Olga Murray

Olga Murray – de la copilăria în Transilvania la copiii din Nepal

Doar pentru că nu poţi face totul… nu înseamnă că nu poţi face nimic.Nu ai auzit până acum de Olga Murray? Este de înţeles, nu e vreo vedetă. Nici nu e vreo afaceristă plină de bani. E doar o bătrânică pensionară.

O să spui că ai lucruri mai bune de făcut decât să citeşti despre bătrânele, fie ele şi simpatice.

Dar o să-ţi spun un secret: Olga are superputeri.

Nu zboară ca Superman şi nici nu merge pe pereţi ca Spider-man. Însă face ceva ce nici măcar supereroilor nu le e la îndemână: schimbă mentalităţi. Şi nu la câţiva oameni, ci la o ţară întreagă. Ba poate chiar mai mult.

Află cum o pensionară, în loc să-şi odihnească oasele la soare prin Florida, a hotărât că e mai bine să schimbe viaţa unor generaţii.

Născută în Transilvania

Olga s-a născut în 1925, în Transilvania. Dar nu-ţi face griji, nu-i vampir. (Deşi, tare mi-ar plăcea ca astfel de oameni să fie nemuritori.)

Eu am o teorie că pe chipul unui om, indiferent cât a înaintat în vârstă, poţi să-i întrevezi copilăria. Cred că micuţa Olga era o fetiţă veselă, liniştită, iubită de familie şi bine educată. Şi dragostea pentru munţi tot atunci trebuie să fi prins rădăcini.

Doar că erau vremuri tulburi în Europa, mai ales pentru o familie cu origini evreieşti. Prin 1931, au considerat că e mai bine pentru ei să emigreze. Pe atunci, statul Israel încă nu exista, aşa că au plecat spre locuri mai sigure. Direcţia: Statele Unite.

Erau săraci, dar Olga îşi aminteşte că părinţii săi nu refuzau niciodată să ajute pe cineva în nevoie. A învăţat că aşa e normal să fie. Şi aşa a făcut toată viaţa.

Viaţa ca americancă

Micuţa Olga a crescut în „Ţara tuturor posibilităţilor”.

A fost o studentă eminentă la Columbia University din New York, iar în 1954 a absolvit George Washington University din Washington, D.C.. Specializarea sa: dreptul.

Jurişti sunt de toate felurile, dar Olga Murray chiar era pasionată de dreptate. Şi-a făcut o carieră din asta.

La acea vreme, nu erau multe femei cu pregătire în domeniu. Iar cele care erau, primeau joburi mărunte.

Ştii cum este: oamenii foarte capabili şi puşi pe treabă îi „citeşti” din prima. Aşa se face că Olga Murray a primit primul job pe care şi l-a dorit – direct în serviciul Judecătorului Şef de la Curtea Supremă din California. Şi a lucrat la Curtea Supremă până la pensionarea sa din 1992.

În cei 37 de ani de serviciu, Olga Murray s-a ocupat în mare parte de dosare referitoare la drepturile copiilor şi femeilor. Într-un fel, a fost o lungă pregătire pentru ceea ce va urma.

Excursia în Nepal

Ce face occidentalul dornic să mai schimbe peisajul? Dă o raită prin Asia.

Nepalul este o destinaţie exotică. Ţara Everestului are peisaje spectaculoase şi o cultură aparte – adică un potenţial turistic extraordinar. Suferă însă major la infrastructură şi stabilitate politică. Este una dintre cele mai sărace ţări din Asia (doar afganii o duc mai rău).

Nepal

În ciuda inconvenientelor, 800.000 de turişti au vizitat Nepalul în 2012 1)Nepal Tourism Statistics 2012” – raport al Ministerului Culturii, Turismului şi Aviaţiei Civile din Nepal, publicat în iunie 2013 – foarte mult pentru o ţară de doar 147 km2. Şi asta în condiţiile în care jumătate din suprafaţă nu este tocmai propice locuirii.

Un astfel de turist a fost şi Olga Murray în 1984. A făcut drumeţii prin zonele muntoase şi i-au plăcut tare mult locurile.

Dar ce a fascinat-o cu adevărat a fost spiritul copiilor. Ai noştri se plâng că nu au destule piese Lego şi haine cu ultimele personaje Disney. Copiii nepalezi sunt plini de zâmbet când aleargă în fundu’ gol cu o crenguţă ca unică „jucărie”.

Îţi aminteşti, spuneam că Olga Murray s-a ocupat o viaţă de protejarea drepturilor copiilor. În Nepal nu a putut decât să se întrebe: Care drepturi?!

Şi-a propus să revină. Şi a făcut-o. În 1987, a trăit chiar o mare aventură.

Se pare că ţara asta voia să o ţină cu orice chip. În drumeţie, a alunecat şi şi-a rupt o gleznă. Localnicul care o însoţea a cărat-o în spinare peste munţi şi ape. Sună ca-n poveşti, dar a durat 8 zile până au ajuns la un medic din Kathmandu, capitala Nepalului.

A nimerit la un spital mic, condus de un medic tânăr, care oferea servicii medicale de calitate, în mod gratuit, pentru copii săraci şi cu dizabilităţi. Acolo, Olga Murray a aflat mai multe despre crunta realitate a acestor copii. Şi nu a putut lăsa lucrurile aşa.

Una dintre fetiţe, cu arsuri la picioare, îi tot spunea ce mult i-ar plăcea să se poată duce la şcoală. Impresionată de dorinţa ei, Olga i-a dat 300 de dolari din propriul buzunar, ca bursă şcolară 2)Olga Murray’s broken leg led to healing lives” de Meredith May, articol publicat în SFGate pe 8 februarie 2009 (la acea vreme, cea mai mare parte dintre nepalezi nu ar fi putut strânge atâţia bani nici într-un an).

De fapt, darul pe care l-a făcut a însemnat mai mult decât şi-a dat seama.

Întoarsă în Statele Unite, a început să strângă donaţii pentru a oferi burse copiilor din Nepal, prin intermediul medicului pe care îl cunoscuse acolo. Nici nu era nevoie de sume mari, pentru că pentru preţul unei rochii „made in USA”, un copil nepalez avea asigurată şcolarizarea un an întreg.

Un gest frumos, nu-i aşa? Era doar începutul.

Nepal Youth Foundation

Olga Murray şi-a dat seama repede că nu poate face ceva durabil decât în mod organizat. Aşa că în 1990 a înfiinţat Nepalese Youth Opportunity Foundation (NYOF), o organizaţie non-profit pentru ajutorarea celor mai defavorizaţi copii nepalezi. Organizaţia a fost redenumită ulterior Nepal Youth Foundation (NYF).

Olga Murray cu doi copii de la NYOF

La început au fost burse şcolare. Din ce în ce mai multe. Zeci. Sute. Mii!

În unele sate, nu mai fusese nimeni niciodată la şcoală. Dar copiii îşi doreau asta. Cât de mult? Unii au fost dispuşi să meargă pe jos chiar şi 4 ore pentru a ajunge la şcoală; şi încă pe atât la întors, zilnic. (Încearcă asta!)

Olga Murray nu s-a mulţumit să strângă bani şi să-i trimită în Nepal. S-a dus cel puţin o dată pe an la faţa locului şi a stat din ce în ce mai mult acolo, până când a ajuns să trăiască mai mult în Nepal. (Probabil că nici nu s-ar mai fi întors în California, dar trebuia să se ocupe şi de strâns donaţii.)

Acum, să nu crezi că a stat degeaba pe acolo. A cunoscut situaţia mai bine şi nu a putut lăsa lucrurile aşa.

Iat-o pe Olga Murray povestind pe scurt (poţi activa subtitrarea în română):

Cum scoţi o ţară din mentalităţile ei medievale

Articol scris exclusiv pentru Miratico de Lucian Velea
Lucian Velea este fondatorul site-ului Miratico şi al multor alte proiecte online.

Sugestii pentru continuare:
Nicholas Winton
Nicholas Winton - tânărul care a salvat de la moarte 669 de copii
Povestea uimitoare a omului care a făcut ce n-au fost în stare să facă guvernele şi organizaţiile umanitare
teenager
7 idei esenţiale pentru adolescenţi (inclusiv pentru fata mea)
Cele mai importante lucruri despre viaţă pe care aş fi vrut să le cunosc încă din adolescenţă
children
Fericirea + alte 40 de lucruri pe care le poţi învăţa de la copii
O lungă listă menită să te inspire a învăţa de la cei mici - cu o mulţime de fotografii adorabile

Ţi-a plăcut articolul? Acum e rândul tău. Ne faci o mare bucurie dacă îl recomanzi şi prietenilor:

Şi nu uita să ne scrii părerea ta într-un comentariu – chiar ne interesează!

Referinţe   [ + ]

1. Nepal Tourism Statistics 2012” – raport al Ministerului Culturii, Turismului şi Aviaţiei Civile din Nepal, publicat în iunie 2013
2. Olga Murray’s broken leg led to healing lives” de Meredith May, articol publicat în SFGate pe 8 februarie 2009
3, 4. Sausalito woman helps make better lives for Nepalese children” de Stacey Palevsky, articol publicat în J. Weekly pe 22 august 2008

2 păreri la “Olga Murray – de la copilăria în Transilvania la copiii din Nepal”

  1. Oare cat timp ne trebuie pentru a iesi din FRICA, SINGURATATEA si MANIPULAREA in care traim.
    A fost comunismul si alt RAU dupa……..TRADAREA si VANZAREA TARII. Am fost nepasatori fata de tara, fata de copiii tarii, nepasarea ne imbolnaveste si nu permite GRAUNTELUI de omenie sa iasa din noi.
    Valorile noastre de generatii le-am uitat, poate ca daca incepem sa ne ajutam semenii, regasim si tara lasata pe mana hotilor.Personal, mi-ar place ca cineva sa ma anunte si sa ma cheme periodic sa particip la ajutorarea unor copii. Grozav articolul si omul despre care se vorbeste.

  2. Dacă nu m-aș teme de concluzii pripite, aș spune că spiritul transilvan este foarte compatibil cu cel nepalez.
    Poate și pentru că un alt copil al Ardealului, pe nume Sándor Kőrösi Csoma, născut în satul Chiuruș, de
    lângă Covasna, care a trăit o parte din viață în Tibet, a avut o intensă activitate, în special teologică și filologică, prin zonă, fiind considerat fondatorul tibetologiei și autorul primului dicționar tibetan-englez.

Ce ai putea începe să faci chiar azi pentru cineva?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *