challenges since 1989” de Sabrina P. Ramet, carte publicată de Palgrave Macmillan în 2014
12 Vodno” în Wikipedia
14 ”Republic of Macedonia Travel Guide” – ghid publicat de Tiki Travel
16 Spiritual Florida: A Guide to Retreat Centers and Religious Sites in Florida and Nearby” de Mauricio Herreros, carte publicată de Pineapple Press în 2005
17 St. Augustine, Florida” în Wikipedia
18 St. Augustine” de Shane Mountjoy, carte publicată de Chelsea House Pub în 2007
19, 25 Oddball Illinois: A Guide to 450 Really Strange Places” de Jerome Pohlen, carte publicată de Chicago Review Press în 2012
20 Illinois Curiosities: Quirky Characters, Roadside Oddities & Other Offbeat Stuff” de Richard Moreno, carte publicată de Globe Pequot Press în 2011
21, 22 Weird U.S. The ODDyssey Continues: Your Travel Guide to America’s Local Legends and Best Kept Secrets” de Mark Sceurman, Mark Moran şi Matt Lake, carte publicată de Sterling în 2008
23 Good Night and God Bless: A Guide to Convent & Monastery Accommodation in Europe: Austria, Czech Republic, Italy” de Trish Clark, carte publicată de Hidden Spring în 2009
24 Tallest summit cross” în Guinness World Records
26 Don’t Call It Frisco” de Herb Caen, carte publicată de Doubleday în 1953
27 Historic Spots in California” de Mildred B. Hoover, Hero & Ethel Rensch, carte publicată de Stanford University Press în 1967
28 Day trips: Texas tours, maps & photos” de Gerald E. McLeod, carte publicată de Austin Chronicle Corp în 1995
29 Mississippi River: Historic Sites and Interesting Places” de Jerry M. Hay, carte publicată de Inland Waterways în 2014
30 Crucea de la Mănăstirea Piatra Fântânele, loc de pelerinaj în prima zi din noul an” de Cristiana Sabău, articol publicat în TimpOnline pe 1 ianuarie 2014
31 Christ the Redeemer” de Lorraine Murray, articol în Encyclopædia Britannica

Ţi-a plăcut articolul? Acum e rândul tău. Ne faci o mare bucurie dacă îl recomanzi şi prietenilor:

Şi nu uita să ne scrii părerea ta într-un comentariu – chiar ne interesează!

18 comentarii la „Top 19 cele mai înalte cruci din lume (până la ceruri?)”

  1. SUNT O BABUTA SI MA BUCUR CA NEAMUL NOSTRU NU S-A DEPARTAT DE LA CREDINTA ASA CUM NI SE INOCULEAZA PE TOATE PARTILE. FELICITARI CHIAR DACA POATE NU AVETI PREA MARE CREDINTA IN CEL CARE NE RABDA, NE INGADUIE. SA VA MEARGA NUMAI CU BINE SI SA AVETI GANDURI FRUMOASE.

      1. Sunt Petru-Viorel Prelipcean viceprimar com. Horodnic de Jos, Suceava și din fonduri proprii am realizat pe Dealul Colnic din localitate o Cruce Monumentală metalică cu înălțimea de 32,3 m. Sfințirea acesteia s-a realizat în 22.12.2019 și când faceți actualizarea vă rog să o includeți și pe aceasta. Mulțumesc!

    1. E chiar cea despre care a scris Jenica Iosif anterior. Este o cruce de 25 metri înălţime, instalată pe o construcţie de 6 metri înălţime.

    1. Nu am găsit decât o cruce din lemn, de 5 metri înălţime. E măricuţă, dar nu se compară cu „coloşii” din articol.

      Dacă există o altă cruce mare de care încă n-am aflat, aştept detalii.

  2. Crucea si catedrala ridicate la ordinul lui Franco au fost construite cu forta de munca reprezentata de catre prizonierii comunisti (pardon – republicani). (Franco a fost mai uman si le-a dat sansa de a trai. Comunistii i-ar fi impuscat fara scrupule pe prizonierii monarhisti ori i-ar fi trimis la gulagurile lui Stalin).

    Nu mai retin cifrele, dar catedrala sapata in stanca urma sa aiba o deschidere mai mare decat San Pietro si la protestele papei spatiul a fost impartit in doua camere (ingustat cu cativa metri la vreo 15-20m de la intrare) astfel ca San Pietro a ramas cea mai mare.

    Intre timp se pare ca in Sierra Leone s-a construit o catedrala cu deschiderea mai mare decat San Pietro.
    Mai discutam prin Aprilie …

  3. Monumentul „Valle de los caidos” este realizat in vederea RECONCILIERII poporului spaniol, aici fiind „reinhumate” osemintele tuturor celor cazuti in”Razboiul civil spaniol, din anii 1936-1939″, indiferent de tabara in care s-au aflat si au luptat: republicani sau nationalisti (falangisti – condusi de FRANCO)!

    De altfel, cuvantul „caidos” – utlizat, ca substantiv, numai in forma de plural! – inseamna: „ramasite” = „oseminte”, prin urmare!).

    Dupa cucerirea puterii, FRANCO nu a creat „lagare de munca” – ca Stalin – pentru comunisti si nici nu i-a prigonit – nici chiar pentru crime de razboi ! Singurul lucru pe care l-a facut a fost: interzicerea Partidului comunist – ceea ce a facut ca Dolores IBARRURI (La Pasioonaria) sa se stabilesca la Moscova ! – si a propagandei comuniste.

    Fostii luptatori republicani – in mare parte comunisti – in masura in care au inteles sa nu se manifeste impotriva noii conduceri a Spaniei si sa nu propage ideologia comunista nu au avut nimic de suferit.

    Este bine sa fie cunoscut adevarul!

    Afirmatia ca monumentul de la „Valle de los caidos” ar fi fost construit cu „detinuti politici comunisti” – acei „zec” (zacliuceonii=detinuti) din GULAGUL sovietic, descris de SOLJENITIN – este un neadevar jignitor, atat pentru Poporul spaniol, cat si pentru memoria lui FRANCO – despre care Max GALLO, care nu poate fi suspectat de simpatie fata de FRANCO, a spus: „FRANCO a scos Spania din Evul mediu si a propulsat-o in vremea moderna!” Din aceste motive am inteles sa fac aceste precizari!

    A bon entendeur, salut!

  4. Te uimeste cind o vezi, si realizezi daca ai credinta ,ca pe acea cruce a fost rastihnit ISUS HRISTOS pentru noi, cu cate mai multe cruci cu atatea mai multe jertfe. Frumos si de admirat felicitari sa fiti binecuvantati

  5. Initiativa este laudabila,am vizitat monumentul din Spania,la mormantul lui Franco aduc spaniolii mereu flori proaspete.Nu mi s-a parut ca ar fi doua incaperi?Mareata este si PIETA de deasupra usi de la intrare.

  6. …Sublimul Dumnezeiesc in simbolul Sfant al sacrificiului suprem, Crucea lui Iisus Hristos care impune, emana… prosternare, piosenie, liniste, speranta, siguranta… mantuire…!!!…

  7. CITEZ PE EMINESCU „SCRISOAREA A3-A „TOT CE STA IN UMBRA CRUCII,IMPARATI SI REGI S-ADUNA SA DEA PIEPT CU URAGANUL RIDICAT DE SEMILUNA”

Ce simţi în faţa unei cruci?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *