Shaolin

Ce înseamnă, de fapt, să fii călugăr Shaolin?

Deşi eficienţa în luptă este funcţia principală în Shaolin Kung Fu, un beneficiu mai rapid şi mai folositor în societatea noastră supusă legii este obţinerea unei sănătăţi şi vitalităţi radiante.


Să recunoaştem, e greu să separăm adevărul de legendă. Călugării Shaolin par a face parte dintr-o lume miraculoasă, lume în care totul e posibil, iar limitele omeneşti sunt depăşite la fiecare pas.

Şi totuşi, ce înseamnă să fii călugăr Shaolin? Chiar pot nişte oameni obişnuiţi să facă acele mişcări uluitoare? Or lua vreun praf magic, mai ceva ca multivitaminele tale? Sau or fi numai efecte speciale, de dragul spectacolului?

Nu e chiar ca-n filme, însă oamenii ăştia ajung cu adevărat la nişte performanţe impresionante. Hai să vedem puţin care este viaţa lor!

Pregătirea începe de mic

Templul Shaolin este unul dintre cele mai cunoscute locuri din China. Şi nu vorbesc aici numai pentru turişti. Este un adevărat centru spiritual.

Dacă te întrebi care este vârsta de la care începe practica Shaolin, vei afla cu surprindere că e posibil chiar şi de la 3 ani 1)Inside the Life of a Shaolin Monk” – interviu realizat de Stacey Nemour cu Sifu Wang Bo!

Pare greu de înţeles cum un copilaş poate deveni călugăr. Poţi însă vedea totul ca pe o şcoală cu regim special. Cât timp trăiesc în Templu, „învăţăceii” se obligă să respecte regulile locului. Reguli stricte, de mănăstire. Dar nu îi obligă nimeni să trăiască acolo pentru restul vieţii. Pot pleca oricând.

De fapt, cei mai mulţi chiar pleacă atunci când vor să-şi ia viaţa pe cont propriu. Îşi păstrează un statut de călugăr care nu trăieşte în Templu, dar e mai mult onorific. Ca un titlu de absolvent, într-un fel. Restricţiile nu mai sunt aceleaşi – se pot chiar căsători 2)Inside the Life of a Shaolin Monk” – interviu realizat de Stacey Nemour cu Sifu Wang Bo.

Dar vârsta la care devin călugări nu este importantă. Unii o fac de mici, alţii mai târziu. Sunt testaţi fizic – un test scurt şi cu relevanţă scăzută. Însă adevăratul test va fi cel psihic. Cea mai mare importanţă o au întrebările privitoare la modul de a vedea viaţa. Maestrul îşi dă seama cine e potrivit pentru asta 3)Inside the Life of a Shaolin Monk” – interviu realizat de Stacey Nemour cu Sifu Wang Bo.

Să începi antrenamentele de mic are avantaje – pentru mobilitate, de exemplu. Ca şi în gimnastică, performanţele fizice se obţin de la vârste fragede:

Efort şi disciplină

Călugării Shaolin nu se nasc supra-oameni. Ei se antrenează toată viaţa în diferite discipline. Meditaţie budistă, kung-fu, forţă şi gimnastică. Toate acestea nu ar fi posibile, la fel ca în sportul de performanţă, fără disciplină şi respectarea unor reguli clare în ce priveşte alimentaţia şi modul de viaţă în general. Astfel se explică şi faptul că antrenamentul lor poate fi susţinut zi de zi, fără pauze de odihnă. Minte sănătoasă în corp sănătos. Călugării Shaolin reuşesc de minune să le împletească pe amândouă.

Aşa cum în creştinism există „Rugăciunea inimii”, rugăciune simplă pe care călugării o spun fără încetare şi care se repetă de-a lungul a câtorva inspiraţii şi expiraţii, la fel şi la călugării Shaolin practica exerciţiilor are loc fără întrerupere. Zilele lor sunt pline de exerciţii simple care împing corpul şi mintea puţin câte puţin mai departe.

De exemplu, cursanţii sunt îndemnaţi să lovească cu pumnii un teanc de hârtii care atârna pe un perete. Nu pare mare lucru, dar gândeşte-te că faci aşa ceva timp de două ore pe zi. (Cu facturile ai fi mai motivat.) Este ca apa care modelează pietrele de râu, cu o infinită răbdare. Mâinile lor nu păţesc nimic rău de la acest exerciţiu ciudat, dar se întăresc.

S-a descoperit că avem de-a face cu un proces numit „microfracturare”. În zilele noastre, aceasta se face în spitale, chirurgical, pentru a repara cartilagii 4)Microfracture surgery” în Wikipedia5)Trabecular microfracture” – studiu realizat de Fazzalari NL, publicat în Calcified Tissue International nr. 2/1993.

Însă călugării Shaolin au descoperit tehnica cu mult timp înainte. O folosesc pentru întărirea oaselor şi articulaţiilor. Microfracturile sunt destul de mici pentru a nu dăuna sănătăţii, dar destul de mari pentru a stimula corpul să se vindece şi să se întărească.

Acesta nu este nici pe departe singurul exerciţiu de întărire a corpului. O altă tehnică este lovirea unui copac cu degetul. Vizitatorii pot vedea urmele lăsate în decursul timpului pe un astfel de copac.

Copac lovit cu degetul la Templul Shaolin

Acum poţi înţelege cum reuşesc să stea în degete. (Asta după ce termini cu exclamaţiile.)

Călugăr Shaolin stând în degete

Meditaţia conştienţei depline

Desigur, ca orice lucru extraordinar, adevărul despre călugării Shaolin a suferit exagerări pe măsură. De exemplu, în filme au apărut călugări zburători – în realitate nu s-a ajuns la astfel de performanţe. (Dar poţi visa în continuare, nu lăsa realitatea să te împiedice!)

Astfel de „puteri magice” au impresionat lumea occidentală şi au fost puse pe seama meditaţiei practicate de călugării Shaolin. Unii au tras concluzia că un om obişnuit care practică această meditaţie poate ajunge să aibă puteri deosebite.

Cum se traduce sati?
Budiştii practică ceea ce se numeşte sati. Termenul ridică dificultăţi de traducere, pentru că nu există un echivalent care să-i arate bine semnificaţia: memoria ca formă de conştienţă (nu ca rememorare a trecutului) 6)Mind in the Balance: Meditation in Science, Buddhism, and Christianity” de B. Alan Wallace, carte publicată de Columbia University Press în 2014. Este păstrarea stării tale de conştienţă deplină. Thomas William Rhys Davids a tradus termenul în engleză, în 1881 7)Buddhist Suttas” – traducere de T.W. Rhys Davids, publicată iniţial în 1881, ca mindfulness, un cuvânt rar folosit anterior, dar care a prins cu acest sens. Cum nici mindfulness nu se traduce uşor în alte limbi, unele traduceri l-au preluat ca atare. Însă unii budişti şi-au exprimat rezerva pentru această traducere, considerând că nu exprimă complet sensul lui sati, distorsionându-i înţelegerea.
PinterestTwitter

Oricâte legende ar apărea în jurul lor, călugării Shaolin nu sunt vreo grupare ocultă. Pur şi simplu, Templul Shaolin este centrul budismului Chan (numit Zen în Japonia şi în alte părţi ale lumii). Meditaţia pe care o practică aceşti călugări se numeşte sati şi este aceeaşi pentru toţi budiştii.

Echivalentă într-o mare măsură cu trezvia din creştinism, meditaţia sati înseamnă să fii cât mai bine conectat la prezent, aşa cum îl înţelegi, pe baza devenirii tale. Înseamnă să nu-ţi fugă gândurile aiurea, pe coclauri. Este amintirea clipă de clipă a faptului că mintea trebuie să fie activă şi atentă la prezent 8)Sati (Buddhism)” în Wikipedia. În felul acesta mintea se curăţa de rău şi este învăţată să fie tot timpul într-o stare de alertă (benefică şi care nu oboseşte organismul), în care să se îndepărteze de toate gândurile negative, emoţiile de orice fel, tentaţiile, ispitele. Se ajunge astfel într-o stare de pace, în care nu există bine şi rău, iar practicantul se detaşează de toate, nu mai judecă şi nu mai condamnă lucrurile rele, nu se mai extaziază în faţa celor bune, ci doar îşi caută echilibrul.

Călugăr Shaolin într-o poziţie de meditaţie atipică

Ce crezi, poţi şi tu?

Dacă îţi închipui că poţi medita sati în pauza de la serviciu şi rezultatele vor fi spectaculoase, te amăgeşti.

E nevoie de o abordare sistematică, riguroasă. Trebuie să înţelegi profund principiile şi să acorzi suficient de mult timp acestei practici. Nu uita că vorbim despre nişte călugări – oameni care şi-au dedicat întreaga viaţă budismului şi care şi-o trăiesc după regulile templului.

Totuşi, pentru omul modern, au apărut sisteme de meditaţie inspirate din budism, mai uşor de înţeles şi de aplicat. Probabil că rezultatele nu vor ajunge la acelaşi nivel, dar cert este că aduc beneficii pentru sănătate. Învăţând să-ţi stăpâneşti mentalul, poţi ajunge să-ţi stăpâneşti stările negative, care pot induce probleme de sănătate 9)Prospective study of phobic anxiety and risk of coronary heart disease in men” – studiu realizat de I. Kawachi, G.A. Colditz, A. Ascherio, E.B. Rimm, E. Giovannucci, M.J. Stampfer şi W.C. Willett, publicat în Circulation în 1994, ba chiar poţi să-ţi stăpâneşti anumite afecţiuni, precum alergiile 10)The rubber hand illusion increases histamine reactivity in the real arm” – studiu realizat de N. Barnsley, J.H. McAuley, R. Mohan, A. Dey, P. Thomas şi G.L. Moseleyemail, publicat în Current Biology pe 6 decembrie 2011.

Călugării Shaolin consideră această meditaţie piatra de temelie a abilităţilor lor. Ei spun că după practici îndelungate devii conştient de tot ce se întâmplă în jurul tău şi poţi reacţiona extrem de repede. O calitate de neînlocuit în luptă. Dar pentru asta mai e nevoie de ceva.

Un corp tare ca piatra

Ţi-am arătat cum meditaţia dezvoltă reflexe extrem de rapide, însă ce te faci când simţi săgeata zburând spre tine, dar muşchii îţi sunt leneviţi de prea multă bere, burta prea grea de la mititei şi oasele înţepenite de la cele 12 ore pe care le petreci jucând kung-fu pe consola de jocuri? Ei bine, află de la mine că vei încerca să eviţi săgeata, dar ori o vei face după ce te-a omorât, ori îţi vei rupe coloana în săritură. Aşa că îţi recomand şi puţin antrenament fizic.

Călugării Shaolin practică probabil cel mai intens antrenament de pe Pământ.

Călugăr Shaolin pe suliţe

Fiecăruia i se cer 5 lucruri la antrenamente 11)Training Methods Of 72 Arts Of Shaolin” de Jin Jing Zhong, carte publicată în 1934:

  1. seriozitate
  2. conştiinciozitate
  3. concordanţa Spiritului cu Voinţa
  4. grija faţă de onoare
  5. urmarea strictă a metodelor

Există şi un set de 10 interdicţii 12)Training Methods Of 72 Arts Of Shaolin” de Jin Jing Zhong, carte publicată în 1934:

  1. lenea
  2. îngâmfarea
  3. graba
  4. excesul
  5. slăbiciunea pentru băuturile tari
  6. prosteala
  7. calomnia
  8. ipocrizia
  9. lipsa de respect faţă de profesori
  10. asuprirea celor mai tineri

Aşa cum ţi-am spus, antrenamentul se face aproape fără oprire. Nu se pierde vremea, dar nu există nici antrenament în exces. Se caută agilitatea, supleţea musculară, timpul scurt de reacţie. Forţă musculară e necesară pentru lovire, dar corpul este antrenat şi pentru a face faţă loviturilor.

Tot ce ai văzut în filmele cu Bruce Lee şi Jet Li nu se obţine fără un corp tare ca piatra. Rezistenţa fizică se dezvoltă în curse cu obstacole, abilităţile marţiale se capătă în lupta cu unul sau mai mulţi parteneri. Multe din aceste tehnici sunt secrete. Multe din ele au „răsuflat” prin filme sau prin indivizi care au asistat sau participat la antrenamente similare. Astfel că în afara Chinei au apărut multe şcoli de arte marţiale care încearcă să dea senzaţia cursanţilor că sunt foarte aproape de ceea ce se practică în templu. Chiar dacă obţin unele rezultate, diferenţa este uriaşă. Pentru a fi un călugăr Shaolin, trebuie să te antrenezi în Templul Shaolin. Acolo este originalul.

Rămâne totuşi o realitate: aceşti oameni deosebiţi pot face flotări sprijiniţi doar în două degete. Sau contorsiuni inimaginabile. Iar viteza cu care se mişcă este de invidiat.

Cu piciorul în gură
Cu palmele lipite la spate
Flotări în degete
Cu piciorul după gât
Cu picioarele la ceafă
Stând în două degete

Copiii, animalele sălbatice şi stresul

Între cele enumerate există o anumită corelaţie, sesizată şi de călugării Shaolin încă din cele mai vechi vremuri. Copiii au, alături de animalele sălbatice, o libertate şi o flexibilitate a mişcărilor deosebite. Să nu mai vorbim de energia lor, care pare „inepuizabilă”.

Cu cât eşti mai liniştit, mai lipsit de stres, cu atât ai mai multă forţă şi energie şi cu atât mai mult poţi răspunde prompt pericolelor şi provocărilor. Ştiind aceasta, călugării-luptători îşi antrenează mintea pentru a scăpa de povara grijilor zilnice, obţinând în schimb reflexe, energie şi tărie de animal sălbatic. Aşadar, încă o dovadă că „eşti ceea ce gândeşti că eşti”.

Fiecare călugăr îşi alege două animale cărora le studiază mişcările şi apoi îşi specializează stilul de luptă în conformitate 13)Inside the Life of a Shaolin Monk” – interviu realizat de Stacey Nemour cu Sifu Wang Bo. Ai văzut în filme cum unii au stilul tigrului, al şarpelui, al cocorului etc.

Mişcări inspirate de animalele sălbatice se pot observa în demonstraţiile pe care le fac călugării Shaolin:

Stăpânirea energiei vitale prin Qigong

Una dintre tehnicile folosite de călugării Shaolin se numeşte Qigong. Are ca părţi importante exerciţiile de respiraţie şi mişcările corpului. Este un fel de gimnastică, pe care cu siguranţă ai văzut-o practicată în parcuri de unii oameni.

„Qigong” (scris şi „Chi Kung”) se traduce prin „cultivarea energiei vitale” 14)Bodymind Healing Psychotherapy: Ancient Pathways to Modern Health” de Michael Mayer, Ph.D., carte publicată de Bodymind Healing Publications în 2007. Călugării Shaolin susţin că astfel de energie se află peste tot în natură. Depinde numai de noi să învăţăm să o folosim.

Până atunci, de pe poziţia unui om obosit, nebalansat şi cu obiceiuri proaste, mari consumatoare de energie, vom privi tehnicile Shaolin ca pe ceva magic. Însă nu e nimic magic. E doar control mental şi fizic împins aproape de perfecţiune.

Mâncarea şi vitalitatea

Unul dintre preceptele budiste este că un credincios trebuie să facă ceea ce poate pentru a nu curma o viaţă. Asta a condus la interpretări diferite referitoare la consumul de carne printre budişti. Unii rămân mai aproape de învăţătura lui Buddha care spunea că un călugăr budist poate mânca carne, cu condiţia ca animalul să nu fi fost sacrificat special pentru el. Asta şi pentru că un călugăr budist mănâncă ce i se oferă, indiferent dacă îi convine sau nu. Alţii consideră că de vreme ce nu e bine să tai un animal, nu e bine nici să-i mănânci carnea. Iar Buddha ar fi recomandat spre finalul vieţii ca până şi produsele vegetale care s-au atins de carne să fie spălate bine înainte de a fi mâncate 15)Vegetarianism and Animal Ethics in Contemporary Buddhism” de James Stewart, carte publicată de Routledge în 2015.

Călugării Shaolin sunt vegetarieni. Chiar dacă, în secolul VII, Împăratul Tang Taizong le-a acordat dreptul de a consuma carne, această excepţie având titlul de mulţumire pentru faptele lor eroice.

Totuşi, discutăm de nişte atleţi foarte buni. Au nevoie de multe proteine pentru musculatură, iar cel mai uşor de obţinut sunt din câte o friptană.

Dar sunt sigur că deja ştiai: proteine se găsesc şi în fasole, tofu, lapte şi nuci. Iar lipsa toxinelor prezente în carne e de o importanţă mare.

Mâncărurile lor nu conţin ceapă, usturoi sau mirodenii care ar putea să le incite simţurile. Chiar dacă astfel de alimente au beneficiile lor, ei consideră că echilibrul interior – netulburat de stimuli exteriori – este mai important 16)Shaolin Temple Diet” de Michelle Kerns, articol publicat în Live Strong pe 11 iunie 2015.

Micul dejun este cel mai interesant. De obicei constă dintr-o variantă de congee (o supă groasă, specific asiatică). Dar nu una oarecare, ci una cu valenţe medicinale. Este numită „opt comori”, deoarece conţine 8 ingrediente foarte bune pentru sănătate. Maeştrii sunt convinşi că cei care o consumă zilnic au o viaţă mai sănătoasă şi considerabil mai lungă.

Opt comori - ingrediente

Mei 150 g
Orez 50 g
Alune de pământ 25 g
Nuci 15 g
Muguri de pin 5 g
Fasole roşie 10 g
Fructe de păducel 10 g
Jujube (curmale roşii chinezeşti) 5 bucăţi (fără sâmburi)
PinterestTwitter

Mod de preparare pentru „opt comori” 17)Longevity Eight Treasure Congee” de Dr. Helen Hu, articol publicat în Yang-Sheng pe 15 iulie 2011:

  1. Fasolea se lasă la înmuiat peste noapte.
  2. Toate alunele, nucile şi boabele de fasole se dau în fiert în 500 ml de apă, apoi se lasă timp de 1 oră la foc mediu.
  3. Se adaugă meiul şi orezul (preferabil brun), se mai lasă la foc mic până devine foarte moale şi cremos.
  4. Se adaugă jujubele, fructele de păducel, eventual şi o bucăţică de zahăr piatră (un tip de zahăr folosit în mod tradiţional în China, dar se poate folosi orice îndulcitor – sau fără), iar totul se mai lasă pe foc 10-15 minute.

Se mănâncă cât e caldă.

Ingredientele pot diferi în funcţie de sezon şi de posibilităţi. De exemplu, meiul se poate înlocui cu orz, eventual în cantitate mai mică. În loc de nuci se pot pune seminţe de floare soarelui. Fructele de păducel pot fi înlocuite cu fructe de lici sau goji.

Ziua unui călugăr Shaolin

Viaţa monastică nu se trăieşte după cum ai chef. Călugării Shaolin au un program zilnic riguros 18)Inside the Life of a Shaolin Monk” – interviu realizat de Stacey Nemour cu Sifu Wang Bo:

5:30 Trezirea. (Fără ceas deşteptător cu buton de snooze.) Imediat după asta se fac incantaţii în aer liber, indiferent cum e vremea. Dacă cineva moţăie, primeşte două lovituri în umăr, pentru trezire. Şi trebuie să mulţumească pentru asta.
6:00 Micul dejun. De obicei mănâncă „opt comori”.
7:00 Incantaţii.
8:00 Pauză.
8:30 Antrenament kung-fu. În timpul antrenamentului se schimbă stilul de luptă la fiecare 10 minute.
10:30 Incantaţii.
11:30 Prânzul. În farfurie se află mai multe feluri de legume, tofu şi orez. Nu beau lichide în timpul mesei.
12:30 Incantaţii.
13:00 Pauza principală, în care pot medita, se pot relaxa sau pot trage un pui de somn.
15:00 Antrenament kung-fu.
17:00 Pauză. Înainte de masa de seară nu se fac incantaţii, în semn de respect pentru morţi.
17:30 Cina este mai bogată în carbohidraţi, de exemplu tăiţei şi pâine. Pâinea poate fi neagră sau albă, preparată tradiţional.
18:30 Incantaţii cu Sutra Inimii – text fundamental în învăţătură budistă 19)Heart Sutra” în Wikipedia.
19:30 Pauză.
20:00 Meditaţie în tăcere.
22:00 Culcarea.

Ştiu că te interesează mai mult antrenamentul kung-fu şi performanţele atletice la care ajung, dar să nu uităm că sunt totuşi călugări. Nu poţi înţelege în ansamblu ce înseamnă să fii un călugăr Shaolin până nu îi vezi şi exersându-şi spiritualitatea:

Principii pentru o viaţă frumoasă

Am să îţi trec în revistă câteva principii respectate de călugării Shaolin 20)7 Habits We can Learn From a Shaolin Monk For Healthy Living Today” de Shifu Yan Lei, articol publicat în Instant Health and Fitness. Wisdom from the Temple of Zen:

  1. Sănătatea este prioritatea numărul unu. Fără sănătate nu poţi face nimic. E bine să o îngrijeşti prin exerciţii regulate şi o viaţă dusă cât mai corect.
  2. Fără dedicare nu se poate. Trebuie să te gândeşti bine înainte să te apuci de o treabă. Iar după ce te-ai apucat, trebuie să te ţii conştiincios de ea. Nu merge cu jumătăţi de măsură.
  3. Meditaţia este esenţială. Ei o fac până ajung să mănânce meditând şi să meargă meditând. Fiecare pas al lor e Zen. Toate astea duc la o linişte lăuntrică ce nu poate fi tulburată.
  4. Mâncarea este un leac. Ei mănâncă şi beau numai ce şi cât au nevoie. Prin exerciţii fizice, excesul de mâncare şi apă este înlăturat, iar organismul va cere în mod natural hrană sănătoasă.
  5. Concentrarea este cheia eficienţei. Mai bine 10 minute de antrenament concentrat decât o oră neconcentrat.
  6. Obiceiurile proaste ne fac viaţa grea, şi nu realitatea înconjurătoare. De fiecare dată când o emoţie negativă soseşte, călugărul Shaolin mulţumeşte pentru ea şi se bucură că vă avea parte de un progres – spre deosebire de mulţi dintre noi, care ne agăţăm de ea şi începem să o tot rotim în cap, făcându-ne din ce în ce mai mult rău.
  7. Inima liniştită este întotdeauna prezentă. Încearcă să fii liniştit în fiecare zi şi să-ţi reîmprospătezi liniştea interioară, iar pacea va fi întotdeauna cu tine.

Cum poţi păşi pe calea călugărilor Shaolin?

Sifu Wang Bo, care este călugăr Shaolin de la 8 ani, a vorbit într-un interviu despre cheia evoluţiei fiecăruia dintre noi: „Iubeşte. Nu fi egoist. Fă zi de zi acte de bunătate. Fii plăcut. Roagă-te mult. Practică mult. Cu practica vine înţelepciunea. Înţelepciunea aduce progresul în fiecare zi. Şi durerea aduce dezvoltare – aşa învăţăm.” 21)Inside the Life of a Shaolin Monk” – interviu realizat de Stacey Nemour cu Sifu Wang Bo

Călugării Shaolin au o filozofie de viaţă foarte interesantă. Nu te îndemn să-ţi faci bagajele pentru a merge la Templul Shaolin. Călugăria nu e pentru oricine. Însă unele lucruri le poţi aplica pentru a-ţi îmbunătăţi viaţa, după cum simţi că ţi se potrivesc. Cu ce începi?

Până te hotărăşti, să mai vedem o demonstraţie a uluitoarelor capacităţi pe care le dobândesc călugării Shaolin:

Alex Lecca
Articol scris exclusiv pentru Miratico de Alex Lecca
Alex Lecca este un mare pasionat de curiozităţi şi mistere, care admiră oamenii ce îşi depăşesc limitele.
Articol scris în colaborare cu Lucian Velea
Lucian Velea este fondatorul site-ului Miratico şi al multor alte proiecte online.

Sugestii pentru continuare:
Luptători Shaolin
Călugării Shaolin - între legendă şi realitate
O scurtă istorie a Templului Shaolin şi a vitejilor săi călugări, care pe parcursul unui mileniu şi jumătate împleteşte mituri şi adevăruri
Wim Hof - cât poţi rezista la frig (mai mult decât crezi)
Numeroasele recorduri uluitoare ale acestui om îndrăgostit de frig dovedesc cât de mult pot fi împinse limitele umane
Lars Andersen
Lars Andersen - 20 de feluri în care zbârnâie arcul mai ceva ca Legolas
Povestea unui arcaş uluitor şi cele mai spectaculoase trucuri ale sale, comentate pentru scenarişti şi regizori (dar cine nu-i unul?)

Referinţe

Referinţe
1, 2, 3, 13, 18, 21 Inside the Life of a Shaolin Monk” – interviu realizat de Stacey Nemour cu Sifu Wang Bo
4 Microfracture surgery” în Wikipedia
5 Trabecular microfracture” – studiu realizat de Fazzalari NL, publicat în Calcified Tissue International nr. 2/1993
6 Mind in the Balance: Meditation in Science, Buddhism, and Christianity” de B. Alan Wallace, carte publicată de Columbia University Press în 2014
7 Buddhist Suttas” – traducere de T.W. Rhys Davids, publicată iniţial în 1881
8 Sati (Buddhism)” în Wikipedia
9 Prospective study of phobic anxiety and risk of coronary heart disease in men” – studiu realizat de I. Kawachi, G.A. Colditz, A. Ascherio, E.B. Rimm, E. Giovannucci, M.J. Stampfer şi W.C. Willett, publicat în Circulation în 1994
10 The rubber hand illusion increases histamine reactivity in the real arm” – studiu realizat de N. Barnsley, J.H. McAuley, R. Mohan, A. Dey, P. Thomas şi G.L. Moseleyemail, publicat în Current Biology pe 6 decembrie 2011
11, 12 Training Methods Of 72 Arts Of Shaolin” de Jin Jing Zhong, carte publicată în 1934
14 Bodymind Healing Psychotherapy: Ancient Pathways to Modern Health” de Michael Mayer, Ph.D., carte publicată de Bodymind Healing Publications în 2007
15 Vegetarianism and Animal Ethics in Contemporary Buddhism” de James Stewart, carte publicată de Routledge în 2015
16 Shaolin Temple Diet” de Michelle Kerns, articol publicat în Live Strong pe 11 iunie 2015
17 Longevity Eight Treasure Congee” de Dr. Helen Hu, articol publicat în Yang-Sheng pe 15 iulie 2011
19 Heart Sutra” în Wikipedia
20 7 Habits We can Learn From a Shaolin Monk For Healthy Living Today” de Shifu Yan Lei, articol publicat în Instant Health and Fitness. Wisdom from the Temple of Zen

Ţi-a plăcut articolul? Acum e rândul tău. Ne faci o mare bucurie dacă îl recomanzi şi prietenilor:

Şi nu uita să ne scrii părerea ta într-un comentariu – chiar ne interesează!

8 comentarii la „Ce înseamnă, de fapt, să fii călugăr Shaolin?”

    1. În toate religiile, mănăstirile sunt separate pentru bărbaţi şi pentru femei.

      În mod obişnuit, călugăria Shaolin e pentru bărbaţi. Dar există şi excepţii, vezi:
      http://qi.org/articles/for_all_women.htm

      Oricum, există multe femei care practică tehnici Shaolin, fără a duce o viaţă monahală.

  1. Mi-a placut foarte mult articolul.
    Mi-ar placea sa practic meditatia lor, disciplina zilnica,
    sa cunosc cat mai bine bucataria lor
    si putin din antrenamentul practicat de ei,
    nu mult pt ca nu-mi permite varsta.
    Sunt incantat si Va multumesc!
    Felicitari!

    1. Da chiar e interesant. Eu am practicat JUDO timp de 10 ani an România. Efectele au fost si sant foarte benefice. Deci, ceea ce este redat an acest articol,este adevãrat.

  2. Iubesc China.Cultura acestei țări mă fascinează.Bucătăria chineză mă încântă.Mi-ar fi plăcut să trăiesc la Templul Shaolin.Am cochetat,în tinerețe,cu Artele Marțiale Chinezeşti,dar în urma unor evenimente neplăcute care au pătruns în viața mea,am fost nevoit să renunț.Probabil,este cel mai mare regret pe care îl am.Ce abilitate a călugărilor shaolin mi-ar fi plăcut să am?Toate abilitățile,logic!Însăşi viața lor este o abilitate.Cât despre articolul pe care tocmai l-am parcurs,ce pot să spun?Este SUPERB!Parcă ar fi venit din gura unui SIFU. Adrian Marin-Braşov

Ce abilitate a călugărilor Shaolin ţi-ar plăcea să o ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *