Suor Cristina

Sora Cristina – Vocea bucuriei de a fi

Iubeşte şi fă ce vrei.


Sunt oameni care au un drum clar în viaţă. Poate este un talent prin care pot da o expresie aparte unor trăiri interioare. Ori poate este chemarea implacabilă de-a face ceva. Despre unii chiar se spune că au har. Ori măiestrie. Ori chiar geniu. Sau poate doar o sclipire care nu le dă pace.

Eşti om şi, conştient sau nu, îţi cauţi propriul drum. Şi e ceva să simţi că ţi l-ai găsit. Poţi spune că eşti unul dintre norocoşi.

Dar ce te faci dacă simţi cum chemarea ta lăuntrică te atrage pe căi neumblate de nimeni până atunci? Dacă n-ai curajul să spargi zidurile convenţiilor sociale, te separi de o parte a fiinţei tale şi urmezi cursul unor canale artificiale, trăind mereu cu sentimentul înjumătăţirii de sine, al „neîmmulţirii talantului”. Sau, dacă ai inima puternică, dărâmi pur şi simplu barajele lumii şi îţi laşi sufletul să urmeze şuvoiul unificator al vieţii.

Asta s-a întâmplat într-o bună primăvară la Vocea Italiei.

Audiţiile pe nevăzute: No One (cover după Alicia Keys)

Concursuri TV de talente muzicale au fost o mulţime. Nu prea părea că se mai poate veni cu ceva inedit. Numai că unii nu se poticnesc în clişee.

Dacă este un concurs de cântat, ce contează în primul rând? Vocea. Ce ar fi ca juraţii doar să asculte, fără să vadă?! Aşa s-a gândit John de Mol, celebrul producător olandez. Şi a creat The Voice of Holland în 2010.

Formatul, de mare succes, a fost preluat în zeci de ţări. În Peninsula Italică a devenit The Voice of Italy. Iar ediţia din 2014 a adus una dintre cele mai mari surprize din istoria concursurilor televizate.

Imaginează-ţi: eşti jurat, stai cu spatele şi asculţi interpretarea următoare. Recunoşti uşor cântecul, „No One”, doar că nu sună ca Alicia Keys. Însă nu-i rău deloc. Apeşi butonul. Scaunul se întoarce. Eşti curios să vezi pe cine ai votat. Dar la asta nu te-ai fi aşteptat în veci! Cum ai fi reacţionat?!

Poate te întrebi: E pe bune?! Sau o fi vreo nebună extravagantă? În ziua de azi te poţi aştepta la orice.

Sora Cristina este călugăriţă în toată regula. Face parte din Ordinul Ursulinelor al Bisericii Catolice.

Ordinul a fost înfiinţat în 1535 la Brescia, membrele sale urmând să-şi pună viaţa în slujba educării fetelor (o activitate foarte semnificativă până la generalizarea învăţământului), a îngrijirii celor suferinzi şi a ajutorării nevoiaşilor. Desigur, totul în numele lui Dumnezeu şi sub îndrumarea Bisericii.

Cristina Scuccia

Cristina Scuccia s-a născut în 1988 la Comiso, în Sicilia. Simţind o mare dragoste pentru Dumnezeu, în 2009 s-a hotărât să devină călugăriţă. A început prin a fi novice în Brazilia, lucrând doi ani spre binele copiilor săraci. Sora Cristina a fost apoi primită în Ordin. Şi de aici nu avea decât să-şi urmeze menirea.

Numai că vorbim de o tânără aparte. Sora Cristina iubeşte Muzica. Dacă stai să te gândeşti, o călugăriţă care cântă nu e ceva neobişnuit. În orice biserică se cântă muzică religioasă. La modul cel mai serios. Însă privind-o pe sora Cristina, îţi dai seama că ea adoră să cânte! Cântă cu o poftă şi o dăruire aproape copilăreşti. Dacă e dar de la Dumnezeu, de ce nu?!

Extraordinar este felul în care-şi asumă ceea ce este: o călugăriţă. În timp ce toţi cei care se urcă pe o scenă nu ştiu ce să mai facă pentru a apărea mai cool/sexy/crazy/trendy, ea doar vine să cânte. Fără complexe. Din tot sufletul.

Aşa se face că la The Voice of Italy a întors toate cele 4 scaune. Şi l-a ales pe J-Ax, un rapper care a dat-o pe rock. Un „diavol”, după cum se declară. Dar s-a văzut în ochii lui nestăpâniţi ce suflet are. Şi în puternicele mesaje sociale din cântecele sale, în special cele în favoarea imigranţilor.

Întrebată de Raffaella Carrà ce părere are Vaticanul despre apariţia ei într-o astfel de emisiune, Sora Cristina a răspuns sincer: „Chiar nu ştiu. Mă aştept să-mi telefoneze Papa Francesco. Pentru că ne tot invită să mergem în lume şi să evanghelizăm. Ne spune că Dumnezeu nu ne ia nimic, dar ne dă ceva în plus. Pentru asta sunt aici.”

Chiar Papa însuşi nu a sunat-o, dar Cardinalul Gianfranco Ravasi, responsabilul pentru cultură în consiliul pontifical, a scris la scurt timp un mesaj de susţinere pe Twitter: După darul pe care l-a primit fiecare, slujiţi unii altora (1 Petre 4:10) #suorcristina

Gianfranco Ravasi pe Twitter

Duel: Girls Just Want to Have Fun (cover după Cyndi Lauper)

După audiţii, a urmat duelul. Suor Cristina Scuccia vs Luna Palumbo.

„Ticălosul” de J-Ax le-a ales „Girls Just Want to Have Fun”, cântecul cu care Cyndi Lauper va rămâne în istoria muzicii. Un cântec foarte potrivit pentru orice tânără interpretă. Dar oare şi pentru o călugăriţă?!

Ei bine, în provocări se vede caracterul omului.

După cum a punctat şi Noemi din juriu, n-ai cum să nu te duci cu gândul la binecunoscutul film „Sister Act”. Numai că în film, personajul interpretat de Whoopi Goldberg era o cântăreaţă cam nedusă la biserică, ce doar se ascundea printre maici, fiind căutată de nişte mafioţi. În concurs avem în faţa ochilor o călugăriţă adevărată, care cântă hituri!

Înainte de a face alegerea finală între cele două dueliste, dincolo de orice s-ar mai fi putut spune despre prestaţia muzicală a fiecăreia, J-Ax a făcut o remarcă excelentă: „Am observat ceva extrem de rar. Când Sora Cristina cântă, răspândeşte bucurie, iar acesta-i darul ei.”

Poate că acesta este motivul cel mai cinstit pentru care J-Ax a pariat pe ea. Sau poate pur şi simplu a simţit că acolo se petrece un fenomen natural căruia i s-a abandonat cu plăcerea şi curiozitatea de a vedea încotro duce. Tot ce avea de făcut era să o scoată învingătoare din „sala de judecată” în mijlocul mulţimii, în galele live. Acolo, ea şi gestul ei neobişnuit aveau să se confrunte cu cel mai necruţător jurat al fiecărui artist de pe lumea asta.

Poţi face orice – să te zbânţui, să zâmbeşti, să îmbrăţişezi pe toată lumea… Doar dacă ai inima plină de bucurie, dacă trăieşti în bucurie – bucuria de a fi ceea ce eşti -, doar atunci radiezi această energie impresionantă.

Să nu uităm că iubirea este simţire. Iar când ai iubire pentru Dumnezeu şi pentru oameni, e minunat să o faci simţită.

Knock-out: Hero (cover după Mariah Carey)

Iată-ne ajunşi şi la etapa numită Knock-out. Suor Cristina Scuccia vs Benedetta Giovagnini.

Dacă la prima alegere J-Ax a făcut un test psihologic, acum a ales un cântec de suflet, făcut cunoscut în întreaga lume de Mariah Carey. Versurile cântecului „Hero” spun: „Nu trebuie să-ţi fie teamă de ceea ce eşti.” Iar refrenul ne aminteşte că eroul care ne poate salva din orice situaţie dificilă sălăşluieşte în fiecare dintre noi. Sora Cristina poate cânta această melodie tuturor celor cu care are de a face în calitate de călugăriţă.

După ce Cristina Scuccia i-a făcut pielea de găină, J-Ax a trimis-o mai departe.

Live show 1: Flashdance… What a Feeling (cover după Irene Cara)

Sora Cristina a ajuns în emisiunile în direct. De acum, publicul din faţa televizoarelor are un cuvânt greu de spus. Prezenţa ei în concurs este controversată. Însă tot ce poate face este să cânte.

Şi cântă. Este uluitor câtă încărcătură poate căpăta un cântec fără tematică religioasă în interpretarea unei călugăriţe. Cuvintele prind alt sens, mesajul devine mai puternic. „Ce sentiment / Să fii înseamnă să crezi / Pot avea totul / Acum dansez pentru viaţa mea / Ia-ţi pasiunea / Şi fă-o realitate” – cânta Irene Cara. Sora Cristina chiar asta face! Cântecul ăsta zici că a fost scris pentru ea, pe vremea când nu se născuse.

Publicului i-a plăcut. A trimis-o în etapa următoare.

Live show 2: Uno su mille (cover după Gianni Morandi)

Într-un concurs din Italia nu puteau lipsi cântecele italiene. De această dată este „Uno su mille”, una dintre piesele muzicale cu care celebrul Gianni Morandi a revenit la succes după o lungă perioadă mai ştearsă. Este un cântec despre regăsire, care spune că nu eşti terminat dacă ai credinţă. Versurile „Nu ştii ce greutate are / Această muzică uşoară” arată exact pe ce mizează Sora Cristina: transmite-le oamenilor un mesaj înălţător într-un mod uşor de primit.

Cât se poate de emoţionant. Aşa că publicul a trimis-o mai departe.

Live show 3: Livin’ on a Prayer (cover după Bon Jovi)

O călugăriţă cântând rock? De ce nu, dacă mesajul e bun?!

Cântecul este povestea unui cuplu cu dificultăţi financiare, dar care trece prin ele cu dragoste şi credinţă. Îţi sună cunoscut? Bon Jovi l-a făcut superhit, dar n-a putut să producă atâta impact!

Încă o dată publicul a arătat că o vrea în concurs.

Semi-finala: (I’ve Had) The Time of My Life (cover după Bill Medley and Jennifer Warnes) + Sally (cover după Vasco Rossi)

În lima engleză, pronumele „you” nu face diferenţa dintre singular şi plural. Aşa că un cântec adresat persoanei iubite poate deveni unul destinat publicului, oamenilor în general. Şi cum în cântare nu e ca în scris, „you” poate deveni chiar „You” – adică adresantul predilect al unei persoane religioase.

Cam aşa se întâmplă şi cu binecunoscutul „(I’ve Had) The Time of My Life”. Scris ca o mulţumire între parteneri la finalul unei seri romantice, Sora Cristina îl transformă prin simpla ei interpretare într-o altfel de recunoştinţă.

Al doilea cântec, în italiană, este despre o fată cu o viaţă frumoasă, dar care trece printr-o criză existenţială. Mergând pe străzi, deznădăjduită, regăseşte un licăr de speranţă.

Nu uita că e vorba de semifinala concursului Vocea Italiei. Concurenţa e acerbă. J-Ax a votat doar 45% pentru Cristina Scuccia. (Posibil să nu fi rezistat ispitei de a-L provoca pe Dumnezeu.) Însă publicul i-a mai dat 70,18%, trimiţând-o în finală!

Finala: Gli anni (cover după 883) + Lungo la riva (cântec nou)

În prima etapă a finalei, Sora Cristina a cântat în duet cu antrenorul ei, J-Ax, o adaptare a unui cunoscut cântec italian. Un moment inedit.

Mai interesantă a fost interpretarea cântecului „Lungo la riva”, compus pentru ea de Neffa. Mare curaj să participi în finală cu un cântec necunoscut! Dar melodia antrenantă, cu versuri reuşite (o metaforă despre cursul vieţii), a prins imediat.

Ajunsă în a doua etapă a finalei, Cristina Scuccia a interpretat din nou piesa din audiţiile pe nevăzute: „No One” (cover după Alicia Keys – care pun pariu că a fost încântată). Şi a trecut mai departe!

În ultima etapă, confruntarea a fost cu Giacomo Voli. Sora Cristina a interpretat încă o dată „Flashdance… What a Feeling”. Da, despre sentiment este vorba. Şi ce sentiment!

Sora Cristina Scuccia - Voice of Italy

Publicul din faţa televizoarelor a decis: Vocea Italiei este, cu 62.30% din voturi, Cristina Scuccia!

Nu ştiu dacă a avut cea mai bună tehnică vocală. Nu ştiu câte note a ratat. Nu ştiu cum stă cu ambitusul vocal. Dar nici nu contează. Chiar dacă din coardele vocale nu s-o fi auzit cel mai bun sunet din concurs, din coardele sufletului ei a răsunat o voce uluitoare. Este dovada vie a forţei inimaginabile pe care o poate avea un act făcut dintr-o inimă sinceră.

N-a mizat pe nimic. Nici pe înfăţişarea ei, nici pe dans, nici pe neobişnuitul apariţiei sale (fiindcă ulciorul nu merge de multe ori la apă, nu-i aşa?), nici măcar pe vocea ei, ci doar pe irezistibila plăcere de a cânta, de a-şi exprima această iubire copleşitoare prin ceea ce ştia să facă cel mai bine.

Am ascultat-o de multe ori şi am privit-o cu atenţie încercând să-mi dau seama ce anume dorea ea cu adevărat de la acest concurs. Răspunsul, aşa cum l-am simţit, este că s-a bucurat de fiecare dată când a trecut mai departe ca şi când şi-ar fi primit deja premiul: încă un prilej să cânte în faţa publicului.

Urmarea: Like a Virgin (cover după Madonna)

Madonna a făcut din „Like a Virgin” unul dintre cele mai sexy cântece ale anilor ’80, iar videoclipul – filmat la Veneţia – este unul emblematic pentru acea perioadă.

În urma concursului, Sora Cristina a primit ca premiu un contract cu Universal Music pentru a realiza un album. Acesta a apărut pe 11 noiembrie 2014.

Sister Cristina

Primul single de pe acest album este… Deja ştii, dar tot nu-ţi vine să crezi!

Cu un curaj dat de credinţa sa, Sora Cristina a întors moneda pe partea cealaltă. Acelaşi cântec, aceleaşi versuri, un videoclip filmat tot în Veneţia, parţial chiar în aceleaşi locuri. Ce diferă? Destinatarul mesajului şi atitudinea. Este cea mai pură dovadă că nu lucrurile sau evenimentele contează în primul rând, ci ce facem cu ele.

La urma urmei, chiar dacă nu a fost, poate, scopul ei precis, Sora Cristina demonstrează că Dumnezeu nu-i separat de viaţa noastră lumească, că ne poate oricând vorbi prin cântecele noastre laice, la fel de bine cum o face şi prin scripturi. Totul este să încarci cuvintele cu iubire, cu intenţie şi cu bucurie.

Acum, să nu te aştepţi să o vezi în turneu sau prin cluburi. Sora Cristina îşi continuă viaţa monahală. Dar muzica rămâne o parte importantă din viaţa şi din munca ei. Şi are destule ocazii să o dăruie.

Toată această poveste incredibilă rămâne o pildă. La propriu.

Ce va mai urma pentru Sora Cristina? Dumnezeu ştie!

Articol scris exclusiv pentru Miratico de Lucian Velea
Lucian Velea este fondatorul site-ului Miratico şi unul dintre mulţii telespectatori ai concursului Vocea României.

Sugestii pentru continuare:
Maica Tereza
Maica Tereza: Iubirea începe acasă
Transcrierea discursului pe care Maica Tereza l-a adresat în ziua următoare primirii Premiului Nobel pentru Pace, cu multe adnotări interesante
Valle de los Caidos
Top 19 cele mai înalte cruci din lume (până la ceruri?)
Lista celor mai impresionante cruci din lume, prin dimensiuni şi nu numai
Wolfgang Amadeus Mozart - Ludwig van Beethoven
Care muzicieni clasici ar fi fost nişte rockeri grozavi?
O serie surprinzătoare de reorchestrări ale unor lucrări clasice în manieră heavy metal

Ţi-a plăcut articolul? Acum e rândul tău. Ne faci o mare bucurie dacă îl recomanzi şi prietenilor:

Şi nu uita să ne scrii părerea ta într-un comentariu – chiar ne interesează!

3 comentarii la „Sora Cristina – Vocea bucuriei de a fi”

Ce simţi când o asculţi pe Sora Cristina?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *